Δύο εικόνες, δύο διαφορετικοί κόσμοι. Και ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μνημόνευσαν τα γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου την Κυριακή, προκειμένου να στείλουν τα μηνύματά τους με αφορμή την επέτειο για τη λήξη του και την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας. Ωστόσο, ο συμβολισμός που επέλεξε να εκπέμψει έκαστος, «μίλησε» όσο δυνατά και οι λόγοι τους.
Ο ρώσος πρόεδρος προλόγισε τους εορτασμούς της 9ης Μαΐου, της Ημέρας της Νίκης, με έναν πανηγυρικό λόγο για τους στρατιωτικούς της χώρας που, όπως και οι πρόγονοί τους, «μάχονται στήθος με στήθος για την απελευθέρωση των πάτριων εδαφών τους από τη ναζιστική βρωμιά», ενώ στη Μόσχα λάμβαναν χώρα οι τελευταίες προετοιμασίες της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης της Δευτέρας.
O Zελένσκι
Την ίδια ώρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έστελνε το δικό του μήνυμα. Αντί μιας εικόνας στρατιωτικής ισχύος, όπως αυτή που επιδιώκει να εδραιώσει το Κρεμλίνο, και η οποία έχει υποστεί σημαντικά πλήγματα στο πεδίο των μαχών, ο πρόεδρος της Ουκρανίας εμφανίζεται με φόντο τις συνέπειες της ρωσικής επίθεσης στην Μποροντγιάνκα, μια πόλη κοντά στο Κίεβο, σε βίντεο που δημοσίευσε στο Facebook.
«Δεν έχει περάσει ούτε ένας αιώνας. Το σύνθημα “Ποτέ ξανά” κράτησε μόνο 77 χρόνια. Ξεφύγαμε από το κακό αλλά ξαναγεννήθηκε. Ξανά. Τώρα», δήλωσε ο Ζελένσκι, ο οποίος διακρίνεται να περπατά ανάμεσα στα ερείπια της πόλης, όπου, όπως καταγγέλλει το Κίεβο, οι άμαχοι νεκροί είναι περισσότεροι από όσους άφησαν πίσω τους οι Ρώσοι στην Μπούτσα.
Δεν φοράει στρατιωτική στολή, ή άλλη επίσημη φορεσιά, παρά ένα μπλουζάκι που γράφει «Είμαι Ουκρανός». Σε ένα πλάνο στέκεται μόνος ανάμεσα σε δύο βομβαρδισμένες πολυκατοικίες.
Η επιστροφή αυτή του κακού, συνέχισε, «έχει γίνει κατανοητή από όλες τις χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία σήμερα. Παρά τη νέα μάσκα που φοράει το τέρας, το αναγνώρισαν. Επειδή, σε αντίθεση με κάποιους άλλους, θυμούνται εναντίον ποιων πολέμησαν οι πρόγονοί μας». Είναι χαρακτηριστικό, πρόσθεσε, ότι «κατά τη διάρκεια δύο ετών Κατοχής, οι Ναζί σκότωσαν 10.000 ανθρώπους», όμως «σε δύο μήνες οι Ρώσοι σκότωσαν 20.000».
Ο ουκρανός πρόεδρος διαβεβαίωσε, πάντως, ότι ο χειμώνας που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου –την ημερομηνία έναρξης της ρωσικής εισβολής στη χώρα– και ο οποίος συνεχίζεται, «θα τελειώσει σίγουρα» καθώς «ο ουκρανικός ήλιος θα τον λιώσει», ενώ έκλεισε το μήνυμα του για την Ημέρα Μνήμης και Συμφιλίωσης – πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη χώρα στις 8 Μαΐου από το 2015 – λέγοντας: «Αιώνια τιμή σε όλους όσοι πολέμησαν κατά του ναζισμού! Αιωνία η μνήμη σε όλους όσοι σκοτώθηκαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο!».
Ο Πούτιν
Ο Πούτιν, από την πλευρά του, έλεγε την Κυριακή πως «ο ναζισμός σήκωσε ξανά κεφάλι» και χαρακτήρισε «ιερό καθήκον» τη μάχη κατά των «ιδεολογικών κληρονόμων εκείνων που έχουν ηττηθεί», σε αυτό που η Μόσχα ονομάζει «τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο».
Στην ομιλία του που φιλοξενήθηκε με επικριτικά σχόλια στα δυτικά ΜΜΕ, ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους δεν παρέλειψε, μάλιστα, να ευχηθεί «σε όλους τους κατοίκους της Ουκρανίας ένα ειρηνικό και δίκαιο μέλλον», ενώ μεγάλο μέρος των λοιπών δηλώσεων απευθυνόταν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, το έργο των οποίων εξήρε.