Στις παρεμβάσεις της Δύσης στα Βαλκάνια, όπως ο βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ κατέταξε την Συμφωνία των Πρεσπών ο Βλάντιμιρ Πούτιν | REUTERS
Επικαιρότητα

Πούτιν: «Αγνόησαν τη βούληση των “μακεδόνων” ψηφοφόρων»

Σχέδιο των ΗΠΑ και της Δύσης για να ενισχύσουν την επιρροή τους στα Βαλκάνια, η Συμφωνία των Πρεσπών, είπε ο ρώσος πρόεδρος
Protagon Team

Η Συμφωνία των Πρεσπών επιβάλλεται από εξωτερικές πιέσεις με στόχο την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν.

«Για να εξασφαλιστεί η επίσπευση της προσχώρησης της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” στο NATO, εκκινήθηκε ακόμα και η διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης και της μετονομασίας του κράτους την περασμένη χρονιά, μαζί με την αναθεώρηση των θεμελίων της “μακεδονικής” εθνικής ταυτότητας. Ωστόσο, η βούληση των “μακεδόνων” ψηφοφόρων αγνοήθηκε – το δημοψήφισμα για την αλλαγή της ονομασίας του κράτους απέτυχε, αλλά η πίεση από το εξωτερικό παραμένει», είπε ο Πούτιν σε συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα Vecernje Novosti.

Στην ίδια συνέντευξη, που παραχώρησε ενόψει της επίσκεψής του στο Βελιγράδι, ο ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την άποψη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες αποσταθεροποιούν τα Βαλκάνια με πολιτικές που αποσκοπούν στο να «εξασφαλίσουν την κυριαρχία τους» στην περιοχή.

Λαβρόφ: «Συμφωνούμε με το όνομα, διαφωνούμε με την αλλαγή» 

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, αμφισβήτησε την νομιμότητα της διαδικασίας που ακολουθείται για την αλλαγή ονομασίας της πΓΔΜ.

«Δεν είμαστε αντίθετοι με το όνομα που τελικά παρουσιάστηκε και ανακοινώθηκε. Θέτουμε ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο είναι νόμιμη αυτή η διαδικασία και κατά πόσο εξαρτάται από την επιθυμία να επιτευχθεί συναίνεση μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων ή εάν εξαρτάται από την αμερικανική επιθυμία να οδηγήσει όλες τις βαλκανικές χώρες στο ΝΑΤΟ όσο το δυνατόν συντομότερα και να σταματήσει οποιαδήποτε ρωσική επιρροή στην περιοχή», τόνισε ο Λαβρόφ.