Το Σάββατο μία βορειοκορεάτισα διπλωμάτης στο Πεκίνο δήλωσε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να συζητήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ. Την Κυριακή η μουσική άλλαξε: οι τεχνικοί του Κιμ εκτόξευσαν ένα νέο πύραυλο, ο οποίος αφού διέγραψε μία τροχιά 700 χιλιομέτρων έπεσε 400 χιλιόμετρα από τις ακτές της Ιαπωνίας. Μία ακόμα πρόκληση του Κιμ ή μήπως μία προσπάθεια για την έναρξη διαλόγου αλλά με τους δικούς του όρους;
Οι Αμερικανοί βλέπουν τις συνεχείς δοκιμές του Κιμ ως πρόκληση. Και είναι. Φιλοδοξία του βορειοκορεάτη δικτάτορα είναι η δημιουργία ενός πυραύλου ικανού να πλήξει τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ.
O ειδικός επιστήμονας Ντέιβιντ Ράιτ αναλύοντας τα τελευταία δεδομένα εκτιμά ότι η πυραυλική δοκιμή έδειξε πως το πραγματικό βεληνεκές των πυραύλων της Βόρειας Κορέας έχει φτάσει στα 4.000 χιλιόμετρα. Αρκετά μακριά ακόμα από τα 7.000 χιλιόμετρα που απέχει η Χαβάη και τα περισσότερα από 8.000 χιλιόμετρα που απέχει η δυτική ακτή των ΗΠΑ, αλλά σε κάθε περίπτωση η τελευταία δοκιμή δείχνει ότι οι τεχνικοί του Κιμ κάνουν ό,τι μπορούν για να πραγματοποιήσουν τις επιθυμίες του ηγέτη της χώρας και βελτιώνονται συνεχώς.
Αυτό που σε τελική ανάλυση έχει μεγαλύτερη σημασία δεν είναι τόσο η παρακολούθηση της τροχιάς των πυραύλων του Κιμ αλλά η κατανόηση της τεχνολογίας που η Κορέα διαθέτει και τι θέλει να κάνει με αυτήν ο κορεάτης δικτάτορας. Επί των ημερών του αυξήθηκε τόσο ο αριθμός των βάσεων όπου γίνονται δοκιμές όσο και η συχνότητά τους.
Ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει στους αντιπάλους του ο Κιμ; Ο κορεάτης ηγέτης δεν κάνει δηλώσεις, ούτε δίνει συνεντεύξεις: απευθύνεται στο εξωτερικό μέσω των πυραύλων του. Επιδεικνύοντας το τελευταίο του φονικό παιχνίδι στέλνει μηνύματα σε διαφορετικούς παραλήπτες.
Στον νέο πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζέι-ιν, ο οποίος φαίνεται να επιθυμεί την οδό των διαπραγματεύσεων με τους βόρειους γείτονές του, φαίνεται να λέει ότι οποιαδήποτε συζήτηση δεν θα θέτει σε αμφισβήτηση την πυραυλική του ασπίδα.
Η δοκιμή αποτελεί προσβολή και απείθεια προς τους «φίλους» του Πεκίνου, ακριβώς τη στιγμή που φιλοξενούν τη διεθνή διάσκεψη για την εμπορική και οικονομική πρωτοβουλία «Μία Ζώνη – Ενας δρόμος».
Στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προ ημερών είχει φανεί ανοιχτός υπό τις «σωστές προϋποθέσεις» ακόμα και να συναντήσει τον Κιμ, ο κορεάτης ηγέτης στέλνει το μήνυμα ότι ο ίδιος θέλει να βρίσκεται σε θέση ισχύος όταν και εάν συμβεί αυτό.
Ισως να είναι προειδοποιητικό μήνυμα και προς τη Ρωσία, η οποία αυτή τη στιγμή τηρεί την πιο ήπια στάση απέναντι στο καθεστώς της Πιονγκ Γιανγκ. Οι Αμερικανοί στην ανακοίνωσή τους προσπάθησαν να ρίξουν ένα μέρος του βάρους στη Μόσχα υποστηρίζοντας ότι η τελευταία πυραυλική δοκιμή θα έπρεπε να ανησυχήσει τη Μόσχα καθώς τα συντρίμμια του πυραύλου έπεσα σε ρωσικό έδαφος.
Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ δήλωσε ότι η νέα δοκιμή είναι απόδειξη της «παράνοιας του Κιμ» και ζήτησε νέες πιο αυστηρές κυρώσεις. Αλλά μπορεί τελικά να είναι μία κίνηση του Κιμ με στόχο να επιταχύνει την έναρξη του διαλόγου. Ο Τραμπ τον χαρακτήρισε «έξυπνο παιδί» ενώ παράλληλα στην Ουάσιγκτον ανεπίσημα λένε ότι δεν επιδιώκουν την ανατροπή του καθεστώτος. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για έναν πολιτικό για τον οποίο το τέλος του Σαντάμ και του Καντάφι αποτελεί μόνιμο εφιάλτη. Αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται πρόθυμος να αφήσει στην άκρη τα πυρηνικά παιχνίδια του, που στο κάτω της γραφής αποτελούν και τη μοναδική ασφάλεια ζωής που διαθέτει.