O ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε ανόητες τις κατευθύνσεις έκθεσης της Επιτροπής Στρατηγικής του αμερικανικού Κογκρέσου | EPA/PAVEL BEDNYAKOV/SPUTNIK/KREMLIN
Επικαιρότητα

Πούτιν: «Ανοησία ο ταυτόχρονος πόλεμος των ΗΠΑ με Ρωσία-Κίνα»

Βολές του ηγέτη του Κρεμλίνου στην επιτροπή του Κογκρέσου που πρότεινε στον Τζο Μπάιντεν προετοιμασία για διμέτωπο μέχρις εσχάτων. «Δεν νομίζω ότι άνθρωποι που είναι στα καλά τους μπορούν να σκέφτονται κάτι τέτοιο» είπε
Protagon Team

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι οποιαδήποτε πρόταση υποβάλλεται στον Λευκό Οίκο και λέει ότι οι ΗΠΑ θα πολεμήσουν εναντίον της Ρωσίας και της Κίνας είναι ηλιθιότητα. Ηταν η τελευταία κουβέντα του Πούτιν επί ρωσικού εδάφους πριν από την αναχώρησή του για το Πεκίνο και τη διήμερη διάσκεψη των Κινέζων για το εμπορικό και γεωπολιτικό πρόγραμμά τους Belt and Road.

Η συγκεκριμένη αποστροφή του Πούτιν αφορά την έκθεση επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου η οποία «προειδοποιεί» τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και κάθε ενδιαφερόμενο ότι οι ΗΠΑ οφείλουν να προετοιμαστούν για έναν διμέτωπο πόλεμο εναντίον των εχθρών τους, της Ρωσίας και της Κίνας. Ο ηγέτης του Κρεμλίνου δήλωσε ότι η συγκεκριμένη ανοησία έχει στόχο την κατατρομοκράτηση του κόσμου.

Εριξε όμως και ένα ρωσικό «πυρηνικό» μικρής ισχύος στο τραπέζι, λέγοντας ότι, αν υποθέσουμε πως θα υπάρξει τέτοια σύγκρουση υπερδυνάμεων, τότε «αυτή θα είναι εντελώς διαφορετική» από την επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Αν μιλάμε για πόλεμο μεταξύ μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων, τότε θα έχουμε εντελώς διαφορετική ιστορία. Δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι που είναι στα καλά τους μπορούν να σκέφτονται κάτι τέτοιο, όμως αν τους κατεβαίνουν τέτοιες ιδέες, εμείς μόνο επιφυλακτικοί μπορεί να είμαστε απέναντί τους» είπε.

Επέμεινε, δε, στην έλλειψη σοβαρότητας εκ μέρους όσων διακινούν τέτοιες προτάσεις. «Δεν νομίζω ότι αυτές είναι υγιείς σκέψεις από μυαλά υγιών ανθρώπων. Ολοι ακολουθούμε την αρχαία συνταγή ότι αν επιθυμείς την ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο. Εξάλλου, το να πολεμάς τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Κίνα είναι ανοησία – δεν νομίζω ότι είναι σοβαρό. Νομίζω ότι απλώς τρομοκρατούν τον κόσμο».

Η δικομματική Επιτροπή Στρατηγικής του Κογκρέσου στο υπόμνημά της είχε αναφέρει ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να αυξήσει το μέγεθος των συμβατικών της δυνάμεων και να ενισχύσει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των πυρηνικών όπλων της ώστε να αντιμετωπίσει τις αυξημένες απειλές από την Κίνα και τη Ρωσία. «Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πρέπει να είναι έτοιμοι να αποτρέψουν και να νικήσουν και τους δύο αντιπάλους ταυτόχρονα» ανέφερε, υπολογίζοντας την παρόξυνση της «απειλής πολέμου» στο άμεσο μέλλον, περί το 2027.

Το ταξίδι του Πούτιν στο Πεκίνο έχουν προετοιμάσει οι συνομιλίες του Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, με τον κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι. Ο Λαβρόφ μετά το Πεκίνο θα ταξιδέψει στην Πιονγκγιάνγκ για επαφές με τη βορειοκορεατική ηγεσία.