Η φωτογραφία της Πενγκ Σουάι, με την ερώτηση για το πού βρίσκεται, όπως κυκλοφορεί στο Twitter | Twitter
Επικαιρότητα

Πού βρίσκεται η Πενγκ Σουάι; Παγκόσμια ανησυχία για την τύχη της κινέζας τενίστριας

Η καταγγελία της 35χρονης αθλήτριας για σεξουαλική κακοποίηση από τον Ζανγκ Γκαολί, για πολλά χρόνια εξ απορρήτων του προέδρου της χώρας Σι Τζινπίνγκ, έπεσε σαν βόμβα στην Κίνα, στις 2 Νοεμβρίου. Εκτοτε, αγνοείται η τύχη της...
Protagon Team

Στις 2 Νοεμβρίου έσκασε μια «βόμβα» στην Κίνα που ακούστηκε σε όλη η χώρα: η 35χρονη τενίστρια Πενγκ Σουάι κατήγγειλε δημόσια ότι ένας ανώτερος αξιωματούχος του Κομμουνιστικού Κόμματος την είχε βιάσει πριν από τρία χρόνια.

Η Πενγκ ανήρτησε κείμενο στο δημοφιλές στην Κίνα μέσο κοινωνικής δικτύωσης Weibo, στο οποίο κατηγορούσε ονομαστικά τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρώην μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚ Κίνας, Ζανγκ Γκαολί, 75 ετών σήμερα.

Το κείμενο εξαφανίστηκε μισή ώρα μετά, αλλά είχε προλάβει να γίνει viral στην Κίνα και να συζητείται παντού. Ηταν η πρώτη δημόσια κατηγορία #MeToo κατά ανώτατου στελέχους του ΚΚΚ.

Μαζί με το κείμενο, όμως, εξαφανίστηκε και η Πενγκ, η τύχη της οποίας αγνοείται, καθώς δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από εκείνη την ημέρα.

Το όνομά της δεν υπάρχει καν στο κινεζικό Διαδίκτυο, καθώς η κρατική λογοκρισία φρόντισε να μην εμφανίζεται τίποτα στην οθόνη, αν κάποιος την αναζητήσει διαδικτυακώς.

Στο κείμενό της, 1.600 λέξεων, η 35χρονη κατήγγειλε ότι πριν από τρία χρόνια, ο Ζανγκ, παλιός της γνώριμος, την κάλεσε σπίτι του να παίξουν τένις και τη βίασε. Οι δυο τους διατηρούσαν σεξουαλική σχέση πριν από πολύ καιρό, η οποία ενδεχομένως ξεκίνησε το 2007 και διήρκεσε κάποια χρόνια.

O Ζανγκ Γκαολί σε ομιλία του, το 2017 (EPA/LINTAO ZHANG / GETTY IMAGES ASIAPAC /POOL)

Το 2013, ο Ζανγκ προήχθη σε αναπληρωτή πρωθυπουργό και εξελέγη μεταξύ των επτά μελών της Μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου, δηλαδή του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου του ΚΚ Κίνας, επικεφαλής του οποίου είναι ο πρόεδρος της χώρας, Σι Τζινπίνγκ. Στην επιτροπή παρέμεινε έως το 2018.

Η Πενγκ έφτασε στο Νο 1 στην παγκόσμια κατάταξη του διπλού γυναικών το 2014.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Τένις Γυναικών (WTA) ανακοίνωσε ότι θα ακυρώσει όλα τα τουρνουά της στην Κίνα αν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση για την τύχη της Πενγκ Σουάι, δήλωσε ο Στιβ Σάιμον, διευθύνων σύμβουλος της WTA.

Την ανησυχία τους για την τύχη της Πενγκ εξέφρασαν γυναίκες και άντρες, διάσημοι εκπρόσωποι του τένις, όπως η Σερένα Γουίλιαμς, η Ναόμι Οσάκα, η Μπίλι Τζιν Κινγκ, αλλά και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Παικτών Τένις, η οποία ανακοίνωσε ότι οι παίκτες θα λάβουν μέτρα αν δεν εμφανιστεί η 35χρονη Κινέζα.

Στο Twitter χρησιμοποιείται ευρέως η φράση #WhereIsPengShuai από χρήστες που ανησυχούν για το τι απέγινε η Πενγκ.

Ο Σάιμον έλαβε ένα email, το οποίο υποτίθεται ότι έστειλε η Πενγκ, γράφοντας ότι το κείμενό της με την καταγγελία κατά του Ζανγκ ήταν ψεύτικο και ότι η ίδια είναι καλά και αναπαύεται σπίτι της. Ο Σάιμον δήλωσε ότι η ομοσπονδία θεωρεί το email παραπλανητικό και ότι αποκλείει να το έχει στείλει η ίδια με τη θέλησή της.

Τόνισε, επίσης, ότι θα αποσύρουν και τα 10 τουρνουά από την Κίνα, τα οποία μοιράζουν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στις νικήτριες. «Είμαστε διατεθειμένοι να υποστούμε τις συνέπειες της αποχώρησης, γιατί αυτό που συμβαίνει (με την Πενγκ) είναι πολύ πιο σημαντικό από ό,τι τα λεφτά. Πρέπει να σέβονται τις γυναίκες και όχι να τις λογοκρίνουν».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ανησυχεί πολύ για την τύχη της κινέζας τενίστριας.

Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσαν σε μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που θα γίνουν τον Φεβρουάριο στο Πεκίνο.

Η Σερένα Γουίλιαμς έγραψε στο Twitter ότι πρέπει να γίνει έρευνα για την τύχη της Πενγκ και ότι η οικογένεια του τένις «δεν πρέπει να παραμείνει σιωπηλή».

Παρέμβαση ΟΗΕ

Ο ΟΗΕ ζήτησε κι αυτός με τη σειρά του, την Παρασκευή, αποδείξεις ότι η Πενγκ Σουάι είναι καλά.

«Θα ήταν σημαντικό να έχουμε αποδείξεις για τον τόπο όπου βρίσκεται και να μάθουμε αν είναι καλά. Και ζητούμε επίμονα να διεξαχθεί με κάθε διαφάνεια έρευνα για τις κατηγορίες της για σεξουαλική επίθεση», δήλωσε η Λιζ Τρόσελ, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

«Ζητούμε να διεξαχθεί έρευνα με κάθε διαφάνεια. Αυτό θα έπρεπε να γίνεται με όλες τις κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση», επέμεινε η εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας πως «οι σεξουαλικές επιθέσεις υφίστανται σε όλες τις κοινωνίες».