Η δήλωση μοιάζει λίγο στο στιλ Μαρία Αντουανέτα που καλούσε όσους δεν έχουν να φάνε ψωμί να φάνε παντεσπάνι. Ηταν κυνική. Και περιέγραφε την απελπιστική πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες εξαιτίας της υπερφορολόγησης. Σε κάθε περίπτωση η απάντηση του διορισμένου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διοικητή του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), Δημήτρη Τσακίρη, στους ασφαλισμένους του Ταμείου, οι οποίοι όταν καλούνται να πληρώνουν το 80% των εσόδων τους (σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές) στο Δημόσιο δεν έχουν πια λόγο να εργάζονται, υπήρξε άστοχη, προκλητική όπως διατυπώθηκε, και παρεξηγήσιμη.
Ο κ. Τσακίρης βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Φλώρινα και τη Βέροια, ώστε να ενημερώσει την τοπική κοινωνία για τις επερχόμενες αλλαγές στο Ασφαλιστικό, με βασικό ζήτημα την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών, στο 20% του φορολογητέου εισοδήματος. Η συζήτηση ωστόσο με τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων διεξήχθη σε υψηλούς τόνους, όπως ανέφερε σε ρεπορτάζ της την Τρίτη η «Καθημερινή». Μετά από ερώτηση ασφαλισμένου, πώς από την 1η Ιανουαρίου θα έχουν κίνητρο για εργασία μετά τις επερχόμενες αλλαγές, αφού θα καλούνται να πληρώσουν συνολικά το 80% τους εισοδήματός τους, κ. Τσακίρης φέρεται να δήλωσε πως «όποιος δεν μπορεί και το θεωρεί πατριωτικό, ας πάει στη Βουλγαρία».
Η προκλητική παραδοχή του για αδυναμία της διοίκησης του ΟΑΕΕ να δώσει λύσεις στα αδιέξοδά τους, δημιούργησε την έντονη αντίδραση των ασφαλισμένων. Αλλά και του πολιτικού κόσμου. Πρώτος ο Νίκος Μανιός του ΣΥΡΙΖΑ είπε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης: «Δεν είναι απάντηση αυτή σε ένα πρόβλημα. Η απάντηση είναι “κάτσε κάτω να το κουβεντιάσουμε”. Αυτός που λέει να πάμε στη Βουλγαρία, μπορεί να πάει μόνος του αν το θέλει».
Μιλώντας στην «Καθημερινή», ο κ. Τσακίρης είπε ότι η δήλωσή του «παρερμηνεύθηκε», καθώς αυτό που είχε ως στόχο να καταδείξει είναι ότι η ικμάδα, η ζωηράδα και η ευρηματικότητα των Ελλήνων δεν θα πρέπει να εξαντλείται σε τρόπους εισφοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής αλλά προς όφελος της ανάπτυξης της εγχώριας οικονομίας. Αργότερα μιλώντας στον ΣΚΑΪ επέμεινε ότι δεν τα είπε όπως μεταφέρθηκαν στο δημοσίευμα της «Καθημερινής», αλλά πως επρόκειτο για μια κουβέντα «off the record» που σκοπό είχε να καταδείξει το πρόβλημα και όχι φυσικά να προκαλέσει. Αλλωστε ο ίδιος, στην παρέμβασή του στον ΣΚΑΪ, συνέχισε να ξύνει τις πληγές των ασφαλισμένων: «Και να πας στη Βουλγαρία για να γλιτώσεις τη φορολόγηση, δεν θα πάρεις σύνταξη»…
Κατά τη διάρκεια αυτών των επίμαχων συναντήσεων, τα στελέχη του ΟΑΕΕ άκουσαν από τους τοπικούς φορείς της Βορείου Ελλάδος ότι το 40% των μελών του Επιμελητηρίου Φλώρινας έχει βάλει ήδη λουκέτο και όσα μέλη παραμένουν ενεργά αδυνατούν να αποπληρώσουν τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις τους.
Κατά τις δύο ημερίδες, τόσο ο διοικητής όσο και ο υποδιοικητής του Οργανισμού, Δημήτρης Χριστοφορίδης επεσήμαναν ότι οι εισφορές μετά βίας καλύπτουν το 50% των αναγκών για συντάξεις και ότι η εισφοροδιαφυγή είναι μια μάστιγα που θα πρέπει να αποβάλουν και από τον χώρο των μικρομεσαίων.
Τόνισαν επίσης ότι τα 11 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων εισφορών δεν δημιουργήθηκαν στον ΟΑΕΕ κατά τα τελευταία χρόνια της κρίσης και πως, ενώ το 2008 σε σύνολο 850.000 ασφαλισμένων η εισφοροδιαφυγή αφορούσε το 29% των ενεργών, σήμερα, σε σύνολο 710.000 ασφαλισμένων, αφορά το 43% των ενεργών.