Ενα ακόμη κερί δίπλα σε λουλούδια και πορτρέτο του Αλεξέι Ναβάλνι μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία, στο Βερολίνο. | EPA/CLEMENS BILAN
Επικαιρότητα

«Πούτιν, δολοφόνε» – Διαδηλώσεις οργής για τον Ναβάλνι

Χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο διαδηλώνουν για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, ενώ στη Ρωσία έγιναν συλλήψεις και απομακρύνθηκαν λουλούδια και κεριά που άφσηαν οι πολίτες στη μνήμη του 47χρονου αντιφρονούντα - Ενός λεπτού σιγή από τους ΥΠΕΞ των G7 - Καμία καταδίκη από την Κίνα
Protagon Team

Από την Ευρώπη ως τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και αποτίουν φόρο τιμής στον Αλεξέι Ναβάλνι  όπου οι διαδηλωτές – στην πλειονότητά τους νέοι – φώναζαν «Πούτιν, δολοφόνε» και «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ, δεν θα συγχωρήσουμε ποτέ». 

Πρόκειται για το μεγαλύτερο κύμα συλλήψεων σε πολιτικές κινητοποιήσεις στη Ρωσία μετά τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι συνελήφθησαν σε διαδηλώσεις κατά της «μερικής επιστράτευσης» που διέταξε η Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ρώσοι αστυνομικοί συλλαμβάνουν μία γυναίκα που συμμετείχε σε εκδήλωση μνήμης γαι οτν Ναβάλνι στη Μόσχα. REUTERS/Stringer

Στη Ρωσία ωστόσο περισσότεροι από 340 άνθρωποι συνελήφθησαν σε 30 πόλεις, σε εκδηλώσεις στη μνήμη του Αλεξέι Ναβάλνι, σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων OVD-Info, αφού οι Αρχές είχαν απαγορεύσει διαδηλώσεις.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο κύμα συλλήψεων σε πολιτικές κινητοποιήσεις στη Ρωσία μετά τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι συνελήφθησαν σε διαδηλώσεις κατά της «μερικής επιστράτευσης» που διέταξε η Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Διαδηλωτές με το πορτρέτο του Ναβάλνι στο Βερολίνο. EPA/CLEMENS BILAN

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι όμως συγκεντρώθηκαν και στο Βερολίνο μπροστά στη ρωσική πρεσβεία με συνθήματα όπως «Πούτιν δολοφόνε! Ο Πούτιν στη Χάγη», όπου έχει την έδρα του το Διεθνές Δικαστήριο. 

 Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μπροστά στη ρωσική αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον, πραγματοποιήθηκε άλλη συγκέντρωση. «Είναι μια τραγική ημέρα», δήλωσε η Πολίνα, μια 29χρονη γυμνάστρια, χαρακτηρίζοντας τον Ναβάλνι «σύμβολο ελευθερίας, γενναιότητας και αντίστασης». 

Λουλούδια και κεριά έξω από τη ρωσικλη πρεσβεία στη Νέα Υόρκη. EPA/SARAH YENESEL

 Σε μια αγρυπνία έξω από το ρωσικό προξενείο στη Νέα Υόρκη, η Βιολέτα Σομπόλεβα είπε ότι είχε προσφερθεί ως εθελόντρια στην προεδρική εκστρατεία του Ναβάλνι το 2017. 

 «Πιστεύω πραγματικά ότι είναι αυτός και μπορεί να οδηγήσει τη Ρωσία σε ένα καλύτερο μέλλον», είπε στον Guardian η Σομπόλεβα, μια Ρωσίδα που σπουδάζει για το διδακτορικό της στη Νέα Υόρκη. «Και τώρα χάσαμε αυτό το μέλλον για πάντα, και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα πια γι’ αυτό, αυτή τη στιγμή». 

Συλλήψεις στη Ρωσία

Ανθρωποι έκαναν ουρές όμως χθες σε πολλές ρωσικές πόλεις για να αφήσουν ένα λουλούδι στα μνημεία για τους πολιτικούς αντιφρονούντες, παρά την προειδοποίηση των ρωσικών αρχών να μην γίνουν διαδηλώσεις. 

Η OVD-Info, που καταγράφει τις διαδηλώσεις στη Ρωσία, ανέφερε ότι περισσότεροι από 110 άνθρωποι σε 13 πόλεις είχαν τεθεί υπό κράτηση καθώς συμμετείχαν σε αυθόρμητες συγκεντρώσεις, μέχρι τις 09.36 (ώρα Ελλάδας) σήμερα. Τουλάχιστον οι 69 από αυτούς συνελήφθησαν στην Αγία Πετρούπολη. Αλλοι 15 συνελήφθησαν το μεσημέρι σε μια συγκέντρωση στη Μόσχα, σύμφωνα με το ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης Sota.

Τα λουλούδια και τα κεριά στη μνήμη του Ναβάλνι που άφησαν πολίτες στην Αγία Πετρούπολη απομακρύνθηκαν μέσα σε μαύρες σακούλες. EPA/ANATOLY MALTSEV

«Σε κάθε αστυνομικό τμήμα ενδέχεται να υπάρχουν περισσότεροι κρατούμενοι από αυτούς που αναφέρονται στις δημοσιευμένες λίστες. Δημοσιοποιούμε μόνο τα ονόματα των ανθρώπων για τους οποίους έχουν αξιόπιστες πηγές και μπορούμε να ανακοινώσουμε τα ονόματά τους», πρόσθεσε.

