Το αυτοκινητικό δυστύχημα στο Παρίσι , στο οποίο έχασε τη ζωή της η πριγκίπισσα Νταϊάνα, τον Αύγουστο του 1997, ουδέποτε ήταν ένα απλό τροχαίο για τους Βρετανούς. Εχουν γραφτεί – και ειπωθεί – πολλά για τον θάνατό της και ακόμα περισσότερα για τις αντιδράσεις της βασιλικής οικογένειας μετά την ανακοίνωσή του. Ο πλέον… μετρημένος στις δηλώσεις του, πρίκγιπας Χάρι, ήταν 12 χρόνων και ο αδελφός του, Γουίλιαμ, 15, όταν η μητέρα τους σκοτώθηκε.
Ο 31χρονος Χάρι δείχνει σταδιακά να «ανοίγεται» περισσότερο και, πλέον, εκφράζεται ανοιχτά για τον αιφνίδιο θάνατό της. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, πρόσφατα δήλωσε πως «μετανιώνει που δεν μίλησε νωρίτερα» σχετικά με το πώς βίωσε την απώλεια.
Πριν λίγες μέρες διοργάνωσε στο παλάτι του Κένσινγκτον μια εκδήλωση για τον φιλανθρωπικό οργανισμό Heads Together, που ο ίδιος δημιούργησε και έχει αντικείμενο την προστασία της ψυχικής υγείας. Προέκυψε μετά από ένωση 8 οργανώσεων που ασχολούνται με πνευματικές ασθένειες και φροντίζουν όσιους αντιμετωπίζουν κατάθλιψη και άλλα ψυχολογικά προβλήματα. Χρηματοδοτείται μάλιστα από τον Δούκα και τη Δούκισσα του Κέιμπριτζ.
«Δεν υπάρχει κάτι κακό στο να υποφέρεις, αρκεί να εκφράζεσαι, να μιλάς για αυτό»
Ο πρώην κορυφαίος άγγλος ποδοσφαιριστής, Ρίο Φέρντιναντ, η χρυσή Ολυμπιονίκης της ποδηλασίας, Βικτόρια Πέντλετον και η ονομαστή αθλήτρια του στίβου, Κέλι Χολμς ήταν ανάμεσα στους καλεσμένους του. Ο καθένας τους συνοδευόταν από κάποιον συγγενή, ψυχολόγο ή κάποιο πρόσωπο που τους στήριξε στις δύσκολες στιγμές της ζωής και της καριέρας τους.
Σύμφωνα με το BBC, ο Ρίο Φέρντιναντ, του οποίου η σύζυγος πέθανε από καρκίνο τον περασμένο χρόνο, ρώτησε τον Χάρι για το πώς ο θάνατος της Νταϊάνα τους επηρέασε ως παιδιά. «Μετανιώνω ειλικρινά που ποτέ πριν δεν μίλησα για αυτό», απάντησε. «Δεν υπάρχει κάτι κακό στο να υποφέρεις, αρκεί να εκφράζεσαι, να μιλάς για αυτό. Δεν είναι αδυναμία – αδυναμία είναι να μην αναγνωρίζεις και να μην αντιμετωπίζεις το πρόβλημα που έχεις».
Ο Φέρντιναντ, πατέρας τριών παιδιών, είπε για τον πρίγκιπα πως «έχει περάσει από διάφορα στάδια στη ζωή του, τα οποία δυστυχώς θα αντιμετωπίσουν και τα δικά μου παιδιά». Κρίνει, λοιπόν, πως είναι πολύ σημαντικό – σχεδόν εκπαιδευτικό – να συζητά τις εμπειρίες του Χάρι.
Το βασικό μήνυμα, κατά τον πρίγκιπα, είναι πως καθένας μπορεί να υποφέρει από κάποιου τύπου ψυχική νόσο. «Μπορεί να είσαι μέλος της βασιλικής οικογένειας, στρατιώτης, κορυφαίος αθλητής, οδηγός φορτηγού, μητέρα, παιδί – δεν έχει καμία απολύτως διαφορά».
Πριν λίγες εβδομάδες συμμετείχε και σε καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον HIV, κάνοντας ένα γρήγορο τεστ σε νοσοκομείο του Λονδίνου. Η διαδικασία μεταδόθηκε ζωντανά, μέσω της σελίδας της βασιλικής οικογένειας στο Facebook. «Δεν έχει σημασία αν είσαι άνδρας ή γυναίκα, γκέι ή στρέιτ, λευκός ή έγχρωμος και δεν έχει σημασία αν έχεις HIV. Οι άνθρωποι που έχουν τον ιό έχουν πια τη δυνατότητα χάρη στη φαρμακευτική αγωγή να ζουν μία φυσιολογική ζωή», ήταν η δήλωσή του με το πέρας της εξέτασης.