Προ καιρού ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε προδικάσει τη χαλάρωση των capital controls λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα συμβεί όταν θα κλείσει η πρώτη αξιολόγηση και όταν θα επανακτηθεί από τους επενδυτές και τον κόσμο το κλίμα εμπιστοσύνης που υπήρχε πριν από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων.
Μπορεί να μην έχουν γίνει όλα αυτά στην εντέλεια, εντούτοις, μια κάποια «φιλελευθεροποίηση» (σ.σ.: είναι έκφραση που χρησιμοποιεί ο υπουργός Οικονομικών) εγκρίθηκε από τους Θεσμούς. Φυσικά απομένει η τελική έγκριση και από την ΕΚΤ που είναι η καθ’ ύλην αρμόδια, ωστόσο είναι πιθανό να υπάρξει θετική εισήγηση και από τη Φρανκφούρτη. Πληροφορίες αναφέρουν πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί ακόμη και εντός της εβδομάδας, στην προγραμματισμένη για την Πέμπτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.
Πρόκειται για μια σειρά νέων προτεινόμενων μέτρων χαλάρωσης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, που ζήτησε η Αθήνα μέσω της Τραπέζης Ελλάδος, κατόπιν συνεννόησης και με τις τράπεζες. Τα μέτρα χαλάρωσης είναι πιθανό να αποτυπωθούν και στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αυτή την εβδομάδα. Διευκρινίζεται ότι η ΕΚΤ είναι η αρμόδια εποπτική αρχή για την έγκριση, ενώ οι Θεσμοί χρειάστηκε απλώς να ενημερωθούν, όπως προβλέπει το σχετικό Μνημόνιο.
Στο πλαίσιο αυτό, θα είναι εφικτή η αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου αναλήψεων σε 840 ευρώ το δεκαπενθήμερο, για όσους δεν κάνουν χρήση της εβδομαδιαίας ανάληψης μετρητών ύψους 420 ευρώ (κάτι που μέχρι σήμερα απαγορευόταν).
Επίσης, αναμένεται να αυξηθεί η χρήση πιστωτικών καρτών στο εξωτερικό, με παράλληλο άνοιγμα, μέσω internet, πολλών διεθνών ιστότοπων του συνόλου σχεδόν των διαδικτυακών αγορών, ώστε να διευκολυνθούν οι συναλλαγές με αντισυμβαλλόμενους του εξωτερικού. Εντός των προσεχών ημερών, θα αποσαφηνισθεί ποιες ακριβώς προτάσεις επιλέχθηκαν.
Ο διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, εμφανίστηκε αισιόδοξος τονίζοντας ότι σύντομα το συναλλασσόμενο κοινό θα μπορεί να πραγματοποιεί ακόμη περισσότερες συναλλαγές από ό,τι επιτρεπόταν εδώ και ένα χρόνο.
Σύμφωνα με το κείμενο των προτάσεων, η Τράπεζα της Ελλάδος είχε προτείνει τα εξής μέτρα:
- Αρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά (νέο χρήμα).
- Πλήρη άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων (σήμερα επιτρέπεται σε ποσοστό 50%).
- Αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από το εξωτερικό.
- Δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες (στην περίπτωση που κάποιος δεν προχωρήσει στην ανάληψη των 420 ευρώ που δικαιούται εβδομαδιαίως και τα οποία δεν θα χάνει, αλλά θα μπορεί να τα πάρει την επόμενη εβδομάδα μαζί με τα υπόλοιπα).
- Αύξηση στα όρια των Υποεπιτροπών των τραπεζών (έως €250 χιλ./ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα) καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας (έως €20 χιλ./ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα). Στόχος είναι οι επιχειρήσεις να εξυπηρετούνται το αργότερο σε χρόνο Τ+1, ώστε να μην επηρεάζεται η συναλλακτική τους εικόνα με τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό.
- Αύξηση των ορίων στη χρήση των καρτών στο εξωτερικό με παράλληλο άνοιγμα, μέσω internet, πολλών international sites του συνόλου σχεδόν των διαδικτυακών αγορών, ώστε να διευκολυνθούν οι συναλλαγές με αντισυμβαλλόμενους του εξωτερικού.
- Αύξηση των μηνιαίων ορίων τόσο των τραπεζών όσο και των Ιδρυμάτων Πληρωμών για την αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ.