Από παλαιότερη συνάντηση των δύο προέδρων | Sputnik/Vyacheslav Prokofyev/Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

Πούτιν σε Ερντογάν: Δεν επιστρέφουμε στη συμφωνία για τα σιτηρά, αν δεν ικανοποιηθούμε

Ο τούρκος και ο ρώσος πρόεδρος επαίρονται τα τελευταία χρόνια για την ικανότητά τους να βρίσκουν συμβιβαστικές λύσεις παρά τις διαφορές, αλλά η Τουρκία μοιάζει να έχει πάρει αποστάσεις από την Μόσχα τις τελευταίες εβδομάδες. Στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ των δύο ανδρών την Τετάρτη ο Ερντογάν ζήτησε μάλιστα από τον ρώσο ομόλογο του να αποφύγει την κλιμάκωση στην Ουκρανία
Protagon Team

Την υποστήριξη του τούρκου ομολόγου του για την εξαγωγή των ρωσικών σιτηρών και την de facto παράκαμψη δυτικών κυρώσεων, ζήτησε από τον Ταγίπ Ερντογάν ο Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τετάρτη. Στη διάρκεια της ο ρώσος πρόεδρος επισήμανε την άρνηση της Μόσχας να επιστρέψει στη συμφωνία για τα σιτηρά, η οποία, υπό την αιγίδα της Αγκυρας και των Ηνωμένων Εθνών επέτρεψε επί έναν χρόνο τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Από την άλλη, και «δεδομένων των αναγκών σίτισης των πιο φτωχών χωρών», «επιλογές βρίσκονται υπό επεξεργασία που θα επιτρέψουν την προμήθεια ρωσικών σιτηρών (…)», ανέφερε στη σχετική ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο. «Υπάρχει βούληση συνεργασίας στον τομέα αυτόν με την Τουρκία», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της Τουρκίας και του ΟΗΕ η Ρωσία αρνήθηκε να παρατείνει την ισχύ της συμφωνίας τον Ιούλιο, με τη ρωσική πλευρά να υποστηρίζει ότι οι όροι της δεν τηρήθηκαν.

Οπως μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα, όμως, αυτή τη φορά ο Πούτιν μετέφερε στον Ερντογάν την ετοιμότητα της Μόσχας να επιστρέψει στην συμφωνία όταν η Δύση τηρήσει τις υποχρεώσεις ως προς τις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών.

Οι ρωσικές εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων δεν είναι στόχος των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την επίθεσή της στην Ουκρανία, ωστόσο το Κρεμλίνο προειδοποιεί ότι οι περιορισμοί που εφαρμόζουν οι σύμμαχοι του Κιέβου –σε ό,τι αφορά τα εμπορικά κανάλια και τις θαλάσσιες πληρωμές, τα συστήματα πληρωμών κ.ο.κ.– αποτελούν εμπόδια.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, η Ρωσία βομβάρδιζε τις λιμενικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται στις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και του Δούναβη.

Από την πλευρά του ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τον ρώσο ομόλογό του «να αποφύγει οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να προκαλέσει κλιμάκωση της έντασης στον πόλεμο ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία» σε μία μάλλον σπάνια ένδειξη της διάστασης απόψεων ανάμεσα σε Αγκυρα και Μόσχα.

Τόνισε, επίσης, ότι η συμφωνία από την οποία αποχώρησε το Κρεμλίνο, αποτελεί «γέφυρα προς την ειρήνη», προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να εργάζεται στο διπλωματικό πεδίο για την αποκατάστασή της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, τέλος, οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν ότι ο Πούτιν θα επισκεφθεί την Τουρκία.

Οι όροι του Κρεμλίνου

Το Κρεμλίνο είχε επαναλάβει ευθέως, νωρίτερα, τη θέση του αναφορικά με τη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, λέγοντας ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να επιστρέψει σε αυτή μόνο εάν εφαρμοστεί το μέρος της που αφορά τη Ρωσία.

Οι σχετικές δηλώσεις του εκπρόσωπου του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ έγιναν μία ημέρα αφού η αμερικανίδα απεσταλμένη στον ΟΗΕ μίλησε για «ενδείξεις» πως η Ρωσία ίσως ενδιαφέρεται να επιστρέψει στις συζητήσεις για τη συμφωνία που επέτρεψε την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών διά θαλάσσης.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Πεσκόφ σημείωσε: «Η Ρωσία –και ο πρόεδρος Πούτιν το έχει ήδη πει 100 φορές– είναι έτοιμη να επιστρέψει άμεσα στην ίδια τη συμφωνία… απλά η συμφωνία πρέπει να εφαρμοστεί στο κομμάτι που αφορά τη Ρωσική Ομοσπονδία. Εως τώρα αυτό δεν έχει γίνει».

«Η Δύση επέβαλε κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι ανάγκες της παγκόσμιας κοινότητας για τρόφιμα, η γενική γραμματεία του ΟΗΕ το γνωρίζει καλά αυτό», πρόσθεσε.

Κίεβο: Καταστράφηκαν 40.000 τόνοι σιτηρών από τις ρωσικές επιθέσεις

Οι ρωσικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πραγματοποιήθηκαν νωρίς το πρωί της Τετάρτης, και μόνο, κατέστρεψαν σχεδόν 40.000 τόνους σιτηρών που προορίζονταν για χώρες της Αφρικής, αλλά και την Κίνα και το Ισραήλ, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ολεξάντρ Κουμπρακόφ.

«Οι Ρώσοι επιτέθηκαν σε αποθήκες και σιλό σιτηρών, σχεδόν 40 χιλιάδες τόνοι σιτηρών, τους οποίους ανέμεναν οι χώρες της Αφρικής, η Κίνα και το Ισραήλ καταστράφηκαν», ανέφερε ο Κουμπρακόφ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter).