Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα ότι ο διάλογος για την Ουκρανία θα συνεχιστεί | Yuri Kochetkov/Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

Πούτιν: Η Δύση αγνόησε τις βασικές ανησυχίες της Μόσχας

H τοποθέτηση αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων στη Ρουμανία και στην Πολωνία θα απειλούσε την ασφάλεια της χώρας μας, τόνισε ο ρώσος πρόεδρος
Protagon Team

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι αγνόησε τις βασικές ανησυχίες της Μόσχας στις επίσημες απαντήσεις που απέστειλε την προηγούμενη εβδομάδα, έπειτα από τις ρωσικές απαιτήσεις για εγγυήσεις ασφαλείας.

Σε δηλώσεις του από το Κρεμλίνο, μετά την πολύωρη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ο Πούτιν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν την Ουκρανία για να περιορίσουν την Ρωσία. «Είναι απλά ένα εργαλείο για να πετύχουν τους στόχους τους. Αυτό μπορεί να γίνει με διαφορετικούς τρόπους, τραβώντας μας σε κάποιο είδος ένοπλης σύγκρουσης και με τη βοήθεια των συμμάχων τους στην Ευρώπη, επιβάλλοντας τις αυστηρές κυρώσεις που συζητούν αυτή την περίοδο στις ΗΠΑ», είπε.

Πρόκειται για τις πρώτες δημόσιες αναφορές του για τη κρίση στην Ουκρανία από τις 23 Δεκεμβρίου και ενώ στο μεταξύ ισχυρές ρωσικές δυνάμεις έχουν μετακινηθεί γύρω από την Ουκρανία.

Όπως επισήμανε, η τοποθέτηση αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων στη Ρουμανία και στην Πολωνία θα απειλούσε την ασφάλεια της Ρωσίας.

Παράλληλα, ο ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα του ο διάλογος για την Ουκρανία θα συνεχιστεί, προκειμένου να αποφευχθούν «αρνητικά σενάρια», όπως το ενδεχόμενο ενός πολέμου. Αφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο για συνάντηση με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στη Μόσχα σύντομα. Χθες είχαν τηλεφωνική συνομιλία, τη δεύτερη σε τέσσερις ημέρες.

Ο Πούτιν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής σύγκρουσης της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ αν η Ουκρανία γινόταν μέλος της Συμμαχίας και στη συνέχεια επιχειρούσε να καταλάβει εκ νέου την Κριμαία, την οποία σήμερα κατέχει η Ρωσία.

Με το γνωστό του ύφος, θέτοντας ρητορικά ερωτήματα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν διερωτήθηκε: «Ας φανταστούμε ότι η Ουκρανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ξεκινά αυτές τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Εμείς υποτίθεται ότι θα πάμε σε πόλεμο με το ΝΑΤΟ; Αυτό το έχει σκεφτεί κανείς; Προφανώς όχι».