Στην γλώσσα της, τα Kwak’wala, την αποκαλούν Πουγκλάας, που σημαίνει «γυναίκα γεννημένη από ευγενική οικογένεια» -μάλιστα, με το όνομα αυτό υπογράφει τα επίσημα έγγραφα της είτε ως εισαγγελέας, είτε ως (τέως πλέον) υπουργός Δικαιοσύνης του Καναδά.
Η Τζόντι Ουίλσον-Ρέιμπουλντ, η πρώτη αυτόχθονας υπουργός της χώρας, απειλεί τώρα να τινάξει στον αέρα της κυβέρνηση του Τζάστιν Τριντό, ο οποίος βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με τη σοβαρότερη πολιτική κρίση της θητείας του στο ύπατο αξίωμα.
Η εισαγγελέας του στέμματος κατηγόρησε την Τετάρτη το περιβάλλον του πρωθυπουργού ότι της άσκησε «ανάρμοστες» πιέσεις προκειμένου η ίδια να φροντίσει ο καναδικός όμιλος SNC-Lavalin, ο οποίος ενεπλάκη σε σκάνδαλο διαφθοράς στη Λιβύη, να μην προσαχθεί σε δίκη.
Η «Πουγκλάας» εκφράστηκε για πρώτη φορά δημόσια για την υπόθεση αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο, στα μέσα Φεβρουαρίου, οπότε και υπέβαλλε την παραίτηση της από τον υπουργικό θώκο.
«Μεταξύ του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου του 2018, δεχόμουν συνεχείς πιέσεις από μέρους πολλών προσώπων στις τάξεις της κυβέρνησης για να επέμβω πολιτικά (…) και με ανάρμοστο τρόπο, ώστε να υπάρξει φιλικός διακανονισμός (της καναδικής Δικαιοσύνης) με την SNC-Lavalin», αφηγήθηκε η Ουίλσον-Ρέιμπουλντ ενώπιον της επιτροπής της καναδικής Βουλής που είναι αρμόδια για τη Δικαιοσύνη.
Τόνισε ακόμη πως δέχθηκε επανειλημμένα «συγκαλυμμένες απειλές» καθώς της δόθηκε να καταλάβει πως καλά θα έκανε «να αποφύγει μια σύγκρουση με τον πρωθυπουργό» ως προς τη συγκεκριμένη υπόθεση.
«Προέρχομαι από οικογένεια αυτοχθόνων, όπου η φιλαλήθεια είναι η σημαντικότερη αρετή», έσπευσε να συμπληρώσει η ίδια, προσθέτοντας μάλιστα με νόημα πως πιστεύει ακράδαντα πως υποβιβάστηκε στο αξίωμα της υπουργού αρμόδιας για τις Υποθέσεις των Βετεράνων στον μίνι-ανασχηματισμό του Ιανουαρίου εξαιτίας της άρνησής της να επέμβει στην υπόθεση της εταιρείας-κολοσσού των κατασκευών.
Η SNC-Lavalin, καναδική εταιρεία-κολοσσός των κατασκευών, με παρουσία σε όλες τις ηπείρους και 50.000 υπαλλήλους, βρίσκεται στην καρδιά της έρευνας της καναδικής ομοσπονδιακής αστυνομίας, που την κατηγορεί ότι κατέβαλε δωροδοκίες ύψους 48 εκατομμυρίων καναδικών δολαρίων (32 εκατ. ευρώ) σε λίβυους αξιωματούχους επί των ημερών του δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι στην εξουσία.
Η εταιρεία, με έδρα το Μόντρεαλ κινδυνεύει εάν κριθεί ένοχη να της επιβληθεί απαγόρευση να δραστηριοποιείται στον Καναδά, ή ακόμη και να οδηγηθεί σε εκκαθάριση, προειδοποιούν τα τελευταία χρόνια ηγετικά της στελέχη, που έχουν αποδυθεί σε εντατικό lobbying στην Οτάβα.
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Καναδά, ο Άντριου Σιρ, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό οφείλει πλέον να παραιτηθεί, ενώ αξίωσε να διενεργηθεί έρευνα της αστυνομίας για τις παρεμβάσεις στην υπόθεση της SNC-Lavalin.
Ο ηγέτης των συντηρητικών δήλωσε ότι τον αηδίασε και του προκάλεσε φρίκη η κατάθεση της πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, της Τζόντι Ουίλσον-Ρέιμπουλντ, ενώπιον επιτροπής της καναδικής Βουλής για το σκάνδαλο.
Ο Σιρ είπε πως δεν έχει αποφασιστεί ακόμη εάν η αντιπολίτευση θα υποβάλει πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης των Φιλελεύθερων υπό τον Τριντό λόγω της υπόθεσης.
Κατηγορηματική διάψευση Τριντό
Με την σειρά του, ο πρωθυπουργός αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ο ίδιος ή το περιβάλλον του άσκησαν πίεση γι’ αυτό.
«Επιμένω σθεναρά, όπως έκανα εξαρχής, ότι εγώ και το προσωπικό μου ενεργήσαμε πάντα με προσήκοντα και επαγγελματικό τρόπο», αντέτεινε ο Τριντό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Μόντρεαλ.
«Διαφωνώ απόλυτα με τους χαρακτηρισμούς (της Ουίλσον-Ρέιμπουλντ) για τα γεγονότα», πρόσθεσε και απέρριψε την απαίτηση του Σιρ να παραιτηθεί, διαβεβαιώνοντας ότι οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να δείξουν στις κάλπες ποιος θεωρούν πως έχει δίκιο.