Χιλιάδες κόσμου παρέστησαν στην κηδεία του συνταγματάρχη Σαγιάντ Χοντάι, στην Τεχεράνη | Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS
Επικαιρότητα

Πράκτορες της Μοσάντ πίσω από «περίεργους» θανάτους στο Ιράν;

Επιστήμονες που εμπλέκονται στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης ή σε πρόγραμμα ανάπτυξης πυραυλικής τεχνολογίας πεθαίνουν από δηλητηρίαση και αξιωματικοί των Φρουρών της Επανάστασης που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ, εκτελούνται εν ψυχρώ και μάλιστα σε ιρανικό έδαφος!
Protagon Team

Αλλεπάλληλες δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι Ιρανών σε ιρανικό έδαφος αποδίδονται στη Μοσάντ τους τελευταίους μήνες.

Ο κατάλογος με τα χτυπήματα που έχουν καταφέρει οι Ισραηλινοί στον ακήρυχτο πόλεμο με το Ιράν είναι μακρύς: Σύμφωνα με τους Times, πράκτορες της Μοσάντ ευθύνονται για την πρόσφατη δηλητηρίαση ιρανών επιστημόνων. Συγκεκριμένα, ο Αγιούμπ Εντεζάρι, 35 ετών, αεροναυπηγός σε ερευνητικό κέντρο πυραύλων και drones στην πόλη Γιαζντ, αρρώστησε όταν γύρισε από ένα δείπνο σε σπίτι και πέθανε στις 31 Μαΐου. Αυτός που τον είχε καλέσει στο δείπνο, εξαφανίστηκε. Οι Ιρανοί αποδίδουν, ανεπίσημα, τη δολοφονία στους Ισραηλινούς.

Παρομοίως, ο 31χρονος Καμράν Αγκαμολάεϊ, γεωλόγος που σύμφωνα με τα ΜΜΕ, εργαζόταν στην πυρηνική εγκατάσταση της Νατάνζ, υπέφερε από διάρροια και εμετούς μετά από επαγγελματικό ταξίδι στο Ταμπρίζ. Στις 2 Ιουνίου, πέθανε από ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων.

Είχαν προηγηθεί χτυπήματα της Μοσάντ σε στελέχη του ελίτ Σώματος του ιρανικού καθεστώτος, των Φρουρών της Επανάστασης, σε ιρανικό έδαφος, κάτι που μάλιστα, δεν συνήθιζαν οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες μέχρι πρότινος.

Συγκεκριμένα, ο συνταγματάρχης Σαγιάντ Χοντάι δολοφονήθηκε από σφαίρες πέντε ενόπλων μέσα στο αυτοκίνητό του, σε δρόμο της Τεχεράνης, στις 22 Μαΐου. Ηταν γνωστός στο Ιράν για τη βοήθεια που πρόσφερε σε σιίτες μαχητές στη Συρία και το Ιράκ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Ο ισραηλινός Τύπος έγραψε ότι εμπλεκόταν στον σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον ισραηλινών διπλωματών στο Δελχί και την Ταϊλάνδη.

Το Ιράν έχει κατηγορήσει δημοσίως το Ισραήλ για τη δολοφονία και έχει ορκιστεί εκδίκηση.

Δορυφορική εικόνα δείχνει αυξημένη δραστηριότητα στο Διαστημικό Κέντρο Ιμάμ Χομεϊνί, νοτιοανατολικά της Σεμνάν, στο Ιράν, στις 14 Ιουνίου – Maxar Technologies/Handout via REUTERS

Στις 3 Ιουνίου, άλλος ένας συνταγματάρχης των Φρουρών, σκοτώθηκε όταν έπεσε από τη σκεπή του σπιτιού του στο Καράζ, 30 χλμ. από την Τεχεράνη. Σύμφωνα με τον ιρανικό Τύπο, αυτοκτόνησε λόγω προβλημάτων στον γάμο του. Ομως, ένα κανάλι της ιρανικής αντιπολίτευσης, το Iran International, μετέδωσε ότι ο Αλι Εσμαϊλζαντέχ, δολοφονήθηκε διότι κατασκόπευε για λογαριασμό της Μοσάντ και είχε βοηθήσει στον σχεδιασμό της δολοφονίας του Χοντάι.

Στις 25 Μαΐου, ο Εχσάν Γκαντεμπεϊγκι, μηχανικός, σκοτώθηκε σε επίθεση drone σε στρατιωτικό ερευνητικό κέντρο κοντά στην Τεχεράνη. Το κέντρο είναι μέρος του ερευνητικού προγράμματος του Ιράν για την ανάπτυξη πυραύλων και drones και έχει σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Οι επικεφαλής των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων επιθεωρούν υπόγεια βάση με drones στο Ιράν – Iranian Army/WANA (West Asia News Agency)/Handout via REUTERS

Επίσης, το Σαββατοκύριακο, δύο κατώτερα στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης, πέθαναν υπό μυστηριώδεις συνθήκες. Ο Αλι Καμάνι, που εργαζόταν και στην αεροναυπηγική βιομηχανία, σκοτώθηκε στο Χομεΐν. Και ο Μοχάμαντ Αμπντούς, που πιστεύεται ότι συνεργαζόταν με τον Καμάνι στην ίδια ομάδα, σκοτώθηκε στη διάρκεια μίας «αποστολής» στη βόρεια επαρχία Σεμνάν, σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας.

Σύμφωνα με το Iran International, που έχει έδρα στη Βρετανία και θεωρείται ότι χρηματοδοτείται από τη Σαουδική Αραβία, οι δύο άνδρες ανέπτυσσαν όπλα για λογαριασμό της Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Οπως σημειώνει ο Ρίτσαρντ Σπένσερ στους Times, τα χτυπήματα εναντίον μικρότερων στόχων από τη Μοσάντ ενδεχομένως να είναι δείγμα αδυναμίας της και όχι ισχύος, παρότι καταφέρονται σε ιρανικό έδαφος.

Το Ιράν έχει βοηθήσει την Χεζμπολάχ να χτίσει το οπλοστάσιό της και η οργάνωση του Λιβάνου ισχυρίζεται ότι διαθέτει 150.000 πυραύλους που είναι στραμμένοι προς το Ισραήλ, αρκετοί με τη δυνατότητα να χτυπήσουν στρατιωτικούς στόχους στο Τελ Αβίβ. Οι ισλαμιστές διατείνονται ότι δεν πρόκειται να χτυπήσουν πρώτοι.

Ετσι, η Μοσάντ προσπαθεί με στοχευμένα χτυπήματα να πλήξει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το οποίο όμως έχει γιγαντωθεί μετά την αδυναμία των αμερικανικών κυβερνήσεων να το ελέγξουν. Ο Μπαράκ Ομπάμα προχώρησε σε διεθνή συμφωνία με την Τεχεράνη, από την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε. Ο Τζο Μπάιντεν άρχισε ξανά τις διαπραγματεύσεις με τους Ιρανούς, οι οποίες όμως, φαίνεται, πως, προς το παρόν, έχουν βαλτώσει.