Οσοι αμφέβαλαν ίσως και λίγο για την πρόθεση Πρασίνων και Φιλελεύθερων Δημοκρατών να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να συγκυβερνήσουν τη Γερμανία, διαψεύστηκαν από μια εικόνα. Είναι η σέλφι που αναρτήθηκε στα social media από τη συνάντηση των ηγετών των δύο κομμάτων· μια συνάντηση που πρώτα έγινε το βράδυ της Τρίτης και μετά ανακοινώθηκε, και μάλιστα με έναν new age τρόπο, με μια εικόνα που θυμίζει περισσότερο μουσικό συγκρότημα και λιγότερο πολιτικούς. Νέοι καιροί, «συναρπαστικοί», όπως είπαν.
Στο ραντεβού ήταν τέσσερις: η Αναλένα Μπέρμποκ, υποψηφία καγκελάριος των Πρασίνων (που αναδείχθηκαν τρίτο κόμμα με 14,8%), ο συμπρόεδρος του κόμματος Ρόμπερτ Χάμπεκ, που κάποιοι τον θέλουν επόμενο αντικαγκελάριο της Γερμανίας, ο ηγέτης του FDP (τέταρτοι με 11,5%) Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος δεν έχει διαψεύσει ότι θέλει το υπουργείο Οικονομικών, και ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Φόλκερ Βίσινγκ.
Λίγα έγιναν γνωστά για τη συνάντηση που έλαβε χώρα σε μια μικρή αίθουσα της Μπούντεσταγκ, του γερμανικού κοινοβουλίου. Και οι τέσσερις, όμως, έγραψαν στην ίδια ανάρτηση στο Instagram:
«Στην αναζήτηση μιας νέας κυβέρνησης, διερευνούμε κοινά σημεία και γέφυρες πάνω από τις διαφορές. Και ήδη βρήκαμε κάποια. Συναρπαστικοί καιροί»!
Το ενδιαφέρον είναι όχι μόνο στην ανάρτηση –που μαρτυρά ότι Πράσινοι και FDP θα βρουν κοινό τόπο– αλλά και στο timing. Υποτίθεται ότι η συνάντησή τους θα γινόταν την Τετάρτη, αλλά Μπέρμποκ, Χάμπεκ, Λίντνερ και Βίσινγκ το επέσπευσαν κατά μία ημέρα· δεν θέλουν μόνο να βρουν τον κοινό τόπο, αλλά θέλουν να το κάνουν και γρήγορα.
Το μείζον ζήτημα, βέβαια, είναι με ποιον θα πάνε αφού τα βρουν. Η Süddeutsche Zeitung έγραψε ότι η νεολαία των Πρασίνων διαμήνυσε στην Μπέρμποκ και στον Χάμπεκ ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει συνασπισμός με τους Χριστιανοδημοκράτες-Χριστιανοκοινωνιστές, δηλαδή ο συνασπισμός «Τζαμάικα» στον οποίο ελπίζει ο ηγέτης του CDU Αρμιν Λάσετ για να διασώσει την πολιτική καριέρα του μετά την ιστορική καθίζηση που υπέστη η παράταξη στις εκλογές.
Προς το παρόν, Πράσινοι και FDP συζητούν επί της αρχής –σε δεύτερη φάση θα τεθεί το θέμα της καγκελαρίας και της επιλογής ενός συνασπισμού «Τζαμάικα» ή του πιο λογικού συνασπισμού «Φανάρι» με τους Σοσιαλδημοκράτες του Ολαφ Σολτς, οι οποίοι άλλωστε ήταν πρώτοι στις κάλπες.
Ο ίδιος ο Σολτς επανέλαβε το βράδυ της Τρίτης, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η αριστερή πτέρυγα του SPD, ότι η συγκυβέρνηση με τους Πράσινους και τους (συντηρητικούς) Φιλελεύθερους Δημοκράτες του Λίντνερ, «μπορεί να είναι μια κυβέρνηση στην οποία τρία κόμματα συναντώνται με διαφορετικές, αλλά αλληλοεπικαλυπτόμενες ιδέες για πρόοδο».