Οι Ρώσοι χούλιγκαν δεν έχουν κάνει μέχρι σήμερα την εμφάνισή τους στο Μουντιάλ | REUTERS/Francois Lenoir
Επικαιρότητα

Πού χάθηκαν οι τρομεροί ρώσοι χούλιγκαν;

Πριν από δυο χρόνια, στη Γαλλία, πρωταγωνίστησαν στο πιο αιματηρό Euro. Μερικές εκατοντάδες ρώσοι χούλιγκαν με φονικά ένστικτα και στρατιωτική οργάνωση, αφού μακέλεψαν τη Μασσαλία, έδωσαν ραντεβού θανάτου στο «δικό τους» Μουντιάλ. Οπου, προσώρας, δεν έχει ανοίξει μύτη. Ετυχε, ή πέτυχε;
Sportscaster

Ηταν καμιά τριακοσαριά άτομα. Με θηριώδη δύναμη και πειθαρχία που θα ζήλευε ένας κανονικός στρατός. Εγκληματίες υπερεθνικιστές, αποφασισμένοι να σκοτώσουν. Ολη η Ευρώπη είχε ακουστά τους διαβόητους ρώσους χούλιγκαν, όμως στο Euro της Γαλλίας τους είδε επί το έργον. Στη Μασσαλία έδωσαν την κορυφαία από τις φονικές τους παραστάσεις. Επιτέθηκαν στους (δεκαπλάσιους) άγγλους οπαδούς, που λιάζονταν σε μια πλατεία, και έστειλαν 30 απ’ αυτούς στο νοσοκομείο – ένας έμεινε παράλυτος. Θύματα δεν υπήρξαν από καθαρή τύχη. Το «χτύπημα» συνοδευόταν από μια προκήρυξη: «Σε δυο χρόνια, στη Ρωσία, θα πάθετε πολύ χειρότερα».

Η δράση τους δεν σταμάτησε ποτέ. Τον περασμένο Φεβρουάριο, στο περιθώριο της αναμέτρησης της Αθλέτικ με την Σπαρτάκ Μόσχας για το Europa League, μετέτρεψαν το Μπιλμπάο σε πεδίο μάχης. Ενας ισπανός αστυνομικός έχασε τη ζωή του στη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων από ανακοπή. Τον Μάιο, οπαδοί της Λίβερπουλ που είχαν φτάσει στο Κίεβο για τον τελικό του Champions League δέχθηκαν επίθεση από 20 ρώσους -όχι ουκρανούς- χούλιγκαν, ενώ έτρωγαν σε εστιατόριο της πόλης. Από την επίθεση τραυματίστηκαν αρκετοί φίλοι των «Reds». Μέχρι το Κολωνάκι έφτασε η… χάρη τους, πριν από πέντε μήνες, όταν συνεπλάκησαν αγρίως με ουκρανούς οπαδούς της Ντινάμο Κιέβου που είχαν έρθει στην Αθήνα για να παρακολουθήσουν τον αγώνα της ομάδας τους με την ΑΕΚ στο Europa League. Οι Ουκρανοί το ξεκίνησαν, αλλά δεν έχει σημασία.

Το χειρότερο είναι οτι το ίδιο το ρωσικό κράτος τους αντιμετώπιζε σαν εθνικούς ήρωες. Οσοι απελάθηκαν από τη Γαλλία έτυχαν τιμητικής υποδοχής στο αεροδρόμιο της Μόσχας, όπου τους περίμεναν επίσημοι και κανάλια. Ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός, Βιτάλι Μούτκο, είχε χαρακτηρίσει τα αίσχη της Μασσαλίας ως «ξεκαθάρισμα λογαριασμών». Ακόμη και ο Πρόεδρος Πούτιν είχε αποφύγει να τους καταδικάσει. Φαινόταν να καμαρώνει, όταν αναρωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν, 200-300 άτομα να τα βάλουν με χιλιάδες άγγλους οπαδούς;».

Ο Πούτιν έχει καταφέρει να κρατήσει τους σκληρούς ρώσους χούλιγκαν μακριά από τα γήπεδα

Ωσπου έφτασε το Μουντιάλ, στο οποίο η ρωσική κυβέρνηση επένδυσε 11 δισεκατομμύρια ευρώ και την προσδοκία οτι με μια άψογη διοργάνωση θα πειστεί όλος ο Κόσμος πως η χώρα είναι παράδεισος ασφάλειας και ευημερίας. Τότε οι χούλιγκαν, τους οποίους η Ρωσία επί χρόνια «χάιδευε», μπήκαν στη λίστα των υπόπτων να της χαλάσουν τη γιορτή. Η κρατική υπηρεσία πληροφοριών, FSB, που έχει διαδεχτεί τη διαβόητη KGB, ανέλαβε να σιγουρέψει πως δεν θα το κάνουν. Οπως αποδείχτηκε μέχρι στιγμής, δεν ήταν δύσκολο. Στο πρώτο μισό του Παγκοσμίου Κυπέλλου σημειώθηκε μόνον ένα κρούσμα βίας, όταν μια ομάδα ρώσων ακροδεξιών «την έπεσε» σε ένα μπουλούκι πολωνών φιλάθλων λίγο πριν από το ματς της ομάδας τους με τη Σενεγάλη.

