Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Μογγολίας Ουχναγκίν Χουρελσούχ | Sputnik/Kristina Kormilitsyna/Kremlin via REUTERS ATTENTION EDITORS/CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Πούτιν: Ταξίδεψε στη Μογγολία παρά το ένταλμα σύλληψής του από το Διεθνές Δικαστήριο

O ρώσος πρόεδρος προσκλήθηκε από τον μογγόλο ομόλογό του στους εορτασμούς της επετείου από τη νίκη των μογγολικών και σοβιετικών στρατευμάτων επί των Ιαπώνων στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Μογγολία τελεί εδώ και πολύ καιρό υπό την επιρροή της Ρωσίας και δεν έχει καμία πρόθεση να εκτελέσει το ένταλμα εις βάρος του για εγκλήματα πολέμου
Protagon Team

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποίησε τη Δευτέρα την πρώτη του επίσκεψη σε κράτος-μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, από τότε που κατηγορήθηκε για εγκλήματα πολέμου πέρυσι. Παρά την έκδοση εντάλματος για τη σύλληψή του από το ΔΠΔ, οι πιθανότητες να το εκτελέσει η Μογγολία είναι σχεδόν ανύπαρκτες, όπως επισημαίνει η Washington Post. 

Οι χώρες που έχουν υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης για τη σύσταση του Δικαστηρίου υποχρεούνται να συλλαμβάνουν άτομα για τα οποία το δικαστήριο έχει εκδώσει εντάλματα σύλληψης. Το Δικαστήριο απήγγειλε κατηγορίες στον Πούτιν και την επίτροπό του για τα ανθρώπινα δικαιώματα για τα παιδιά, Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, για εγκλήματα πολέμου, τον Μάρτιο του 2023, αφού φέρεται να μεταφέρθηκαν χιλιάδες παιδιά από την Ουκρανία στη Ρωσία με δική τους εντολή.

Ο Πούτιν ακύρωσε την επίσκεψή του στη σύνοδο κορυφής των BRICS, τον Αύγουστο του 2023 στο Γιοχάνεσμπουργκ, αφού ένα δικαστήριο της Νότιας Αφρικής επιβεβαίωσε το καθήκον της κυβέρνησης να συλλάβει τον Πούτιν εάν επισκεπτόταν τη χώρα.

Η Μογγολία, ωστόσο, ζει εδώ και πολύ καιρό στη σκιά της Ρωσίας. Οι δύο χώρες έχουν πολύ στενές σχέσεις και σαφώς δεν έχει καμία πρόθεση να εκτελέσει το ένταλμα. Ο Πούτιν έχει φίλους σε όλον τον κόσμο που είναι πρόθυμοι να παραβλέψουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και έχει κοινούς στόχους με άλλους αυταρχικούς ηγέτες, όπως ο Σι Τζινπίνγκ της Κίνας, να αναδιαμορφώσουν τους παγκόσμιους οργανισμούς που τους θεωρούν υπερβολικά φιλοδυτικούς.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε χειραψία με τον πρόεδρο της Μογγολίας Ουχναγκίν Χουρελσούχ στο πλαίσιο συνάντησής τους στο Ουλάν Μπατόρ /Sputnik/Vyacheslav Prokofyev/Pool via REUTERS)

Η Ρωσία, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης, το οποίο ίδρυσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, υπεύθυνο για τη δίωξη όσων είναι ένοχοι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όταν τα αρμόδια δικαστήρια δεν ενεργούν. Ομως, η Μογγολία έχει υπογράψει και ένας μογγόλος δικαστής υπηρετεί στο ΔΠΔ.

Μια ανοιχτή επιστολή από τον Αντιπολεμικό Συνασπισμό Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπογεγραμμένη από δεκάδες υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οργανώσεις –συμπεριλαμβανομένου του Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά, ρώσου πολιτικού κρατούμενου που απελευθερώθηκε τον περασμένο μήνα σε μια ιστορική ανταλλαγή κρατουμένων– καλεί την κυβέρνηση της Μογγολίας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να συλλάβει τον Πούτιν.

«Η έκταση της καταστροφής στην Ουκρανία έπειτα από 2,5 χρόνια πολέμου είναι σχεδόν αδύνατο να υπολογιστεί», αναφέρει η επιστολή. «Ολος αυτός ο ανθρώπινος πόνος προκαλείται από τη θέληση ενός ατόμου, του Βλαντίμιρ Πούτιν. Μπορείτε να τον τερματίσετε τηρώντας τον νόμο. Εάν το κάνετε, η Μογγολία θα απελευθερώσει τρεις χώρες ταυτόχρονα: την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία».

Η Μαρία Ελενα Βινιόλι, ανώτερη σύμβουλος Διεθνούς Δικαιοσύνης στο Human Rights Watch, είπε στην Post ότι το να καλωσορίζει μια χώρα τον Πούτιν «δεν είναι μόνο προσβολή για τα πολλά θύματα των εγκλημάτων των ρωσικών δυνάμεων, αλλά θα υπονόμευε επίσης την κρίσιμη αρχή ότι κανείς, όσο ισχυρός κι αν είναι, δεν είναι υπεράνω του νόμου».

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν προσκλήθηκε από τον μογγόλο πρόεδρο Ουχναγκίν Χουρελσούχ για να παραστεί στους εορτασμούς της 85ης επετείου από τη νίκη των μογγολικών και σοβιετικών στρατευμάτων επί των ιαπωνικών δυνάμεων στον ποταμό Καλκίν Γκολ.

Πριν από την άφιξή του στη Μογγολία, ο Πούτιν επισκέφτηκε ένα σχολείο στην Τούβα, μια από τις φτωχότερες Δημοκρατίες της Ρωσίας, που συνορεύει με τη Μογγολία. Εκεί, ενώπιον των μαθητών που ξεκινούσαν τη σχολική χρονιά, εξύμνησε τις στρατιωτικές αξίες, μίλησε κατά της Ουκρανίας και εξήγησε τη σημασία ενός νέου υποχρεωτικού σχολικού μαθήματος, το οποίο ονομάζεται «βασικές αρχές της ασφάλειας και της άμυνας της πατρίδας». Επε ότι το συγκεκριμένο μάθημα «θα θέσει τη στρατιωτική προετοιμασία για τα παιδιά σε συστημική βάση».

Οι δαπάνες για την πατριωτική εκπαίδευση και τις κρατικές στρατιωτικοποιημένες οργανώσεις για παιδιά και εφήβους έχουν ήδη αυξηθεί σε περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια το 2024, από περίπου 34 εκατομμύρια δολάρια το 2021, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού που δημοσίευσε η RBC, μια ρωσική επιχειρηματική εφημερίδα.

Ο Πούτιν εξήρε επίσης την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούν νέες προόδους στην περιοχή του ανατολικού Ντονμπάς, ενώ απέρριψε την ουκρανική εισβολή στη ρωσική επαρχία Κουρσκ ως απλή «πρόκληση».

«Ο κύριος στόχος που έθεσε ο εχθρός, να σταματήσει την επίθεσή μας στο Ντονμπάς, δεν έχει επιτευχθεί. Επιπλέον, τώρα δεν μιλάμε για πρόοδο 200 ή 300 μέτρων. Δεν είχαμε το σημερινό ρυθμό επέλασης στο Ντονμπάς εδώ και πολύ καιρό», κατέληξε.