Ο Χάικο Μάας σε ένα από τα τελευταία υπουργικά συμβούλια της γερμανικής κυβέρνησης | Markus Schreiber/Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

«Προεδρία κορονοϊού», η γερμανική προεδρία της ΕΕ

«Μια εξαγωγική χώρα όπως η Γερμανία χρειάζεται μια υγιή Ευρώπη και μια λειτουργική παγκόσμια οικονομία» εξηγεί ο Χάικο Μάας, ορίζοντας την πυξίδα που θα ακολουθήσει το Βερολίνο όταν αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το δεύτερο εξάμηνο του 2020
Protagon Team

Η γερμανική προεδρία θα είναι «προεδρία του κορονοϊού», δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, αναφερόμενος στην προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναλαμβάνει το Βερολίνο την 1η Ιουλίου.

Θα μετατρέψουμε την προεδρία μας σε μάχη για την υπέρβαση των συνεπειών της πανδημίας, τονίζει ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας σε άρθρο του στην κυριακάτικη Welt και προσθέτει: «Πρέπει να πάρουμε μαθήματα από την κρίση, για παράδειγμα σχετικά με το πώς θα βελτιώσουμε τόσο την αντίδραση της ΕΕ σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όσο και την προμήθεια του απαραίτητου υγειονομικού υλικού». Συμπληρώνει δε ότι «όταν θα έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο, μια από τις πρώτες αποστολές μας θα είναι η σταδιακή και συντονισμένη άρση των περιορισμών στα ταξίδια και στην λειτουργία της εσωτερικής αγοράς».

Σύμφωνα με τον Χάικο Μάας, ο προϋπολογισμός της ΕΕ για τα επόμενα επτά χρόνια θα πρέπει να εξελιχθεί σε «πρόγραμμα αναζωογόνησης» για την Ευρώπη. «Για αυτό τώρα τον αναθεωρούμε και επενδύουμε πολύ στο μέλλον – στην έρευνα, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην τεχνολογική κυριαρχία και στην οικοδόμηση κοινωνικού και υγειονομικού συστήματος ανθεκτικού σε κρίσεις», εξηγεί ο υπουργός.

«Μια εξαγωγική χώρα όπως η Γερμανία χρειάζεται μια υγιή Ευρώπη και μια λειτουργική παγκόσμια οικονομία. Για αυτό και το πακέτο των 500 και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ, το μεγαλύτερο στην ιστορία της, δεν αποτελεί απλώς πράξη αλληλεγγύης, αλλά καθαρή οικονομική λογική», γράφει χαρακτηριστικά ο Χάικο Μάας και προσθέτει ότι σκοπός είναι η Ευρώπη να βγει από την κρίση ισχυρότερη, πιο αλληλέγγυα και περισσότερο κυρίαρχη. Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζει, πρέπει να διορθωθούν και λάθη που έγιναν.

«Έχω στο νου μου κυρίως τους περιορισμούς της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου με το άλλοθι του αγώνα κατά του κορονοϊού, κάτι που είναι απαράδεκτο στην Ευρώπη. Όποιος παραβιάζει τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ δεν θα πρέπει να υπολογίζει ότι θα επωφεληθεί από τα οικονομικά πλεονεκτήματα της Ενωσης», καταλήγει ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, προφανώς αναφερόμενος στον Βίκτορ Ορμπαν της Ουγγαρίας.