Γιγαντιαίο πανό με το πρόσωπο του Ερντογάν σε προεκλογική ομιλία του για το δημοψήφισμα στην Κωνσταντινούπολη | REUTERS/Huseyin Aldemir
Επικαιρότητα

Πού βαδίζει η Τουρκία;

Ενα βιβλίο εξηγεί τις αντιφάσεις της πορείας του Ερντογάν από το 2002 που κυβερνά. Η εκλογική κυριαρχία, η συνεργασία και κατόπιν σύγκρουση με την αδελφότητα του Φετουλάχ Γκιουλέν και το «θείο δώρο»του πραξικοπήματος. Πώς θα πορευτεί από εδώ και στο εξής;
Protagon Team

Η ανθρωπότητα διανύει την πιο ρευστή περίοδο μεταπολεμικά. Όλα αλλάζουν και όλα μας ξαφνιάζουν έπειτα από δεκαετίες σταθερότητας και ευμάρειας. Για τους επαγγελματίες αναλυτές των διεθνών σχέσεων βρισκόμαστε σε μια ενδιαφέρουσα περίοδο αλλά κάθε πρόβλεψη γίνεται όλο και πιο επισφαλής. Ένας από τα μεγάλα ερωτήματα είναι η πορεία της Τουρκίας, κάτι που ενδιαφέρει ολόκληρη την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και βεβαίως την Ελλάδα.

Ένα βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ προσπαθεί να συμβάλει στην ανάλυση των όσων συμβαίνουν στη γειτονική χώρα: «Η νέα Τουρκία του Ερντογάν – από το δημοκρατικό όνειρο στην αυταρχική εκτροπή» του Αχμέτ Ινσέλ.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) με τον χαρισματικό του ηγέτη Ταγίπ Ερντογάν κυβερνά την Τουρκία από το 2002. Ο Αχμέτ Ινσέλ εξηγεί τις αντιφάσεις της μακράς αυτής πορείας, τη συνεχιζόμενη εκλογική κυριαρχία του Ερντογάν, τη συνεργασία και τη σύγκρουση με την αδελφότητα του Φετουλάχ Γκιουλέν, καθώς και άλλα παράδοξα της σύγχρονης τουρκικής ιστορίας.

Ο συγγραφέας είναι γνωστός τούρκος διανοούμενος, καθηγητής στη Σορβόννη, αρθογράφος στην Τζουμχουριέτ και συνιδιοκτήτης μεγάλου εκδοτικού οίκου στην Τουρκία. Έχει γράψει και ειδικό κεφάλαιο για την ελληνική έκδοση που καλύπτει τις εξελίξεις μετά το πραξικόπημα.

Το εξώφυλλο του βιβλίου «Η νέα Τουρκία του Ερντογάν – από το δημοκρατικό όνειρο στην αυταρχική εκτροπή» του Αχμέτ Ινσέλ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προτού καν τελειώσει η πρώτη προεδρική θητεία του, θα έχει κυβερνήσει την Τουρκία περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, ακόμα και από τον Μουσταφά Κεμάλ, τον «Πατέρα των Τούρκων». Ο συγγραφέας αναλύει με γλαφυρό τρόπο πως ο τούρκος πρόεδρος αξιοποιεί τις μνήμες του οθωμανικού μεγαλείου και την εικόνα του καταπιεσμένου και περιφρονημένου από τη χριστιανική Δύση μουσουλμάνου για να συσπειρώσει μεγάλα στρώματα του πληθυσμού που αισθάνονταν αποκλεισμένα από την κεμαλική τάξη.

Η πορεία του ΑΚΡ προς τη δημιουργία της νέας Τουρκίας ενισχύεται και από την απογοήτευση προς την ΕΕ, της οποίας η απορριπτική στάση θεωρείται προσβλητική για τους Τούρκους. Σήμερα, εκμεταλλευόμενος τo «θείο δώρο» του πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, ο Ερντογάν ολοκληρώνει την οικοδόμηση ενός κράτους- κόμματος που επιβάλλει στην κοινωνία τη βούληση ενός και μόνο ανθρώπου και ενός συντηρητικού και αυταρχικού εθνοτικοθρησκευτικού εθνικισμού.

Η «Νέα Τουρκία του Ερντογάν» βάζει σε τάξη στο μυαλό μας τη σωρεία των αντικρουόμενων και αντιφατικών αποσπασμάτων που έχουν συσσωρευθεί στον δημόσιο λόγο και κυρίως στην ειδησεογραφία των τελευταίων δεκαετιών για την Τουρκία. Γίνεται έτσι σχεδόν εργαλείο πρόβλεψης της πορείας που θα ακολουθήσουν τα πράγματα.

info

Η Νέα Τουρκία του Ερντογάν, του Αχμέτ Ινσέλ

Μετάφραση Ρίτα Κολαΐτη

Εκδόσεις Διάμετρος 2017, σελίδες 248

Τιμή: 16 ευρώ