Την ώρα που η Κίνα γιόρταζε τα 70 χρόνια της, σε ένα κομμάτι της που διατηρεί ως ένα βαθμό την αυτονομία του, στο Χονγκ Κονγκ, τα πλήθη βγήκαν και πάλι στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της ηγεσίας.
Αυτή τη φορά η αστυνομία, που πάντα κάνει χρήση βίας, δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών απάντησε με πραγματικά πυρά.
Ενας 18χρονος διαδηλωτής τραυματίστηκε στο στήθος από σφαίρα που έριξε αστυνομικός κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα στις δυνάμεις της τάξης και διαδηλωτές στην συνοικία Τσουέν Ουάν.
Ο διαδηλωτής έλαβε επιτόπου τις πρώτες βοήθειες προτού διακομισθεί σε νοσοκομείο.
Αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού, ένας συμμαθητής του άνδρα που χτυπήθηκε, είπε στο BBC ότι τα τραύματα δεν έβαλαν τη ζωή του νεαρού σε κίνδυνο.
Πηγή της αστυνομίας ισχυρίστηκε ότι ο αστυνομικός «άνοιξε πυρ έπειτα από επίθεση που δέχθηκε». Επισήμως οι Αρχές ισχυρίζονται ότι ο νεαρός χτυπήθηκε κοντά στον ώμο και ότι δεν κινδυνεύει.
Η διοίκηση των νοσοκομείων του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ένας εκ των οποίων βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.
Παρά την απαγόρευση των Αρχών μικρές ομάδες διαδηλωτών είχαν συγκεντρωθεί σήμερα απόγευμα Τρίτης (πρωί στην Ελλάδα) σε 12 συνοικίες του Χονγκ Κονγκ. Η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει το πλήθος χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και σφαίρες καλυμμένες με καουτσούκ σε τουλάχιστον τέσσερις συνοικίες. Σε άλλες περιπτώσεις χρησιμοποιεί αντλίες νερού και πολλές φορές μπλε μπογιά για να εντοπίζει στη συνέχεια τους μαυροφορεμένους διαδηλωτές.
Η πόλη όλη την ημέρα σήμερα ήταν σε αστυνομικό κλοιό. Οδοφράγματα είχαν στηθεί στο κέντρο της πόλης, τα καταστήματα ήταν κλειστά, πολλοί σταθμοί του μετρό δεν λειτουργούσαν και η παρουσία των δυνάμεων αντιμετώπισης των ταραχών στους δρόμους ήταν μεγάλη.
Ολα αυτά ακριβώς για να διασφαλιστεί ότι αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες δεν θα επισκιάσουν τους εορτασμούς για την 70η επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Ωστόσο οι διαδηλωτές, που βγαίνουν σχεδόν καθημερινά στους δρόμους από τον Ιούνιο, αψήφησαν την απαγόρευση των κινητοποιήσεων, θέλοντας να εκμεταλλευθούν τους εορτασμούς για να εκφράσουν ακόμη πιο έντονα την αγανάκτησή τους προς τις κινεζικές Αρχές.