Από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο ρώσος πρόεδρος στην Κίνα | Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

Πούτιν: Η Ρωσία δεν σχεδιάζει να καταλάβει το Χάρκοβο

Μιλώντας για το νέο μέτωπο που άνοιξαν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία ο ρώσος πρόεδρος είπε πως έχει ως στόχο να δημιουργήσει μια «ουδέτερη ζώνη», προκειμένου να καμφθούν οι επιθέσεις στη ρωσική επικράτεια. Κατηγόρησε παράλληλα τη Δύση ότι «δεν είναι στα καλά της» αν νομίζει ότι μπορεί να υπαγορεύσει όρους στην Μόσχα
Protagon Team

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή ότι οι ρωσικές δυνάμεις που προελαύνουν στη βορειοανατολική Ουκρανία στοχεύουν στη δημιουργία μιας «ουδέτερης ζώνης» προκειμένου να προστατευθεί η Ρωσία από τις αυξανόμενες επιθέσεις των Ουκρανών στα εδάφη της και όχι στην κατάληψη του Χαρκόβου.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στην Κίνα, στον απόηχο των συνομιλιών που είχε με τον Σι Τζινπίνγκ, ο ρώσος πρόεδρος είπε ότι «αυτό που συμβαίνει στην περιοχή του Χαρκόβου είναι δικό τους λάθος (σ.σ. των Ουκρανών) διότι βομβάρδισαν και συνεχίζουν, δυστυχώς, να βομβαρδίζουν οικισμούς στις συνοριακές περιοχές συμπεριλαμβανομένου του Μπέλγκοροντ».

«Οι άμαχοι πεθαίνουν εκεί. Είναι προφανές. Βομβαρδίζουν απευθείας το κέντρο της, πόλης, κατοικημένες περιοχές. Και έχω πει δημοσίως ότι αν αυτό συνεχισθεί, θα αναγκασθούμε να δημιουργήσουμε μια ζώνη ασφαλείας, μια ουδέτερη ζώνη. Αυτό ακριβώς κάνουμε» προσέθεσε.

Ερωτηθείς αν οι ρωσικές δυνάμεις σχεδιάζουν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την περιοχή κοντά στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, ο Πούτιν υποστήριξε ότι επί του παρόντος «δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια».

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία άνοιξε ένα νέο μέτωπο στον πόλεμο της Ουκρανίας, ασκώντας πιέσεις στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας και αναγκάζοντας το Κίεβο να μετακινήσει στρατεύματα από άλλες περιφέρειες.

Ο Πούτιν δήλωσε, επίσης, ότι συζήτησε πολλά ενδιαφέροντα ζητήματα με τον Σι Τζινπίνγκ συμπεριλαμβανομένου του Ουκρανικού. Είπε πως ο Σι αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στις συζητήσεις που είχε κατά την διάρκεια της περιοδείας του στην Ευρώπη και επαίνεσε τον κινέζο πρόεδρο για την ευέλικτη, όπως είπε, προσέγγισή του με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Ωστόσο ο Πούτιν επέκρινε τη Δύση, όπως το συνηθίζει, λέγοντας ότι εκείνη ευθύνεται για το ναυάγιο του σχεδίου κατάπαυσης του πυρός το οποίο συζητούσαν οι ομάδες των διαπραγματευτών της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Τουρκία το 2022.

«Ηθελαν να κερδίσουν την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης, να επιτύχουν στρατηγική ήττα (της Ρωσίας), αλλά δεν τα κατάφεραν. Είναι με τα καλά τους;» σχολίασε ο ίδιος.