Μετά τον «Μάξιμο Σαράφη» που αναζητείται ακόμα από τις αρχές, ούτε η έτερη προστατευόμενη μάρτυρας στην υπόθεση Νovartis, «Αικατερίνη Κελέση», εμφανίστηκε προκειμένου να καταθέσει ενώπιον του κλιμακίου της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής.
Εν τω μεταξύ και ενώ ο Σαράφης εξακολουθεί να είναι άφαντος, συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες αναφορικά με το ενδεχόμενο βίαιης προσαγωγής των δύο προστατευόμενων μαρτύρων.
Πόσο πιθανό να εκτελεστεί τελικά η εντολή βίαιης προσαγωγής; Τι ισχύει με το καθεστώς προστασίας των δύο μαρτύρων;
Πηγές της επιτροπής υποστήριξαν (εδώ) ότι αν δεν καταστεί εφικτό να εκτελεστεί το ένταλμα βίαιης προσαγωγής του «Μάξιμου Σαράφη» και αν υπάρξει αντίστοιχη εξέλιξη με την «Αικατερίνη Κελέση», τότε θα πέσει στο «τραπέζι» αίτημα άρσης του καθεστώτος προστασίας για τους δύο μάρτυρες.
Ομοίως ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε πως από τη στιγμή που ο Σαράφης δεν παρουσιάστηκε ως όφειλε να είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμος στις αρχές, παραβίασε τον Ποινικό Κώδικα, οπότε αίρονται και τα προνόμια που του παρέχονταν μέσω του προγράμματος προστασίας μαρτύρων. «Η αποκάλυψη της ταυτότητάς του είναι ζήτημα ωρών, από την εισαγγελία για τα περαιτέρω», εκτίμησε ο κ. Γεωργιάδης (περισσότερα εδώ).
Αλλές πηγές ωστόσο επισημαίνουν ότι με δεδομένο πως οι δύο μάρτυρες έχουν λάβει συγκεκριμένο καθεστώς προστασίας από συγκεκριμένη δικαστική λειτουργό, εν προκειμένω την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, μόνο εκείνη δύναται να άρει αυτό το καθεστώς.
Αντίστοιχα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ένταλμα βίαιης προσαγωγής για τους μάρτυρες των οποίων προστατεύεται η ανωνυμία, δεν συνεπάγεται σύλληψη.
Σύμφωνα με εισαγγελικούς κύκλους του Αρείου Πάγου τους οποίους επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για να αρθεί η προστασία των προστατευομένων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis, πρέπει να υποβληθεί αίτημα από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.
Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν πως οι εν λόγω προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν διπλή ιδιότητα. Την ιδιότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος και την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα. Οι ιδιότητες αυτές δόθηκαν από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Κατά συνέπεια, η προανακριτική επιτροπή πρέπει να απευθύνει αίτημα στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για άρση των δύο ιδιοτήτων και αυτές θα αποφανθούν σχετικά.
Υπόμνημα διαμαρτυρίας ΣΥΡΙΖΑ
Το μεσημέρι της Τετάρτης η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Ολγα Γεροβασίλη, και ο εισηγητής στην προανακριτική επιτροπή, Σπύρος Λάππας, επισκέφθηκαν τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, προκειμένου να του επιδώσουν υπόμνημα διαμαρτυρίας όλων των βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που συμμετέχουν στην επιτροπή, για τον τρόπο αντιμετώπισης και εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων.
Στο υπόμνημα ζητείται από τον εισαγγελέα Α.Π., ως αναγκαία, η άσκηση κάθε αρμοδιότητας εποπτείας που έχει έναντι των υφιστάμενών του εισαγγελικών οργάνων και των αστυνομικών αρχών, προκειμένου να ζητήσει τη μη εκτέλεση των παράνομων και καταχρηστικών ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής που έχει εκδώσει η πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής κατά των προστατευομένων μαρτύρων.
«Επιδώσαμε έγγραφο-διαμαρτυρία προκειμένου ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να προασπιστεί τη νομιμότητα στη χώρα μας, η οποία προσβάλλεται, παραβιάζεται, αλλοιώνεται από τη συμπεριφορά της πλειοψηφίας σχετικά με τον τρόπο εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων», ανέφερε ο κ. Λάππας, σε δηλώσεις του στον Αρειο Πάγο, τονίζοντας πως «ο θεσμός των προστατευομένων μαρτύρων, για εμάς, είναι μια βασική παράμετρος αντιμετώπισης της διαφθοράς».
Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι τυχόν εκτέλεση των ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής «θα οδηγούσε ευθέως σε άρση του καθεστώτος προστασίας που έχει αναγνωριστεί σε αυτούς από όργανο της εισαγγελικής αρχής, στην οποία προΐσταται ο κ. Πλιώτας, κατά προφανή καταστρατήγηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης (άρθρο 26 Συντ.) αρχής της διάκρισης των εξουσιών».
«Σε πανικό ο Τσίπρας»
Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις με τους προστατευόμενους μάρτυρες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σημείωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ότι «το καθεστώς της προστασίας δεν αφορά τη φυσική παρουσία αλλά μόνο την ταυτότητα των μαρτύρων. Οπότε δεν μιλάμε για αδυναμία της αστυνομίας».
«Κάθε ένα από τα πολιτικά πρόσωπα που κατηγορήθηκαν και συκοφαντήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα έχει κάθε δικαίωμα να προστατεύσει τον εαυτό του», παρατήρησε ο κ. Πέτσας, ενώ για μία ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει ούτε ανακατεύεται «στα ζητήματα της Δικαιοσύνης αλλά και της Προανακριτικής γιατί αυτό ανήκει στο έργο της νομοθετικής εξουσίας».
Αντίθετα, τόνισε, «ο κ. Τσίπρας επέλεξε να αναμιχθεί στο έργο της Προανακρικής της Βουλής, να βάλει τον εαυτό του στο κέντρο αυτής της συζήτησης και μάλιστα να αναφερθεί σε ένα ζήτημα λέγοντας λίγο ως πολύ σημαντικά ψέματα τα οποία αποπροσανατολίζουν τον πολίτη. Παράδειγμα, δεν υπάρχει καμία κοινοτική οδηγία σε ισχύ στην οποία αναφέρθηκε ο πρώην πρωθυπουργός».
Αφού εξάλλου σημείωσε ότι όλα τα κόμματα που συμμετέχουν στην Προανακριτική πλην του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν να προχωρήσει η διαδικασία όπως προχώρησε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε λέγοντας πως δεν μπορεί να κατηγορεί κάποιος για παράτυπη διαδικασία την επιτροπή, όταν εκείνη ακολουθεί ακριβώς την ίδια διαδικασία «κατ’ ανάλογο τρόπο» που ακολούθησαν οι εισαγγελείς της φυσικής Δικαιοσύνης.
«Ο κ. Τσίπρας προφανώς βρίσκεται σε πανικό γιατί αλλιώς δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η ρητή αναφορά του στη σελ 57 του απολογισμού της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που λέει ότι θα πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός σε τέτοιες περιπτώσεις, να συλλέγει τα όποια ευρήματα υπάρχουν και να αφήνει τη Δικαιοσύνη να προχωρήσει στο έργο της», σχολίασε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης και για μία ακόμη φορά επανέλαβε πως «δεν υπάρχει καμία παράτυπη διαδικασία» και ό, τι άλλο «εντάσσεται στο μικρό ή μεγάλο ψέμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εκτός αν θεωρεί κανείς ότι παράτυπος ήταν ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου».
Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.
Μιλώντας στο «Open», ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αναρωτήθηκε για ποιο λόγο καλούνται να καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες για την Novartis, σε μια επιτροπή που εξετάζει τις δικές του ευθύνες.
«Η επιτροπή ερευνά τις δικές μου ευθύνες για τα φοβερά και τρομερά που έχω κάνει εις βάρος της Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας. Τι σχέση έχουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες με την υπόθεση αυτή; Εδώ η Επιτροπή δεν καλεί τον μηνυτή μου, τον Αντώνη Σαμαρά. Τον κρύβει», παρατήρησε χαρακτηριστικά, ενώ στάθηκε και στο παράνομο –όπως είπε– της πρόσκλησης των εν λόγω μαρτύρων «διότι ο νόμος λέει ότι αποκαλύπτουν την ταυτότητά τους μόνο στο δικαστήριο και με συναίνεσή τους».
Στον Ζαχαρή η Δημητρίου
Οσον αφορά την έρευνα για τους δικονομικούς χειρισμούς στην υπόθεση της Νοvartis, την οποία διενεργεί ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευάγγελος Ζαχαρής, την Τετάρτη κατέθεσε η τέως εισαγγελέας του Ανώτατου Ποινικού Δικαστηρίου, Ξένη Δημητρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ από εισαγγελικές Αρχές, η εξέταση της τέως ανώτατης εισαγγελικής λειτουργού κρίθηκε αναγκαία μετά την τελευταία κατάθεση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, ο οποίος κατήγγειλε ότι η κυρία Δημητρίου γνώριζε τόσο την ταυτότητα του αποκαλούμενου «Ρασπούτιν», όσο και το οργανωμένο σχέδιο που φέρεται να υπήρχε για την προφυλάκιση τριών πολιτικών.