Αρμα μάχης Leopard 1 σε άσκηση - επίδειξη του γερμανικού στρατού |
Επικαιρότητα

«Πράσινο φως» από την κυβέρνηση Σολτς για την αποστολή αρμάτων μάχης Leopard 1A5 στην Ουκρανία

Ο αρχικός δισταγμός και οι δικαιολογίες περί ανάγκης εκπαίδευσης των ουκρανών στρατιωτών φαίνεται ότι παραμερίστηκαν και πλέον η γερμανική Rheinmetall εξασφαλίζει την άδεια για τη διάθεση τεθωρακισμένων στο Κίεβο. Το Βερολίνο στέλνει επίσης και τα αντιεροπορικά συστήματα Gepard
Protagon Team

Την έγκριση της κυβέρνησης Σολτς φέρεται να έλαβε η προσφορά της γερμανικής βιομηχανίας όπλων Rheinmetall για τη μεταφορά 88 μεταχειρισμένων κυρίων αρμάτων μάχης Leopard 1Α5 (+ 100 Marder ΤΟΜΑ) στην Ουκρανία, σε μία σημαντική αλλαγή της στάσης του Βερολίνου στο θέμα της απευθείας αποστολής στρατιωτικού υλικού -και δη αρμάτων μάχης- στις ουκρανικές δυνάμεις που αντιστέκονται στη ρωσική εισβολή.

Η προσφορά της Rheinmetall περιλαμβάνει την εκπαίδευση των πληρωμάτων των Leopard στη Γερμανία, την εκπαίδευση των μηχανικών που θα τα συντηρούν, ανταλλακτικά, εξοπλισμό για τη δημιουργία βάσης συντήρησης και βεβαίως πυρομαχικά.

Την είδηση για το «πράσινο φως» από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την απευθείας αποστολή των αρμάτων μάχης στην Ουκρανία μετέδωσε το πρωί της Τρίτης το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων  επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.

Στο ζήτημα της αποστολής των γερμανικών αρμάτων μάχης στο Κίεβο είχε αναφερθεί η εφημερίδα Die Welt, σύμφωνα με την οποία είχε υποβληθεί επίσημο αίτημα από την περασμένη εβδομάδα για την έγκριση της από το υπουργείο Οικονομικών.

Οπως προαναφέρθηκε στην αρχή του άρθρου, η Rheinmetall  υπέβαλε αντίστοιχο αίτημα ώστε να εξασφαλίσει άδεια για τη διάθεση 100 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού Marder (φωτ. κάτω) στους Ουκρανούς.

Επίσης, η βιομηχανία όπλων Krauss-Maffei Wegmann (KMW) εξέφρασε την πρόθεσή της να διαθέσει στην Ουκρανία 100 αυτοκινούμενα πυροβόλα που μπορούν να πλήττουν στόχους σε απόσταση ως και 40 χιλιομέτρων.

Η απευθείας παράδοση γερμανικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία προκαλούσε ωστόσο τριβές στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς.

Οι άμεσες παραδόσεις από τη γερμανική βιομηχανία όπλων τέτοιων συστημάτων στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αποκλείονται επί του παρόντος, δήλωσε η επικεφαλής του SPD, Σάσκια εσκεν. Οπως εξήγησε, οι ουκρανοί στρατιωτικοί δεν είναι εξοικειωμένοι με τα Leopard και θα χρειαστεί πρώτα να εκπαιδευτούν, ενώ χρειάζονται επίσης ανταλλακτικά και εκπαίδευση μηχανικών στη συντήρησή τους.

Από την πλευρά της η Rheinmetall διαβεβαίωνε ότι η εκπαίδευση των ουκρανών στρατιωτικών στη χρήση τους θα μπορούσε να ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα, ώστε να είναι επιχειρησιακά έτοιμα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Και αποστολή αντιεροπορικών συστημάτων

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Βερολίνο θα εγκρίνει την παράδοση στην Ουκρανία αυτοκινούμενων αντιαεροπορικών συστημάτων «Gepard», όπως έκανε γνωστό βουλευτής του κυβερνώντος συνασπισμού.

Ο Γιοχάνες Φόγκελ, των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung ότι η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ πρόκειται να κάνει αυτή την ανακοίνωση στη σημερινή συνάντησή της με συμμαχικές χώρες στην αμερικανική αεροπορική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία.

Βάσει του σχεδίου η βιομηχανία όπλων Krauss-Maffei Wefgmann θα λάβει άδεια να στείλει τα τεθωρακισμένα, τα οποία θα κατασκευάσει από τανκς και ανταλλακτικά που έχει στην κατοχή του ο γερμανικός στρατός, κάνοντας τροποποιήσεις όπου χρειάζεται.

Το αντιεροπορικό τεθωρακισμένο Gepard με το έμβλημα των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων. Θα επιχειρεί στην Ουκρανία (REUTERS/Christian Charisius/File Photo)

Ηδη η Γαλλία έχει ανακοινώσει ότι θα στείλει πυροβόλα Caesar βεληνεκούς 40 χιλιομέτρων και η Βρετανία αντιαεροπορικούς πυραύλους Starstreak και τεθωρακισμένα.