Τα εκατοντάδες λουλούδια και κεριά που είχαν αφήσει περαστικοί στη Μόσχα την Παρασκευή στη μνήμη του Ναβάλνι απομακρύνθηκαν τη νύχτα, μέσα σε μαύρες σακούλες. Ομως αρκετές δεκάδες τριαντάφυλλα και γαρίφαλα παρέμεναν πάνω στο απαλό χιόνι, στο μνημείο των θυμάτων της σοβιετικής καταπίεσης, στη σκιά της πρώην έδρας της KGB, στην Πλατεία Λουμπιάνκα. Πολλοί Ρώσοι μίλησαν για την απόγνωσή τους, άλλοι όμως εμφανίστηκαν απαθείς για τον θάνατο του Ναβάλνι.

Σε Ολλανδία, Ελβετία, Βρετανία

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι όμως διαδήλωσαν και στην πλατεία Νταμ, μπροστά στα βασιλικά ανάκτορα του Αμστερνταμ, καθώς και έξω από την πρεσβεία της Ρωσίας στη Χάγη, στα κάγκελα της οποίας κρέμασαν ένα πορτρέτο του Αλεξέι Ναβάλνι. 

Στην Ελβετία, περίπου 150 άτομα συγκεντρώθηκαν στη Γενεύη, κρατώντας στα χέρια τους λουλούδια και πλακάτ. Μια γυναίκα κρατούσε ένα πανό με το σύνθημα, στα αγγλικά, «Ο Πούτιν είναι δολοφόνος». Μια αυθόρμητη διαδήλωση έγινε και στη Ζυρίχη, κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, μετέδωσε το πρακτορείο Keystone-ATS. «Ο Πούτιν σκότωσε τον Ναβάλνι», έγραφε μια αφίσα που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι.

 

«Ο Πούτιν σκότωσε τον Ναβάλνι» γράφουν τα πανό σε διαδήλωση στη Ζυρίχη. EPA/MICHAEL BUHOLZER
Συγκεντρωμένο πλήθος έξω από τη ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο. EPA/TOLGA AKMEN

 Στο Λονδίνο, αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία της Ρωσίας. «Ο Ναβάλνι είναι ο ήρωάς μας» και «Η Ρωσία μου είναι στη φυλακή» φώναζαν στα αγγλικά και τα ρωσικά. Αλλοι κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Είμαστε Ναβάλνι» και «Ο Πούτιν να καεί στην κόλαση». 

Σε Λισαβόνα, Παρίσι, Λιθουνία

Στη Λισαβόνα εκατοντάδες έκαναν σιωπηλή αγρυπνία. Ο Πάβελ Ελιζάροφ, ένας 28χρονος Ρώσος που ζει στην Πορτογαλία, είπε ότι ο Ναβάλνι ήταν «σύμβολο ελευθερίας και ελπίδας». 

Κοντά στη ρωσική πρεσβεία στο Παρίσι, όπου συγκεντρώθηκαν περίπου 100 διαδηλωτές, η Ναταλία Μορόζοφ είπε ότι ο Ναβάλνι ήταν επίσης σύμβολο ελπίδας για εκείνη. 

Στη Βαρσοβία της Πολωνίας οι διαδηλωτές  φώναζαν «Πούτιν, δολοφόνε», ενώ αυτοσχέδια μνημεία στη μνήμη του Ναβάλνι στήθηκαν και στη Μολδαβία.

Διαδηλωτής στο Βελιγράδι κρατά πανό με τον Αλεξέι Ναβάλνι και γράφει «Ο λαός μου αναγκάζεται να σκοτώσει τους ανθρώπους του αδελφού μου, ο Πρόεδρός μου δολοφονήθηκε» και πλακάτ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια μιας αγρυπνίας. EPA/ANDREJ CUKIC

Συγκεντρώσεις έγιναν και σε Βουλγαρία, Λετονία και Σερβία.

 Στη Λιθουανία, εκατοντάδες άνθρωποι που κρατούσαν πορτρέτα του Ναβάλνι συγκεντρώθηκαν στο μνημείο των θυμάτων της σοβιετικής κατοχής. Μια Ρωσίδα που ζει στη χώρα εδώ και ένα χρόνο είπε ότι ο Ναβάλνι ήταν «ένας άνθρωπος που έλεγε αυτά που σκεφτόταν και της έδινε ελπίδα». «Ακόμη και από τη φυλακή του, κατάφερε να βρει τη δύναμη και να μεταφέρει ελπίδα σε εκείνους που αντιστέκονται», είπε. 

Ενός λεπτού σιγή 

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 τήρησαν ενός λεπτού σιγή κατά την έναρξη της συνεδρίασής τους σήμερα στο Μόναχο, για να τιμήσουν τον ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος πέθανε την Παρασκευή στη φυλακή. 

«Για τις ιδέες του και για τον αγώνα του για την ελευθερία και κατά της διαφθοράς στη Ρωσία, ο Ναβάλνι οδηγήθηκε ντε φάκτο στον θάνατο», είπε ο προεδρεύων, υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι, ανοίγοντας τις εργασίες της G7, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια. 

Ρώσοι που ζουν στην Ιαπωνία περνούν μία διάβασηστο Τόκιο κατευθυνόμενοι σε ρωσική ορθόδοξη εκκλησία πενθώντας για τον θάνατο του Ναβάλνι. EPA/FRANCK ROBICHON

«Η Ρωσία πρέπει να ρίξει φως στον θάνατό του και να σταματήσει την απαράδεκτη καταπίεση των αντιφρονούντων», πρόσθεσε, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΞ της Ιταλίας. 

Αποστάσεις από το Πεκίνο 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν θέλησε να σχολιάσει τον θάνατο του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, αναφέροντας ότι πρόκειται για «εσωτερική υπόθεση της Ρωσίας». 

«Είναι μια εσωτερική υπόθεση της Ρωσίας. Δεν θα την σχολιάσω» είπε ένας εκπρόσωπος, όταν ρωτήθηκε για το θέμα από το Γαλλικό Πρακτορείο.