Η Ρωσία δεν σκοπεύει να επιτεθεί σε καμία χώρα του ΝΑΤΟ, αλλά αν η Δύση προσφέρει πολεμικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία αυτά θα καταρρίπτονται από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν.
Μιλώντας σε πιλότους της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας κατά την επίσκεψή του στη βάση του Τορζόκ, ο Πούτιν δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ επεκτάθηκε προς τα ανατολικά προς τη Ρωσία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, αλλά η Μόσχα δεν σχεδιάζει να επιτεθεί σε οποιαδήποτε χώρα της Συμμαχίας.
«Δεν έχουμε επιθετικούς σκοπούς προς τις χώρες αυτές», επέμεινε ο πρόεδρος της Ρωσίας, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου. «Η άποψη ότι θα επιτεθούμε σε κάποια άλλη χώρα – την Πολωνία, τις χώρες της Βαλτικής και οι Τσέχοι φοβούνται – είναι εντελώς ανόητη. Είναι απλώς μπούρδες», υπογράμμισε.
Το Κρεμλίνο, το οποίο κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι πολεμούν εναντίον της Ρωσίας υποστηρίζοντας την Ουκρανία με χρήματα, όπλα και την παροχή πληροφοριών, σημειώνει ότι οι σχέσεις της Μόσχας με την Ουάσινγκτον μάλλον δεν έχουν υπάρξει ποτέ χειρότερες.
Ερωτηθείς για τα πολεμικά αεροσκάφη F-16, τα οποία η Δύση έχει δεσμευθεί να στείλει στην Ουκρανία, ο Πούτιν εκτίμησε ότι αυτά δεν θα αλλάξουν την κατάσταση στον πόλεμο.
«Αν προσφέρουν F-16, και μιλάνε για αυτό και φαίνεται ότι εκπαιδεύουν πιλότους, αυτό δεν θα αλλάξει την κατάσταση επί του πεδίου», σχολίασε.
«Θα καταστρέψουμε αυτά τα αεροσκάφη όπως σήμερα καταστρέφουμε άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα και άλλον εξοπλισμό περιλαμβανομένων εκτοξευτήρων πολλαπλών ρουκετών», πρόσθεσε.
Οπως όμως επεσήμανε το Reuters, ο Πούτιν προειδοποίησε ότι τα F-16 μπορούν να φέρουν πυρηνικά όπλα. Και «φυσικά, αν χρησιμοποιηθούν (από τους Ουκρανούς) από αεροδρόμια τρίτων χωρών, γίνονται νόμιμοι στόχοι, όπου κι αν βρίσκονται», τόνισε ο ρώσος πρόεδρος.
Νωρίτερα, ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Νμτίτρο Κουλέμπα είχε δηλώσει ότι F-16 αναμένεται να φτάσουν στην Ουκρανία τους επόμενους μήνες.
Το Βέλγιο, η Δανία, η Νορβηγία και η Ολλανδία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν δεσμευθεί να προσφέρουν F-16 στο Κίεβο, ενώ συνασπισμός χωρών έχει ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχει στην εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων στη χρήση τους.
Ο Ζελένσκι ζητά περισσότερους Patriot
Κατά τα άλλα, η 762η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία είχε τη ρουτίνα που έχει κάθε πόλεμος: καταστροφή.
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως κατέρριψαν 26 ρωσικά μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα της χώρας τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη.
«Ο εχθρός εξαπέλυσε (…) 28 drones εφόρμησης τύπου Shahed 136/131» τη νύχτα, από τη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ και από το ακρωτήριο Τσάουντα, στη χερσόνησο της Κριμαίας, που προσάρτησε η Μόσχα το 2014, ανακοίνωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου αεροπορίας της Ουκρανίας Μικόλα Ολεστσουκ, μέσω Telegram.
«Είκοσι έξι» από αυτά τα εναέρια οχήματα που έφεραν εκρηκτικά «καταστράφηκαν» στις περιφέρειες της Οδησσού (νότια), του Χαρκόβου (ανατολικά), της Ντνιπροπετρόφσκ (ανατολικά) και της Ζαπορίζιας (νότια), πρόσθεσε ο αρχηγός του επιτελείου, χωρίς να αναφερθεί ούτε σε τραυματισμούς, ούτε σε θύματα, και επίσης χωρίς να διευκρινίσει αν τα υπόλοιπα δύο πέτυχαν τους στόχους τους, ή ποιοι ήταν.
Η Μόσχα εκτόξευσε επίσης τρεις πυραύλους κρουζ Kh-22, πύραυλο κατά ραντάρ Kh-31P και πύραυλο από σύστημα εδάφους-αέρος S-300, κατά την ίδια πηγή, που δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για αυτές τις εκτοξεύσεις.
Χθες Τετάρτη, ρωσικοί βομβαρδισμοί σκότωσαν τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους τριάντα, κυρίως στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, ωθώντας το Κίεβο να ζητήσει από τους δυτικούς συμμάχους του περισσότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot.
«Η ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας και η επιτάχυνση της παράδοσης (μαχητικών αεροσκαφών αμερικανικού σχεδιασμού) F-16 είναι αποστολές ζωτικής σημασίας», τόνισε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, κρίνοντας πως δεν υπάρχει «καμιά δικαιολογία» για το ότι δεν έχουν διατεθεί στο Κίεβο περισσότερα Patriot, αφού κατ’ αυτόν «υπάρχουν πολλά στον κόσμο», προκειμένου να «προστατεύουν τους αιθέρες στο Χάρκοβο και στις άλλες πόλεις και κοινότητες που υφίστανται επιθέσεις από τους ρώσους τρομοκράτες».