Χωρίς κανένα σοβαρό επεισόδιο, αλλά σε ατμόσφαιρα φόβου εξαιτίας της βίας των συμμοριών, οι ψηφοφόροι στον Ισημερινό συμμετείχαν μαζικά την Κυριακή στις πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.
Τα αποτελέσματα, το πρωί της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας) έφερναν στην πρώτη θέση τη 45χρονη δικηγόρο Λουίσα Γκονσάλες, τη συνεργάτη του σοσιαλιστή πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα, και στη δεύτερη τον 35χρονο δεξιό υποψήφιο Ντανιέλ Νομπόα, τον γιο του πλούσιου επιχειρηματία και άλλοτε υποψήφιου για την προεδρία, Αλβαρο Νομπόα.
Με το 69% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί, η Γκονσάλες προηγείτο με το 33% των ψήφων, ακολουθούμενη από τον Νομπόα, με 24%, σύμφωνα με την εφορευτική επιτροπή, το εθνικό εκλογικό συμβούλιο (CNE).
Η ψηφοφορία διεξήχθη 11 ημέρες μετά τη δολοφονία στο Κίτο από ομάδα κολομβιανών πληρωμένων εκτελεστών του κεντρώου υποψήφιου προέδρου Φερνάντο Βιγιαβισένσιο, πρώην δημοσιογράφου, 59 ετών, που ήταν από τα φαβορί.
«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, δεν υπάρχει ασφάλεια πουθενά, αλλά πρέπει να εκλέξουμε πρόεδρο με την ελπίδα πως θα υπάρξει βελτίωση, σχολίασε σε εκλογικό τμήμα της πρωτεύουσας η Μαγδαλένα Μαουρίσακα, εκφράζοντας τα αισθήματα των πολιτών σε μια χώρα που αποτελούσε άλλοτε όαση ηρεμίας και ειρήνης στη Λατινική Αμερική αλλά έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε πεδίο βάρβαρης μάχης συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά.
Η πολιτική κληρονόμος του πρώην προέδρου Κορέα (2007-2017), εξόριστου σήμερα και καταδικασμένου ερήμην για διαφθορά –κατηγορία που αρνείται– αναμένεται να αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο με τον νεαρό υποψήφιο της Δεξιάς που οδεύει να κάνει την έκπληξη της βραδιάς. Ο Νομπόα τα πήγε καλά στο μοναδικό τηλεοπτικό ντιμπέιτ των υποψήφιων.
Ο δημοσιογράφος Κρίστιαν Σουρίτα, φίλος και συνάδελφος του δολοφονημένου κεντρώου υποψήφιου, που τον αντικατέστησε, αναμένεται να καταλάβει την τρίτη θέση (16,29%), ο Γιαν Τόπικ, άλλοτε ελεύθερος σκοπευτής της γαλλικής λεγεώνας των ξένων έρχεται τέταρτος (14,60%), ο άλλοτε αντιπρόεδρος Ότο Σονενχόλτσνερ πέμπτος (6,90%) και ο ιθαγενής οικολόγος Γιάκου Πέρες έκτος (3,97%), με τα έως τώρα αποτελέσματα.
Κάπου 82% των 13,4 εκατομμυρίων πολιτών με δικαίωμα ψήφου πήγε στις κάλπες, σύμφωνα με το CNE, που εξήρε τη «μαζική» συμμετοχή (η συμμετοχή στις εκλογές είναι θεωρητικά υποχρεωτική).
«Δεν υπήρξε ούτε ένα συμβάν ικανό να πλήξει τη δημοκρατία», αν και υπήρξαν κάποιες «δυσκολίες», που γρήγορα «ξεπεράστηκαν», για τη συμμετοχή στη διαδικασία διαδικτυακά, από το εξωτερικό, διαβεβαίωσε η εκλογική επιτροπή.
Οι πολίτες καλούνταν να εκλέξουν πρόεδρο, αντιπρόεδρο, καθώς και τα 137 μέλη του Κογκρέσου.
Οι οκτώ υποψήφιοι για την προεδρία ψήφισαν χωρίς να γίνει το παραμικρό, αλλά με πανταχού παρόντες σωματοφύλακες και –τουλάχιστον οι δύο– φορώντας αλεξίσφαιρα.
Ο δεύτερος γύρος είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στις 15 Οκτωβρίου.
«Γιορτάζουμε διότι γράψαμε ιστορία, παρότι μας αγνόησαν, σήμερα αρχίζουμε να βαδίζουμε προς μια άλλη ιστορία», είπε η Γκονσάλες σε δημοσιογράφους στο νότιο Κίτο.
«Αυτός που κέρδισε είναι ο λαός του Ισημερινού», είπε ο Νομπόα σε δημοσιογράφους στη Γουαγιακίλ. «Ο υποψήφιος της νεολαίας, των ανθρώπων που θέλουν να ελπίζουν, που θέλουν να αλλάξουν τον Ισημερινό, θριάμβευσε», πρόσθεσε.
Οι ψηφοφόροι εκφράστηκαν επίσης σε δημοψήφισμα που διεξήχθη ταυτόχρονα για τη συνέχιση ή μη της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου στην περιοχή των αυτοχθόνων Γιασούνι (βορειοανατολικά), με μοναδική βιοποικιλότητα.
Με το 7% των ψηφοδελτίων καταμετρημένο, το 60% τάσσεται κατά της αξιοποίησής του.
Για το άλλο ζήτημα που επίσης τέθηκε σε δημοψήφισμα, τη συνέχιση ή την απαγόρευση της εξορυκτικής δραστηριότητας στο δάσος Τσοκό Αντίνο, κερδίζει επίσης το «όχι» με 67%.
Υπερασπιστές του περιβάλλοντος και της υπόθεσης των αυτοχθόνων, χαρακτήρισαν «ιστορική» αυτή τη δημόσια διαβούλευση.