Ολα ξεκίνησαν, έγραψε η Repubblica, επειδή η ηλικιωμένη Ναταλία Ναροτσνίτσκαγια δεν μπορούσε να βρει «ένα μπλουζάκι με έναν ρώσο ήρωα» για να το αγοράσει και να το δωρίσει στα εγγόνια της. Συγκεκριμένα, έψαχνε για τον Ιλια Μουρομέτς, έναν μεσαιωνικό ιππότη του Κράτους των Ρως του Κιέβου, προβεβλημένο από τη σλαβική παράδοση.
«Στα καταστήματα υπήρχαν μόνο ο Batman, ο Spider-Man και κάθε λογής τέρατα» παραπονέθηκε η κυρία Ναταλία τον περασμένο Νοέμβριο, όταν συνάντησε τον ρώσο πρόεδρο μαζί με άλλους ιστορικούς, αλλά και εκπροσώπους της Εκκλησίας. Ο Πούτιν συμφώνησε μαζί της και επαύξησε: «Ο Μπάτμαν είναι γνωστός πια και εδώ, όμως όχι και οι ήρωές μας» είπε. «Κανονικά, έπρεπε να είναι στα κινούμενα σχέδια, στις ταινίες, στην παιδική λογοτεχνία. Ξεκινώντας από το νηπιαγωγείο». Και κατόπιν υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει κυβερνητική πρωτοβουλία.
Εναν μήνα αργότερα υπέγραψε διάταγμα περί «μέτρων υπέρ της προώθησης των ηρώων της Ρωσικής Ιστορίας και της λαογραφίας που ανταποκρίνονται στις παραδοσιακές αξίες». Το θέμα αφορά την παραγωγή «έργων τέχνης, έντυπου υλικού, αναμνηστικών και άλλων καταναλωτικών αγαθών». Και η Βουλή, λίγο-πολύ ταυτόχρονα, ενέκρινε ένα νομοσχέδιο που απαγορεύει «την υπερβολική χρήση ξένων λέξεων» σε ιδρύματα, δικαστήρια, media, κινηματογράφο και διαφήμιση.
«Μετά τον νόμο που απαγόρευε ουσιαστικά την ομοφυλοφιλία», σχολίασαν οι Ιταλοί, «οι εκστρατείες κατά του Μπάτμαν και των αγγλισμών είναι τμήμα της σταυροφορίας κατά της Δύσης και των παρηκμασμένων αξιών της, δηλαδή άλλο ένα μέτωπο της ‘‘ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης’’ στην Ουκρανία. Για τον καθηγητή Βλαντίμιρ Κοζίρκοφ η Ρωσία πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα των Γάλλων, που υπερασπίστηκαν τη γλώσσα τους από τα ξένα μοσχεύματα και, αναλόγως, να αντικαταστήσει τον Μπάτμαν με τον Ιβάν Τσάρεβιτς, τον γοητευτικό πρίγκιπα των σλαβικών παραμυθιών».
Υπήρξαν και άλλες προτάσεις: «Η Ελενα Γιαμπόλσκαγια, πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού της Δούμας, θέλει να προωθήσει τις μορφές του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, όπως είναι οι αντιναζιστές παρτιζάνοι της Ουκρανίας, ενώ η Γιάννα Λαντράτοβα, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εκπαίδευσης, θέλει να προχωρήσει παραπέρα και να υποστηρίξει τους νέους ήρωες της επίθεσης στην Ουκρανία, όπως τη γιαγιά με τη σοβιετική σημαία και το αγόρι που χαιρετάει στρατιωτικά τα ρωσικά τανκς στο Μπέλγκοροντ.
»Ετσι, οι τρεις ρώσοι ιππότες, Ιλια Μουρομέτς, Αλιόσα Πόποβιτς και Ντομπρίνια Νίκιτιτς, πρωταγωνιστούν στο καρτούν ‘‘Οι τρεις ήρωες’’. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι αυτοί αναγνωρίστηκαν από το κοινό σε έρευνα της Komsomolskaya Pravda και σε ποσοστό 54% ως αντιπροσωπευτικοί του ρωσικού πνεύματος».
Ωστόσο, η Repubblica βρήκε και τους αντιρρησίες: «Δεν είναι όλοι πεπεισμένοι ότι το πάθος κατά της Δύσης μπορεί να επιβληθεί με διατάγματα. Ακόμη και σχολιαστές ενσωματωμένοι στο σύστημα, όπως ο Ντμίτρι Ντριζ, αναγνωρίζουν ότι και η ρωσική λαογραφία έχει ‘‘τέρατα’’, ‘‘κακές μάγισσες’’, κακοποιούς, φίδια με επτά ουρές κ.λπ.». Το ζήτημα είναι ότι «όλοι αυτοί χάνουν από την Disney και από το Χόλιγουντ», όπως και ότι «ο αμερικανός Μπάτμαν κερδίζει εύκολα τους ρώσους ιππότες».