Ετοιμος να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στη διάρκεια συνομιλίας του με τον Σι Τζινπίνγκ, την Παρασκευή.
Σύμφωνα με τα κινεζικά ΜΜΕ, ο Πούτιν αναφέρθηκε στους λόγους της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», μιλώντας στον κινέζο πρόεδρο, τονίζοντας ότι το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ είχαν «αγνοήσει για πολύ καιρό, τις καθ’ όλα λογικές ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλειά της» και πρόσθεσε ότι είναι ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις «υψηλού επιπέδου» με την Ουκρανία.
Ο Σι είπε στον ρώσο πρόεδρο ότι υποστηρίζει τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές για την επίλυση της κρίσης, λέγοντας ότι η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία έχει αλλάξει δραστικά.
«Είναι σημαντικό να εγκαταλειφθεί η νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου, να δοθεί σημασία και να γίνουν σεβαστές οι ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των χωρών και να δημιουργηθεί ένας ισορροπημένος, αποτελεσματικός και βιώσιμος ευρωπαϊκός μηχανισμός ασφαλείας μέσω διαπραγματεύσεων», είπε ο κινέζος πρόεδρος, σύμφωνα με τα κινεζικά ΜΜΕ.
Πρόσθεσε επίσης, ότι η Κίνα «είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με όλες τις πλευρές στη διεθνή κοινότητα για να στηρίξουμε ένα κοινό, συνεργατικό, βιώσιμο και ολοκληρωμένο πλαίσιο ασφαλείας και να περιφρουρήσουμε το διεθνές σύστημα με τον ΟΗΕ στον πυρήνα του».
Νωρίτερα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε καλέσει τη Ρωσία να συνομιλήσουν: «Η Ρωσία θα πρέπει να μας μιλήσει αργά ή γρήγορα. Να μιλήσει για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσει να δοθεί τέλος στις μάχες, να σταματήσει η εισβολή. Οσο πιο σύντομα αρχίσει αυτή η συζήτηση, τόσο πιο μειωμένες θα είναι οι απώλειες για τη Ρωσία», είπε κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του. Εκπρόσωπος του Ζελένσκι μάλιστα, είπε ότι υπάρχει πρόθεση να εγγυηθεί στη Μόσχα την ουδετερότητα της Ουκρανίας αρκεί να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.
Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευθούμε, όχι να παραδοθούμε, δήλωσε ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Αθηνα, εννοώντας ότι η χώρα του δεν πρόκειται να συρθεί σε άνευ όρων συνθηκολόγηση από τους Ρώσους.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ωστόσο ήταν σαφής:
Η Μόσχα θα συνομιλήσει με το Κίεβο μόνο όταν ο ουκρανικός στρατός καταθέσει τα όπλα, ξεκαθάρισε σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των συνομιλιών που είχε με τον πρώτο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» Σεργκέι Περεσάντα και τον υπουργό Εξωτερικών της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ» Βλαντισλάβ Ντεϊνέγκο.
«Για συνομιλίες είμαστε έτοιμοι οποιαδήποτε στιγμή, μόλις οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ανταποκριθούν στην έκκληση του προέδρου μας, σταματήσουν την αντίσταση και καταθέσουν τα όπλα», ανέφερε ο Λαβρόφ, για να προσθέσει:
«Κανείς δεν ετοιμάζεται να τους επιτεθεί, κανείς δεν ετοιμάζεται να τις καταπιέσει, ας επιστρέψουν στις οικογένειες τους, και ας δώσουμε μαζί στον ουκρανικό λαό την δυνατότητα να επιλέξει μόνος του την τύχη του».
Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τέλος ότι η Ρωσία θα εξασφαλίσει την «αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας».