Σε τυπική διαδικασία αναδεικνύεται η εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στο ύπατο αξίωμα, μετά τα όσα αποφάσισαν ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής την Πέμπτη, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη που (εδώ) πρότεινε την πρόεδρο του ΣτΕ για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και διάδοχο του Προκόπη Παυλόπουλου.
Πρώτα ο Αλέξης Τσίπρας, ύστερα από μια πολύωρη και πολιτικά επώδυνη σύσκεψη στην Κουμουνδούρου, γνωστοποίησε πως το κόμμα του θα ψηφίσει την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας (εδώ).
Ακολούθησε λίγη ώρα αργότερα και η Φώφη Γεννηματά η οποία κατά την κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής εισηγήθηκε την ψήφο στην κυρία Σακελλαροπούλου, θέση που έγινε ομοφώνως δεκτή.
Μιλώντας στα τηλεοπτικά συνεργεία αμέσως μετά τη συνεδρίαση των οργάνων του ΚΙΝΑΛ, η κυρία Γεννηματά δήλωσε:
«Θέσαμε εξ αρχής το πλαίσιο και τα κριτήρια για τα χαρακτηριστικά του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας που συνιστούν προϋπόθεση της δικής μας συναίνεσης.
» Η προσωπικότητα της κυρίας Σακελλαροπούλου ανταποκρίνεται σε ουσιώδεις πλευρές της πρότασής μας: Είναι μία γυναίκα που υπηρετεί με συνέπεια προοδευτικές αντιλήψεις, όπως απέδειξε και στη δικαστική της διαδρομή, με το γνωστό ακέραιο δημοκρατικό της ήθος -ιδιαίτερα μάλιστα στα χρόνια της κρίσης.
Είμαι βέβαιη ότι θα εκπληρώσει με υπευθυνότητα και επιτυχία την συνταγματική της αποστολή. Γι’ αυτό, και θα έχει τη στήριξή μας».
Ο ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί 86 βουλευτές και το ΚΙΝΑΛ μετρά άλλους 22. Αυτοί αθροιζόμενοι με τους 158 της ΝΔ μπορούν να δώσουν σύνολο 266 ψήφων στην πρώτη ψηφοφορία που έχει οριστεί για το πρωί της προσεχούς Τετάρτης, 22 Ιανουαρίου.
Η βεβαιότητα για την εκλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου από την πρώτη ψηφοφορία, στην οποία βάσει Συντάγματος απαιτούνται τουλάχιστον 200 ψήφοι, είναι τέτοια που μετά τη διαδικασία ο Πρωθυπουργός έχει κανονίσει να αναχωρήσει για το Νταβός όπου θα συμμετάσχει στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ.
Τα ρεκόρ των Παπούλια – Στεφανόπουλου
Υπό αυτές τις συνθήκες και με τη στάση της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ να παραμένουν σε εκκρεμότητα –το ΚΚΕ δήλωσε πως δεν ψηφίζει για λόγους αρχής– η εκλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου αγγίζει τις επιδόσεις του Καρόλου Παπούλια και του αείμνηστου Κωστή Στεφανόπουλου. Ο τελευταίος είχε επανεκλεγεί στο ύπατο αξίωμα το 2000 με 269 ψήφους, ενώ ο κ. Παπούλιας είχε εκλεγεί το 2005 με 279 ψήφους ενώ είχε επανεκλεγεί το 2010 με 266 ψήφους.