Διαμαρτυρία φιλόζωων στην Αράχωβα μετά την είδηση θανάτου του χάσκι. Αρχικά θεωρείτο βέβαιο πως το ζώο είχε κακοποιηθεί από άνθρωπο | Nephele Nomikou / SOOC
Επικαιρότητα

Πραγματογνώμονας ΕΛ.ΑΣ. για Ολιβερ: «Δεν τεκμαίρεται κακοποίηση από άνθρωπο»

Στο σύμπερασμα ότι ο θάνατος του χάσκι από την Αράχωβα δεν οφείλεται σε ανθρώπινη παρέμβαση, καθώς «η φύση των τραυμάτων και των αλλοιώσεων παραπέμπει σε επίθεση άλλου/άλλων ζώων», καταλήγει ο καθηγητής Κτηνιατρικής και πρώην πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου. Τι επισημαίνει ο ίδιος για τα στοιχεία που είχαν δει προηγουμένως το φως της δημοσιότητας
Protagon Team

Δεν προκύπτει ότι ο θάνατος του Ολιβερ, σκύλου ράτσας χάσκι, στην Αράχωβα προήλθε από ανθρώπινη κακοποίηση σύμφωνα με το πόρισμα του καθηγητή Κτηνιατρικής και πρώην πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκου Παπαϊωάννου, ο οποίος ορίστηκε πραγματογνώμονας από την ΕΛ.ΑΣ. για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Αυτό μετέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής το ΑΠΕ ΜΠΕ, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές. Κατά το ρεπορτάζ, το πόρισμα αναφέρει ότι η φύση των τραυμάτων που έφερε το σκυλί παραπέμπουν σε επίθεση που δέχθηκε από άλλo ζώo ή ζώα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και από την έρευνα που πραγματοποίησαν στελέχη του τμήματος Ανθρωποκτονιών, που μετέβησαν στην περιοχή για να συνδράμουν στις έρευνες, δεν προέκυψε η εμπλοκή κάποιου ατόμου.

«Δεν τεκμαίρεται ανθρώπινη παρέμβαση»

Η ιστοσελίδα protothema.gr δημοσιοποίησε το πόρισμα του κ. Παπαϊωάννου, όπου, μεταξύ άλλων, επιχειρείται να δοθεί μία εξήγηση για τις εντυπώσεις που προκλήθηκαν αρχικά σε ό,τι αφορά τον θάνατο του Ολιβερ.

Σημειώνεται, χαρακτηριστικά, πως ενώ στην κατάθεσή της κτηνιάτρου που πρώτη εξέτασε πρώτη το ζώο αναφέρεται ότι «η νεκροψία έδειξε κακοποίηση από ανθρώπινο παράγοντα», «κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται πουθενά στην έκθεση νεκροτομής».

Οσον αφορά το τραύμα στην περινεϊκή χώρα του ζώου, ο καθηγητής Κτηνιατρικής του ΑΠΘ αφενός σημειώνει ότι δεν χρησιμοποιήθηκε σωστή μεθοδολογία «για να μπορεί να εκτιμηθεί σωστά» και αφετέρου ότι «το συγκεκριμένο τραύμα όπως εμφαίνεται στη φωτογραφία κατά την νεκροτομή, εμφανίζει εκτεταμένη σήψη, η βαρύτητα της οποίας δεν δικαιολογείται στο διάστημα μεταξύ της περίθαλψης του τραύματος από την κτηνίατρο και της νεκροτομής. Εκτιμάται ότι η εκτεταμένη αυτή σήψη στο σημείο του τραύματος οφείλεται στο ότι, από τον τρόπο τραυματισμού εισήλθαν στους εν τω βάθει ιστούς μικρόβια τα οποία στο αναερόβιο εν τω βάθει περιβάλλον, ανέπτυξαν αυτή την ταχεία σηπτική δράση. Επίσης στην ίδια φωτογραφία, διαπιστώνεται περιφερειακά του τραύματος, λύση συνεχείας του δέρματος που προέρχεται από θλών και τέμνων όργανο (δόντι)».

Ο κ. Παπαϊωάννου υπογράμμισε, επίσης, ότι «όπως αναφέρεται στη Νεκροτομική Εκθεση, δεν διαπιστώθηκαν αλλοιώσεις στο κατιόν κόλο, στοιχείο που δεν συνάδει με βίαιη είσοδο ξένου σώματος. Επίσης δεν αναφέρονται ούτε διαπιστώνονται από τις φωτογραφίες κλινικά σημεία και αλλοιώσεις στον πρωκτικό δακτύλιο».

«Από τα παραπάνω (και κυρίως από τη φωτογραφία του τραυματισμού στο αριστερό ούς καθώς και από αυτή από το ακανόνιστου σχήματος τραύμα στην περινεϊκή χώρα με απώλεια δέρματος και τριχών), και επισημαίνοντας για ακόμη μια φορά, ότι η πραγματογνωμοσύνη βασίζεται σε φωτογραφικό υλικό αλλά και σε συγκεκριμένο υλικό που δόθηκε από το Α.Τ. Διστόμου, συμπεραίνεται ότι: το ζώο κατέληξε από μεθαιμορραγικό σοκ, λόγω τραυμάτων τα χαρακτηριστικά των οποίων δεν τεκμαίρουν ανθρώπινη παρέμβαση αλλά η φύση των τραυμάτων και των αλλοιώσεων παραπέμπει σε επίθεση άλλου/ων ζώων», κατέληξε στην έκθεσή του ο πραγματογνώμονας της ΕΛ.ΑΣ..

Το πόρισμα του εμπειρογνώμονα της ΕΛ.ΑΣ. κατατέθηκε στο Α.Τ. Διστόμου, που έχει αναλάβει την προανάκριση, και θα διαβιβαστεί μαζί με όλη την δικογραφία στην εισαγγελία.