Ο στρατός της Νορβηγίας συνδράμει, μαζί με την Αστυνομία, στην περιφρούρηση των ενεργειακών μονάδων της χώρας, ιδιαίτερα όσων βρίσκονται σε παράκτιοες περιοχές, όπως η εικονιζόμενη (περιοχή Κάρστο), είτε στη θάλασσα, έπειτα από το σαμποτάζ στον Nord Stream | ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA/CARINA JOHANSEN
Επικαιρότητα

Προειδοποίηση ΝΑΤΟ για ρωσικό σαμποτάζ σε υποθαλάσσιους αγωγούς

Η Μόσχα φέρεται να «χαρτογραφεί ενεργά» τις ενεργειακές και άλλες κρίσιμες υποδομές χωρών που τάσσονται στο πλευρό της Ουκρανίας, είτε αυτές βρίσκονται στη θάλασσα, είτε στη ξηρα. Οι πρώτες, ωστόσο, είναι οι πλέον ευάλωτες, όπως απέδειξε το περιστατικό με τους αγωγούς Nord Stream και παραδέχονται αξιωματούχοι της Συμμαχόας
Protagon Team

Για τον «σημαντικό κίνδυνο» να βρεθούν στο στόχαστρο των Ρώσων κρίσιμες υποδομές στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική, συμπεριλαμβανομένων αγωγών φυσικού αερίου και καλωδίων Διαδικτύου, ως μέρος της αντιπαράθεσής της με τη Δύση λόγω του Ουκρανικού, προειδοποίησε το ΝΑΤΟ την Τετάρτη.

Σύμφωνα με όσα είπε ο βοηθός γενικός γραμματέας της Συμμαχίας για τις πληροφορίες και την ασφάλεια Ντέιβιντ Κάτλερ, η Ρωσία «χαρτογραφεί ενεργά» τις υποδομές των συμμάχων της Ουκρανίας τόσο στην ξηρά όσο και στον βυθό της θάλασσας.

Οι στρατιωτικές και πολιτικές υπηρεσίες πληροφοριών της Μόσχας διαθέτουν «σημαντικούς πόρους» τους οποίους θα μπορούσε να αξιοποιήσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν για την επιτήρηση των πιθανών στόχων, «συμπεριλαμβανομένης της χρήσης πολιτικών πλοίων και των λεγόμενων κατασκοπευτικών πλοίων», πρόσθεσε σύμφωνα με το Politico ο Κάτλερ.

H σοβαρότητα της απειλής ενός πλήγματος στους υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου που τροφοδοτούν την Ευρώπη έγινε έντονα αντιληπτή τον Σεπτέμβριο, έπειτα από το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική.

Ο ανώτερος αξιωματούχος των πληροφοριών του ΝΑΤΟ συνέχισε λέγοντας ότι τα υποθαλάσσια καλώδια που μεταφέρουν το 95% της κίνησης στο Διαδίκτυο επίσης βρίσκονται σε κίνδυνο.

«Βλέπουμε σημαντικό κίνδυνο οι υποδομές ζωτικής σημασίας στην Ευρώπη καθώς και στη Βόρεια Αμερική, δυνητικά, να μπουν στο στόχαστρο της Ρωσίας ως μέρος του πολέμου της κατά της Ουκρανίας», υπογράμμισε ο Κάτλερ σε συζητήσεις που είχε με δημοσιογράφους.

«Οι Ρώσοι είναι πιο δραστήριοι από ό,τι τους έχουμε δει εδώ και χρόνια σε αυτόν τον τομέα. Οι περιπολίες τους στον Ατλαντικό και κατά μήκος του ωκεανού είναι τις περισσότερες φορές σε υψηλότερο επίπεδο από αυτό που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια», ανέφερε χαρακτηστικά. Επιπλέον, τα ρωσικά πλοία «ανέλαβαν περισσότερο ρίσκο», όπως είπε, κατά τις πρόσφατες επιχειρήσεις τους στη Βαλτική και τη Βόρεια Θάλασσα.

Φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η Στοκχόλμη, η οποία λήφθηκε από αεροσκάφος της ακτοφυλακής της Σουηδίας, δείχνει τη διαρροή αερίου από τον Nord stream 2 στην σουηδική οικονομική ζώνη της χώρας, στη Βαλτική Θάλασσα. Την επομένη η ακτοφυλακή είχε εντοπίστει τέσσερεις διαρροές στους αγωγούς (ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA/SWEDISH COAST GUARD)
«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα»

Στον απόηχο των εκρήξεων στους αγωγούς του Nord Stream, οι οποίες αποτελούν αντικείμενο ερευνών σε τρεις διαφορετικές χώρες, το ΝΑΤΟ δημιούργησε μια ειδική ομάδα στην έδρα του στις Βρυξέλλες η οποία έχει ως αντικείμενο τον συντονισμό των προσπαθειών για την προστασία των υποθαλάσσιων υποδομών.

Σημειώνεται πως καμία από τις προαναφερθείσες έρευνες δεν έχει καταλήξει ακόμη σε συμπέρασμα για την ταυτότητα του σαμποτέρ, ωστόσο οι αρχικές υποψίες των δυτικών κυβερνήσεων έπεσαν στη Ρωσία.

Ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας του ΝΑΤΟ, αντιστράτηγος Χανς-Βέρνερ Βίρμαν, δήλωσε κι εκείνος ότι το περιστατικό στους αγωγούς Nord Stream απέδειξε τον «σαφή και παρόντα κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι κρίσιμες υποθαλάσσιες υποδομές μας».

Την ίδια ώρα η εξάρτηση της Δύσης από αυτές μόνο αυξάνεται, πρόσθεσε ο Βίρμαν: Σε αυτό συντελεί ο ολοένα και μεγαλύτερος όγκος των δεδομένων που «ταξιδεύουν» μέσω των υποβρύχιων καλωδίων, όσο και οι αυξανόμενες ανάγκες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τις υποθαλάσσιες οδούς στη στεριά, λόγω της στροφής στην πράσινη ενέργεια και τη χρήση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι χώρες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ενέτειναν τις θαλάσσιες περιπολίες ως απάντηση στον «συναγερμό» που ακολούθησε του σαμποτάζ του Σεπτεμβρίου στη Βαλτική ενώ οι ένοπλες δυνάμεις τους άνοιξαν διαύλους επικοινωνίας με τους φορείς του ιδιωτικού τομέα που εκμεταλεύονται τις εν λόγω υποδομές προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλειά τους.

«Αυξήσαμε το επίπεδο επαγρύπνησης και τις δραστηριότητες επιτήρησης. Αυξήσαμε σημαντικά τον αριθμό των πλοίων που περιπολούν στη Βόρεια και τη Βαλτική Θάλασσα. Αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερα», τόνισε ο ίδιος.