«Αν θέλεις να χτίσεις έναν μεγάλο φράχτη, χρειάζεσαι επίσης μια μεγάλη πόρτα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στους FT | ΙΝΤΙΜΕnews
Επικαιρότητα

Προειδοποίηση Μητσοτάκη κατά του σχεδίου Μελόνι για τους μετανάστες

«Επιτρέψτε μου να είμαι προσεκτικός εδώ. Πρόκειται για μια διμερή συμφωνία. Δεν ξέρω αν θα μπορούσε να αναπαραχθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε στους Financial Times o Πρωθυπουργός. Και παράλληλα με τις προσπάθειες για τον περιορισμό των παράτυπων εισόδων, κάλεσε την ΕΕ να αυξήσει τη νόμιμη μετανάστευση με δεδομένη την έλλειψη εργατικών χεριών. «Ποιος θα μαζέψει τις ελιές μας; θα χρειαστούμε εργατικό δυναμικό», παρατήρησε χαρακτηριστικά
Protagon Team

Αρκετοί κεντρώοι ηγέτες στην Ευρώπη -συμπεριλαμβανομένου του γερμανού καγκελάριου Ολαφ Σολτς και του πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ-  έχουν στραφεί «προς τα δεξιά» τους τελευταίους μήνες ως προς της διαχείριση του Μεταναστευτικού – την «καυτή πατάτα» του εν εξελίξει την Πέμπτη Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σηματοδοτεί το άνοιγμα στις λεγόμενες καινοτόμες λύσεις, όπως αυτή της ανάπτυξης κέντρων επιστροφής εκτός της ΕΕ για τους μη δικαιούμενους ασύλου.

Η επισήμανση ανήκει στους Financial Times που αναδεικνύουν σε δημοσίευμα τους τη στροφή αυτή των ευρωπαίων ηγετών, αλλά και την προτροπή (εδώ) της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι και της συμφωνίας της με τον αλβανό ομόλογό της, Εντι Ράμα, για το κέντρο επιστροφής στην Αλβανία.

Ηδη, σημειώνουν οι FT, ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα το πιλοτικό σύστημα που περιλαμβάνει την υποδοχή των μεταναστών σε ένα κέντρο στην Αλβανία.

Ωστόσο, σε συνέντευξή του στους Financial Times την Πέμπτη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε σκεπτικισμό όσον αφορά τις εκκλήσεις για την ανάπτυξη του μοντέλου Ιταλίας-Αλβανίας από ολόκληρη την ΕΕ.

«Επιτρέψτε μου να είμαι προσεκτικός εδώ. Πρόκειται για διμερή συμφωνία. Δεν ξέρω αν θα μπορούσε να αναπαραχθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε. «Πρέπει επίσης να δούμε αν λειτουργεί πραγματικά. Αυτοί οι άνθρωποι υποβάλλονται σε ταυτοποίηση σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία περί ασύλου και ό,τι κι αν τους συμβεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα επιστραφούν στην Ιταλία. Αν το κάναμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο … Πού θα πήγαιναν;» διερωτήθηκε.

Και παράλληλα με τις προσπάθειες για τον περιορισμό των παράτυπων εισόδων, κάλεσε την ΕΕ να αυξήσει τη νόμιμη μετανάστευση, καθώς υπάρχει μεγάλη ανάγκη για εξειδικευμένους και ανειδίκευτους εργαζόμενους στην οικονομία της Ευρώπης.

«Αν θέλεις να χτίσεις έναν μεγάλο φράχτη, χρειάζεσαι επίσης μια μεγάλη πόρτα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας την έλλειψη εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα.

«Ποιος θα μαζέψει τις ελιές μας; Είμαστε μια ήπειρος που συρρικνώνεται και όλοι αναγνωρίζουμε ότι για να διατηρήσουμε την παραγωγικότητά μας, θα χρειαστούμε εργατικό δυναμικό, ανειδίκευτο ή ειδικευμένο», τόνισε.

Οπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα των FT, ως νοτιοανατολική πύλη προς την ΕΕ, η Ελλάδα βρίσκεται ιστορικά στην πρώτη γραμμή της μετανάστευσης και έχει επικριθεί από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων για κακομεταχείριση των ανθρώπων που ζητούν άσυλο δια θαλάσσης.

Η Ελλάδα έσωσε «χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα», αντέτεινε ο Πρωθυπουργός, ταυτόχρονα όμως ξεκαθάρισε ότι «θα δυσκολέψουμε την είσοδο» παράνομων μεταναστών.

Παράλληλα κάλεσε τις Βρυξέλλες να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να αυξήσουν τον αριθμό των μεταναστών που απελαύνονται, ο οποίος σήμερα ανέρχεται στο 20%.

«Υπάρχουν άνθρωποι των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται… και τι να κάνουμε με αυτούς δεν ήταν ποτέ θέμα συζήτησης», παρατήρησε, υπογραμμίζοντας ένα βασικό κενό στο μεταναστευτικό πλαίσιο του μπλοκ.

«Μερικές από τις ιδέες που έχουν προταθεί μου φαίνονται ενδιαφέρουσες. Αλλά νομίζω ότι είμαστε ακόμα στα αρχικά στάδια της υποβολής μιας συγκεκριμένης πρότασης».

Την περασμένη εβδομάδα, ο κατά άλλα ευρωπαϊστής πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε την προσωρινή αναστολή του δικαιώματος ασύλου για τους εισερχόμενους στη χώρα μέσω Λευκορωσίας, επικαλούμενος απόπειρα του Μινσκ και της (συμμάχου του ) Μόσχας να αποσταθεροποιήσουν την Πολωνία.

Η κίνησή του ήρθε αφού η Φινλανδία έκλεισε φέτος τα σύνορά της με τη Ρωσία και η Γερμανία προχώρησε σε μονομερή της αναστολή της Συνθήκης Σένγκεν επιβάλλοντας  συνοριακούς ελέγχους στα χερσαία σύνορά της.