Ο Κάρολος κατά την επίσκεψή του την Τετάρτη στο Λάγος της Νιγηρίας | Sunday Alamba/Pool via Reuters
Επικαιρότητα

Κάρολος: Τι δεν θα κάνω όταν γίνω βασιλιάς

Ο διάδοχος του θρόνου της Μεγάλης Βρετανίας ξεκαθάρισε ότι ο ρόλος του ως βασιλιάς θα είναι εντελώς διαφορετικός από αυτόν που έχει ως τώρα και τον έχει φέρει συχνά σε αντιπαράθεση με τους πολιτικούς
Protagon Team

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας θα γιορτάσει τα 70α του γενέθλια την ερχόμενη εβδομάδα. Είναι ήδη παππούς τριών εγγονιών, έχει παντρευτεί δύο φορές, είναι αυτό που θα λέγαμε ένας άνθρωπος που βλέπει τη δύση της ζωής του. Και όμως περιμένει ακόμα να γίνει βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο πρίγκιπας Κάρολος είναι ο γιος της 92χρονης Ελισάβετ Β’ και μιλώντας στο BBC εν όψει των 70ων γενεθλίων του, εξήγησε ότι ο ρόλος του ως βασιλιάς θα είναι εντελώς διαφορετικός σε σχέση με την τωρινή θέση του ως διαδόχου του θρόνου και πρίγκιπα της Ουαλίας.

«Η ιδέα ότι με κάποιον τρόπο θα συνεχίσω στο ίδιο μοτίβο, αν θέλω να πετύχω, είναι μια ανοησία, καθώς οι δύο καταστάσεις είναι εντελώς διαφορετικές» είπε ο Κάρολος, ο οποίος έως τώρα είναι ένας ιδιαίτερα δραστήριος γαλαζοαίματος σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και όχι μόνο.

Σε ερώτηση του ΒΒC αν θα συνεχίσει τις εκστρατείες και την κοινωνική δράση του απάντησε: «Οχι, δεν θα τις συνεχίσω. Δεν είμαι τόσο ανόητος».

Ο Κάρολος ξέρει ότι η βρετανική μοναρχία βρίσκεται πάντα σε ένα σημείο αιχμής και ο ίδιος τα βίωσε από μέσα, τόσο με τον θάνατο της πρώτης συζύγου του Λαίδης Νταϊάνα όσο και με τις ενστάσεις για το αν ο ίδιος πρέπει να αναλάβει τον θρόνο σε τόσο προχωρημένη ηλικία –πολλοί του ζητούν να αρνηθεί το αξίωμα παραχωρώντας το στον γιο του Ουίλιαμ.

Ξέρει επίσης ότι η αποδοχή των πολιτών προς τον θεσμό της μοναρχίας είναι ο διακριτικός ρόλος της. Η βασίλισσα, ή ο βασιλιάς, έχει έναν επίσημο ρόλο στον σχηματισμό των κυβερνήσεων, αλλά παράλληλα έχει μια ρητή υποχρέωση να παραμένει ουδέτερος στα άλλα ζητήματα της δημόσιας σφαίρας, πολιτικά ή άλλα.

Ο Κάρολος είναι ένας ενθουσιώδης υποστηρικτής των εκστρατειών για την προστασία του περιβάλλοντος και άλλων κοινωνικών θεμάτων, όπως οι μη προνομιούχοι νέοι. «Το πρόβλημά μου είναι ότι βρίσκω πάρα πολλά πράγματα τα οποία χρειάζονται να μάχεσαι για αυτά» είχε πει τον περασμένο Σεπτέμβριο σε μια συνέντευξή του στο περιοδικό GQ, σε μια δήλωση που ήταν μια έμμεση μομφή προς τους κυβερνώντες που έχουν αφήσει τόσα ανοιχτά κοινωνικά ζητήματα.

Μιλώντας όμως στο BBC ξεκαθάρισε ότι ως βασιλιάς θα λειτουργεί στο πλαίσιο των προβλεπόμενων από το σύνταγμα παραμέτρων. «Κατανοώ ότι είναι μια διαφορετική άσκηση να είσαι ο ηγέτης του κράτους. Και βεβαίως καταλαβαίνω πώς θα πρέπει να δρω» είπε.

Ο ίδιος ωστόσο υπερασπίστηκε τη δράση του ως διάδοχος του θρόνου. Το 1976, πολύ προτού τον παντρέψουν με την Νταϊάνα και μπει στο μικροσκόπιο των ταμπλόιντ ως αντιήρωας ενός λαϊκού αναγνώσματος, ο Κάρολος είχε ιδρύσει ίδρυμα για την υποστήριξη φτωχών νέων. Η εκτός πρωτοκόλλου και ταξικών διαχωρισμών δράση του είχε κάνει τα ΜΜΕ να τον χαρακτηρίσουν «επαναστάτη» και είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις των πολιτικών.

«Αν είναι παρέμβαση να ανησυχείς για το τι συμβαίνει στις κοινότητες, όπως έκανα πριν από 40 χρόνια, τότε αν είναι παρέμβαση είμαι υπερήφανος για αυτήν» είπε.