Ο πρόεδρος της Ρωσίας σε γιγαντοοθόνη κατά τη συνέντευξη Τύπου | REUTERS/Sergei Karpukhin
Επικαιρότητα

Επιστολή Πούτιν προς Τραμπ

Η επιστολή εστάλη στις 15 Δεκεμβρίου και δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή από το επιτελείο Τράμπ. Σε συνέντευξη ο πρόεδρος της Ρωσίας μίλησε για το πώς οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ συμπεριφέρονται «σαν χαμένοι» και πώς οι δηλώσεις Τραμπ για τα πυρηνικά «δεν είναι ασυνήθιστες»
Protagon Team

Την ελπίδα για αποκατάσταση της διμερούς συνεργασίας Ρωσίας – ΗΠΑ και την αναβάθμιση της σε «νέο επίπεδο», εξέφρασε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, με επιστολή του προς τον εκλεγμένο Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Η επιστολή εστάλη στις 15 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το επιτελείο του κ. Τραμπ.

«Ελπίζω ότι  θα είμαστε σε θέση –ενεργώντας με ένα εποικοδομητικό και ρεαλιστικό τρόπο– να πραγματοποιήσουμε πραγματικά βήματα προς την αποκατάσταση του πλαισίου της διμερούς συνεργασίας μας σε διάφορα ζητήματα καθώς και να αναβαθμίσουμε τη συνεργασία μας στην διεθνή σκηνή σε ένα ποιοτικά νέο επίπεδο», έγραψε ο κ. Πούτιν.
Ο κ. Τραμπ, με ανακοίνωση που συνόδευε την δημοσίευση της επιστολής, τόνισε ότι ελπίζει οι δύο χώρες να ανταποκριθούν σε αυτές τις σκέψεις και να μην χρειαστεί να ακολουθήσουν μια διαφορετική οδό.

H συνέντευξη Πούτιν

Σε μια κατάμεστη αίθουσα με πολλές εκατοντάδες δημοσιογράφους -περισσότερους από κάθε άλλη χρονιά- από τη χώρα αλλά και ξένους ανταποκριτές, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε την καθιερωμένη συνέντευξή Τύπου για το τέλος της χρονιάς.

Αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της Συρίας, αλλά και στις πρόσφατες εκλογές στις ΗΠΑ, απορρίπτοντας τις καταγγελίες ότι η Ρωσία επενέβη με τον τρόπο της στις εκλογές για να μεταβάλει το αποτέλεσμα ανάλογα με τα συμφέροντά της.

Ηταν εξαιρετικά επικριτικός -και όχι ιδιαίτερα διακριτικός- κατά των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, θεωρώντας ότι θέλουν να βρουν έναν αποδιοπομπαίο τράγο για την ήττα τους και για τον λόγο αυτόν επιμένουν στο ζήτημα των email.

«Μόνο εμείς πιστεύαμε  στην  νίκη Τραμπ»

Επειτα από κάποια ερωτήματα για την οικονομία της Ρωσίας, ήλθε η ώρα στη συνέντευξη για τα «καυτά» ερωτήματα που απασχολούν και το διεθνές κοινό, τα οποία μάλιστα τέθηκαν από ξένους δημοσιογράφους.

«Κανένας δεν πίστευε ότι θα κέρδιζε ο Τραμπ εκτός από εμάς» τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσίας σε σχετικό ερώτημα, για να εισπράξει θερμό χειροκρότημα από τους παρευρισκόμενους Ρώσους.

Σχετικά με τις καταγγελίες για το χάκινγκ των εκλογών, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αρχικά υπογράμμισε ότι δεν θα αποκαλύψει τις προσωπικές του συνομιλίες με τον απερχόμενο ομόλογό του, τον Μπαράκ Ομπάμα.

Αλλά πάντως πρόσθεσε ότι «οι χαμένοι πάντα θα ψάχνουν τρόπους να κατηγορήσουν κάποιον άλλο». «Είναι μια ταπείνωση για τους Δημοκρατικούς» που έχασαν τη Βουλή και τη Γερουσία στις ΗΠΑ, είπε και συμπλήρωσε την παρατήρησή του με ένα ρητορικό ερώτημα: «Εγώ φταίω γι’ αυτό;».

Για τον Τραμπ είπε ότι ήταν αυτός που έπιασε τον σφυγμό της κοινωνίας (και προφανώς για αυτό και κέρδισε), ενώ με το χαρακτηριστικό του ύφος επισήμανε ότι «δεν είναι ο Ρέιγκαν αυτός που θα στριφογυρνά στον τάφο του για τη νίκη του Τραμπ, αλλά θα είναι μάλλον χαρούμενος».

Για το επίμαχο ζήτημα των email αναρωτήθηκε μεγαλόφωνα: «Ας πούμε ότι κάποιοι χάκερ παραβίασαν τα email των Δημοκρατικών. Οπως είπε και ο Τραμπ: “Ποιος ξέρει ποιος το έκανε;”». Προσέθεσε ότι το σημαντικό δεν είναι από ποιους διέρρευσαν τα email αλλά το τι αποκάλυπταν αυτά τα μηνύματα για τις παρασκηνιακές δραστηριότητες των Δημοκρατικών.

«Και ποια καλύτερη ένδειξη ότι οι χάκερ αποκάλυψαν αλήθειες; Οτι αφότου έδειξαν ότι η κοινή γνώμη χειραγωγείται μέσα στο Δημοκρατικό Κόμμα, η επικεφαλής της Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος παραιτήθηκε», παρατήρησε ακόμη αναφερόμενος στη Ντέμπι Βάσερμαν-Σουλτς που πράγματι παραιτήθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. «Αυτό σημαίνει ότι παραδέχτηκε ότι οι χάκερ έδειξαν την αλήθεια, αλλά (οι Δημοκρατικοί), αντί να ζητήσουν συγγνώμη, άρχισαν να φωνάζουν για το ποιος ξεκίνησε το χάκινγκ».

Σε ό,τι αφορά την υποστήριξη που απολαμβάνει ο ίδιος από Αμερικανούς, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι «ένα μεγάλος μέρος των Αμερικανών έχουν την ίδια εντύπωση (με εμάς) για το πώς πρέπει να είναι ο κόσμος, τους κοινούς κινδύνους και τα προβλήματα». Και πρόσθεσε ότι «είναι καλό που υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι βλέπουν με συμπάθεια την δική μας αντίληψη για τις παραδοσιακές αξίες». Αυτό, συνέχισε, θα είναι ένα καλό σημείο για να οικοδομηθούν από εκεί οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις.

Ο πυρηνικός ανταγωνισμός

Η υπόσχεση του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ  ότι θα ενισχύσει το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας του «δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο»

Σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Ρωσίας είπε ότι  τον ξεκίνησαν οι ΗΠΑ μετά την απόσυρσή τους από τη συνθήκη ABM για τον έλεγχο των πυρηνικών: «Εμείς δεν παραβιάσαμε τίποτε, είμαστε στο πλαίσιο των υποχρεώσεών μας για τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών», είπε και προσέθεσε: «Δεν είμαστε εμείς που προκαλούμε έναν πυρηνικό ανταγωνισμό».

Για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είπε ότι είναι πιο ισχυρές από κάθε πιθανό επιτιθέμενο αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι πι ΗΠΑ δεν είναι επιτιθέμενος. «Για να είμαι ειλικρινής με εξέπληξαν κάποιες δηλώσεις αξιωματούχων της τρέχουσας προεδρίας (των ΗΠΑ) που για κάποιο λόγο βάλθηκαν να αποδείξουν ότι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ είναι οι ισχυρότερες του κόσμου. Κανένας δεν το αμφισβήτησε αυτό».

Ο πρόεδρος της Ρωσίας χειρονομεί κατά τη διάρκεια της συνέντευξης (REUTERS/Sergei Karpukhin)
Συρία και οικονομία

Το 2016 ήταν μια ταραχώδης χρονιά για τη ρωσική οικονομία παρατήρησε δημοσιογράφος στο προς τον ρώσο πρόεδρο για να εισπράξει την απάντηση «όλα είναι σχετικά» και ότι «πρέπει να δούμε και τους μακροοικονομικούς δείκτες». Παραδέχτηκε ότι το 2017 θα είναι χρονιά ύφεσης -έστω και σχετικά ήπιας στο 1%- λέγοντας ότι η οικονομία «αναπτύσσεται θετικά» και ότι ο ίδιος αισιοδοξεί για το μέλλον.

Σε ό,τι αφορά τη Συρία, η Ρωσία πρόκειται να επεκτείνει την ναυτική βάση που διατηρεί στην Ταρτούς. Είναι η βάση στην οποία κατευθύνονται τα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή, ενώ είναι σχετικά κοντά και σε εγκαταστάσεις της συριακής αεροπορίας από τις οποίες εξορμούν ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη για τις επιχειρήσεις υποστήριξης του συριακού στρατού.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» για τη Συρία την ανακατάληψη του Χαλεπίου, η οποία ολοκληρώθηκε μόλις αυτές τις ημέρες και αφού δεκάδες χιλιάδες άμαχοι και αντάρτες αποχώρησαν από ασφαλή διάδρομο.

Θεωρεί, τέλος, ότι η δολοφονία του ρώσου πρεσβευτή στην Αγκυρα δεν θα έχει κάποια επίπτωση στις ρωσοτουρκικές σχέσεις. Η Ρωσία θα ανακαλύψει τους υπευθύνους της δολοφονίας του πρεσβευτή, διαβεβαίωσε.