Σε ομιλία του στο ενεργειακό συνέδριο Russian Energy Week, στη Ρωσία, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την πρόθεσή του να ανακατευθύνει προς τη Μαύρη Θάλασσα τις προμήθειες φυσικού αερίου που προορίζονταν για τον αγωγό Nord Stream, τονίζοντας ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει στην Τουρκία έναν μεγάλο ενεργειακό κόμβο αερίου για την Ευρώπη ή –χρησιμοποιώντας άλλη εναλλακτική– να χρησιμοποιήσει το μοναδικό άθικτο τμήμα του Nord Stream 2 για να εφοδιάσει την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, τις προτάσεις αυτές στήριξε και ο Αλεξέι Μίλερ, διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Gazprom, που ελέγχεται από το ρωσικό κράτος. Ο Μίλερ είπε ότι η Ρωσία δεν έχει ακόμη πρόσβαση στην περιοχή όπου προκλήθηκαν οι ζημιές, αλλά σε κάθε περίπτωση, οι επισκευές των ζημιών στους αγωγούς Nord Stream θα απαιτήσουν τουλάχιστον έναν χρόνο. Εξέφρασε, επίσης, τις αμφιβολίες του για το εάν η Ευρώπη θα τα καταφέρει να επιβιώσει τον χειμώνα με τις ποσότητες φυσικού αερίου που διαθέτει.
Ο ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι αγωγοί είναι εφικτό να επιδιορθωθούν, αλλά η Ρωσία και η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσουν τη μοίρα τους. «Θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε τους χαμένους όγκους κατά μήκος των Nord Stream από τον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και με τον τρόπο αυτόν να κάνουμε τις κύριες οδούς για την προμήθεια του καυσίμου μας στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, δημιουργώντας τον μεγαλύτερο κόμβο αερίου για την Ευρώπη στην Τουρκία», είπε ο Πούτιν.
«Αυτό, βέβαια, εφόσον οι εταίροι μας ενδιαφέρονται. Και αν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να εφαρμοστεί», πρόσθεσε. Είπε, ακόμη, πως το ρωσικό αέριο μπορεί να διοχετευθεί στην Ευρώπη μέσω του μοναδικού άθικτου τμήματος του αγωγού Nord Stream 2, όμως η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο της ΕΕ: «Η Ρωσία θα μπορούσε να ανοίξει τις στρόφιγγες αερίου σε αυτή τη γραμμή, εάν η Ευρώπη το θελήσει».
Αναφερόμενος στις μεγάλες διαρροές που σημειώθηκαν ξαφνικά στους αγωγούς Nord Stream, οι οποίοι μεταφέρουν αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη, ο Βλαντίμιρ Πούτιν εκτίμησε ότι οφείλονταν σε «πράξη διεθνούς τρομοκρατίας». «Οι επιθέσεις στους αγωγούς, τις οποίες ευρωπαϊκές και δυτικές κυβερνήσεις αποκάλεσαν δολιοφθορά, αποτελούν ένα “επικίνδυνο προηγούμενο”», τόνισε.
Υποστήριξε ακόμη ότι η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι αυτόν τον χειμώνα και κατηγόρησε τη Δύση ότι τροφοδοτεί μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση. Επεσήμανε πως είναι οι αναπτυσσόμενες χώρες αυτές που θα πληρώσουν το μεγαλύτερο τίμημα σε αυξανόμενα ενεργειακά κόστη.
Το θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν πρέπει να «πολιτικοποιείται», είπε ο ρώσος πρόεδρος και κατηγόρησε την ΕΕ ότι υποεπενδύει στο πετρέλαιο και στο αέριο, καθώς επίσης και ότι προωθεί την πράσινη ενέργεια εις βάρος της ανάπτυξης του πετρελαίου και του αερίου.