Από αριστερά: ο μεταφραστής του λίβυου πολιτικού, ο Σάλεχ Ισα, ο πρόεδρος της ελληνικής Βουλής και ο έλληνας ΥΠΕΞ | ΙΝΤΙΜΕ NEWS
Επικαιρότητα

Πρόεδρος Βουλής Λιβύης: Απορριπτέα και άκυρη η συμφωνία με την Τουρκία

Ο Αγκίλα Σάλεχ Iσα είχε συνάντηση με τον ομόλογό του, Κωνσταντίνο Τασούλα, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια
Protagon Team

Σειρά επαφών με εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας της χώρας είχε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ισα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συνάντηση του λίβυου αξιωματούχου με τον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

Ο Σάλεχ Iσα εκπροσωπεί ένα σώμα που δεν ελέγχεται από τον πρωθυπουργό Αλ Σαράζ, ο οποίος ως γνωστόν υπέγραψε το αμφιλεγόμενο μνημόνιο με τον Ταγίπ Ερντογάν για τις ΑΟΖ.

Επισκεπτόμενος την Αθήνα επεσήμανε ρητά και κατηγορηματικά ότι η συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση της Τρίπολης με την Τουρκία ειναι απορριπτέα και άκυρη για τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης.

«Εμείς απορρίπτουμε ως Βουλή, αλλά και οι λιβυκές ένοπλες δυνάμεις απορρίπτουμε τη συμφωνία και θα αντισταθούμε σε όποιον παρέμβει στα εσωτερικά της Λιβύης», είπε μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Κώστα Τασούλα και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Έκανε λόγο για συνωμοσία που επιβουλεύεται τα συμφέροντα και τα δικαιώματα του ελληνικού και λιβυκού λαού και επιτέθηκε στην κυβέρνηση της Τρίπολης που δεν έχει τη νομιμοποίηση υπογραφής συμφωνιών.

Είπε επίσης ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ακυρώσει το μνημόνιο βάσει των κανόνων Διεθνούς Δικαίου και σημείωσε ότι υπάρχει η επιθυμία για να ξεκινήσουν οι δύο χώρες θαλάσσια και αεροπορική σύνδεση. Απεύθυνε δε, πρόσκληση προς ελληνικές εταιρίες να δραστηριοποιηθούν στην Λιβύη προκειμένου να συνδράμουν στην ανοικοδόμηση της.

Υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κων. Τασούλας σημείωσε ότι η ενημέρωση, που είχε ο ίδιος για τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Λιβύη «αποκτά πρόσθεση σημασία για εμάς ενόψει του γεγονότος ότι ο κ. Αγκίλα Σάλεχ έχει τοποθετηθεί εντελώς πρόσφατα με νομική τεκμηρίωση και απερίφραστα [..] για την πρόσφατη συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση της Τρίπολης, την οποία θεωρεί απολύτως καταδικαστέα και νομικά ανύπαρκτη».

Ως ελληνικό Κοινοβούλιο, είπε ο κ. Τασούλας, ενδιαφερόμαστε για την ειρήνευση και τη συμφιλίωση στη Λιβύη και, προφανώς, υποστηρίζουμε τις προσπάθειες που γίνονται μέσω ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ προς αυτόν τον σκοπό.

Εξέφρασε μάλιστα τη βεβαιότητά του ότι η παρουσία του Λίβυου ομολόγου του στην Αθήνα, «θα βοηθήσει κι εμάς να συμβάλουμε με τις δικές μας δυνάμεις προς την κατεύθυνσης της ειρήνευσης και της ομαλότητας στη Λιβύη».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε τον κ. Αγκίλα Σάλεχ, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού της, Κυριάκου Μητσοτάκη, τόσο για την επίσκεψή του στην Αθήνα και στο ελληνικό κοινοβούλιο, όσο και για την αναλυτική ενημέρωση την οποία έδωσε: Χαίρομαι για την τοποθέτησή του, την τοποθέτηση της λιβυκής Βουλής, σύμφωνα με την οποία, τα μεμοράντα μεταξύ Τουρκίας και κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης της Τρίπολης «είναι άκυρα και κενά περιεχομένου, είναι ανεφάρμοστα και θέτουν σε αστάθεια την περιοχή, απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο» είπε ο κ. Δένδιας.

Τόνισε, δε, ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει της προσπάθειες του ειδικού εκπροσώπου του ΟΗΕ, Γκασάν Σαλαμέ: Δηλώσαμε στον πρόεδρο της λιβυκής Βουλής «την ετοιμότητά μας ως ελληνική κυβέρνηση να βοηθήσουμε στην κατεύθυνση της ειρήνευσης και της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου στη Λιβύη» είπε ο κ. Δένδιας.