Οι Μυστικές Υπηρεσίες άρχισαν να παρακολουθούν στενά τα ηγετικά στελέχη των πιο σκληροπυρηνικών συνδέσμων οπαδών. Κάποιοι τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό, ώσπου να τελειώσει το Μουντιάλ. Οι πιο ζόρικοι, αυτοί που δεν συμμορφώθηκαν με τις συστάσεις της Αστυνομίας να καθίσουν φρόνιμα και συνέχιζαν την… προπόνηση, πήγαν φυλακή για παλαιότερα αδικήματα. Αλλοι συμφώνησαν να μην πατήσουν το πόδι τους σε κάποια από τις 11 πόλεις των αγώνων, με αντάλλαγμα την ελευθερία τους. Οι απλοί «στρατιώτες», βλέποντας τι συνέβη στους αρχηγούς τους, έδιωξαν από το μυαλό τους κάθε πονηρή σκέψη.

Ολα άρχισαν με μια κίνηση που είχε σημειολογικό χαρακτήρα: ο επίσημος σύνδεσμος οπαδών της εθνικής ομάδας της Ρωσίας έχασε την αναγνώριση της ρωσικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Σαν να λέμε, τέθηκε εκτός νόμου. Ο αρχηγός του, Αλεξάντρ Σπρίγκιν, ένας από τους «ήρωες» που το 2016 είχαν απελαθεί από τις γαλλικές Αρχές, υποχρεώθηκε να μη βγει από το σπίτι του έως τις 15 Ιουλίου. Είναι εκείνος που τον περασμένο Ιανουάριο αποκάλυπτε στη Le Parisien ποιοί θα είναι οι στόχοι των ρώσων χούλιγκαν στο Μουντιάλ: «Οι ιστορικοί μας αντίπαλοι είναι οι Ουκρανοί, οι οποίοι δεν έχουν προκριθεί. Επειτα οι Κροάτες, οι εχθροί των αδερφών μας των Σέρβων. Και οι Πολωνοί, αν και οι περισσότεροι απ’ αυτούς δεν θα εξασφαλίσουν βίζα για τη Ρωσία. Τους Βρετανούς τους έχουμε ξεχάσει, εκτός κι αν μας θυμηθούν εκείνοι. Πρόβλημα θα έχουν και οι ομοφυλόφιλοι. Θα τους συμβούλευα να σεβαστούν τον πολιτισμό της χώρας που θα επισκεφθούν. Να αποφύγουν τα φιλιά και να μην κρατιούνται χέρι – χέρι σε δημόσιους χώρους».

Τέτοιες εικόνες, ευτυχώς, δεν έχουμε δει στα γήπεδα της Ρωσίας

Λίγους μήνες αργότερα συνελήφθη σε τουαλέτα εστιατορίου. Οπως είπε ο ίδιος, «η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας ήθελε να κάνουμε μια προληπτική κουβεντούλα». Επειτα από αυτήν (την «κουβεντούλα») έγινε… το καλύτερο παιδί. «Εμείς δεν θέλουμε φασαρίες. Είμαστε πολύ φιλικοί και φιλόξενοι για όλους όσοι θα επισκεφθούν τη χώρα μας, αρκεί να μην προκληθούμε», τόνισε στο Sky News, προειδοποιώντας τους συντρόφους του πως «αυτές τις ημέρες, εάν παραβείς τον νόμο σε ένα ρωσικό γήπεδο ή έξω από αυτό, είναι βέβαιο πως το επόμενο πρωί θα έχεις επισκέψεις στο σπίτι – και δεν θα είναι για καλό».

Ελήφθησαν και πολλά άλλα μέτρα. Τα εισιτήρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου συνοδεύονται από τη Fan ID: την πιστοποίηση των στοιχείων των κατόχων τους από τις ρωσικές Αρχές. Χιλιάδες ρώσοι οπαδοί με ένοχο παρελθόν δεν κατάφεραν να μπουν στα γήπεδα, επειδή δεν εξασφάλισαν αυτήν την κάρτα. Σε κάθε πόλη που φιλοξενεί αγώνα του Μουντιάλ υπάρχει ένας αστυνομικός -με στολή ή κρυφός- ανά 20 μέτρα. Βοήθησαν πολύ και οι Αρχές των φιναλίστ, που απαγόρευσαν στους σεσημασμένους χούλιγκαν την έξοδο από τη χώρα τους. Αλλά, το «θαύμα» οφείλεται, πρωτίστως, στην πολιτική βούληση της ρωσικής κυβέρνησης να τα βάλει με τους συνδέσμους που μέχρι πρότινος ήταν κράτος εν κράτει.

Οπότε, τζάμπα οι προπονήσεις στα γυμναστήρια, τζάμπα και οι… οντισιόν ξύλου που μετά το Euro διοργάνωναν στα δάση οι αρχιχουλιγκάνοι της ΤΣΣΚΑ και της Σπαρτάκ Μόσχας, προκειμένου να στρατολογήσουν τους πιο δυνατούς εφήβους και να τους εκπαιδεύσουν για να δέρνουν τους ανεπιθύμητους επισκέπτες. Μεξικανοί, Περουβιανοί, Παναμέζοι, Σενεγαλέζοι, Αργεντίνοι και Βραζιλιάνοι (μαζί) μπορούν να τραγουδούν και να χορεύουν άφοβα σε δρόμους και πλατείες. Σαν σε καρναβάλι.