Πες μου τι ψηφίζεις, να σου πω πού θα πας διακοπές, λέει με περιπαικτική διάθεση το Politico στους ευρωβουλευτές | Shutterstock/Marish
Επικαιρότητα

Πού (πρέπει) να πάνε για διακοπές οι ευρωβουλευτές

Το Politico προτείνει μέρη χαλάρωσης ιδανικά για κεντροαριστερούς, κεντρώους, οικολόγους, ακροδεξιούς – αλλά και για ευρωβουλευτές που ελέγχονται για την ακεραιότητά τους. Ελλάδα δεν προτείνει για κανέναν (μάλλον καλό είναι αυτό), αλλά αναφορά σε αυτήν κάνει... κάπου κοντά στη λέξη «διαπλοκή»
Protagon Team

Το καλοκαίρι ξεκίνησε επίσημα στις Βρυξέλλες, κάτι που σημαίνει ότι η κοινότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην πόλη αρχίζει να αραιώνει. Καθώς οι ευρωβουλευτές και οι τεχνοκράτες εγκαταλείπουν τη βελγική πρωτεύουσα, το Politico παρουσιάζει μια σειρά προτάσεων για διακοπές ανάλογα με τις πολιτικές τους πεποιθήσεις – άρα με… άκρως αντιεπιστημονικό τρόπο.

Για την Aκροδεξιά, που αποκόμισε σημαντικά κέρδη στις ευρωεκλογές τον Ιούνιο, το Politico προτείνει ολιγοήμερες διακοπές στη Γαλλική Ριβιέρα, όπου εκτός από τη χαλαρή ατμόσφαιρα και τις μαγευτικές παραλίες με τα φοινικόδεντρα, τα μέλη των ομάδων Πατριώτες για την Ευρώπη ή Ευρώπη των Κυρίαρχων Εθνών θα γνωρίσουν και τη στροφή των ντόπιων προς την Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν.

Τώρα, αν τα λαμπερά θέρετρα των Καννών και του Σεν Τροπέ υπερβαίνουν τα βαλάντια των νεοεκλεγέντων ακροδεξιών ευρωβουλευτών –που δεν έχουν ακόμα ενισχύσει το… αποθεματικό τους με τους μισθούς και τα επιδόματα της Ευρωβουλής–, το Politico προτείνει τη «νέα Ουγγαρία» του ομοϊδεάτη τους Βίκτορ Ορμπαν, έναν επίγειο «εθνικιστικό παράδεισο», όπου ο πρωθυπουργός της χώρας κάνει χαλαρές διακοπές στο νησί Μπρακ και φωτογραφίζεται με θαυμαστές του.

Υπάρχουν, βέβαια, και οι λιγότερο έντιμοι ευρωβουλευτές. Το Politico προτείνει για αυτούς τόπους που σύμφωνα με το βελγικό κατηγορητήριο φέρονται να χρηματοδότησαν τον Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι και τη δική μας Εύα Καϊλή. Χώρες όπως το Μαρόκο και το Κατάρ αποτελούν εξωτικούς προορισμούς για διακοπές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου – ενώ καλοβλέπουν τη… σύσφιξη των σχέσεων των κυβερνήσεών τους με τα μέλη της Ευρωβουλής.

Οι πιο διαπλεκόμενοι κεντροαριστεροί ευρωβουλευτές μπορούν, σύμφωνα πάντα με το Politico, να απολαύσουν βόλτες στην έρημο πάνω σε μια καμήλα, τη συναρπαστική μοντέρνα αρχιτεκτονική του Κατάρ ή τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO στο Μαρόκο, συνδυάζοντας το τερπνόν (εξωτικές διακοπές) μετά του ωφελίμου (βαλιτσάκια με πετροδολάρια).

Βέβαια, το Politico δεν έχει διάθεση να τσουβαλιάσει όλους τους κεντροαριστερούς ευρωβουλευτές, καθώς δεν επιθυμούν όλοι διακοπές μετά διαπλοκής. Αλλά με δεδομένο ότι οι χώρες που έχουν ακόμα σοσιαλιστικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη μειώνονται δραματικά, τους προτείνει την πανέμορφη Ισπανία, που διοικείται από τον Πέδρο Σάντσεθ – τον οποίο αποκαλεί «Κεν της Ευρώπης», (σ.σ.: τον ευειδή σύντροφο της κούκλας Μπάρμπι).

Η σοσιαλιστική Ισπανία έχει ψηφίσει μια σειρά νόμων για τον κατώτατο μισθό και την άδεια εμμήνου ρύσεως μετ’ αποδοχών, που σίγουρα συγκινούν τους τίμιους κεντροαριστερούς ευρωβουλευτές. Ειδικά η στήριξη του τουρισμού στη Βαρκελώνη –ιδανικός προορισμός διακοπών για νεαρούς αριστερούς σε όλη την Ευρώπη– ισοδυναμεί με μια μορφή σοσιαλιστικής υποχρέωσης, όπως σημειώνει το Politico – για όλους, εκτός από τους εθνικιστές καταλανούς ευρωβουλευτές.

Για τους οικολόγους ευρωβουλευτές και τους λομπίστες της πράσινης ανάπτυξης, ως ιδανική πόλη για διακοπές κοντά στις Βρυξέλλες προτείνεται το Αμστερνταμ. Εκεί, όπως σημειώνει το Politico, οι συνειδητοποιημένοι οικολόγοι μπορούν να μεταβούν αποφεύγοντας τη μόλυνση μιας αεροπορικής πτήσης, αν εκμεταλλευθούν το πιο εκτεταμένο και φιλικό προς το περιβάλλον σιδηροδρομικό δίκτυο της Ευρώπης.

Η σιδηροδρομική διαδρομή από τις Βρυξέλλες προς το Αμστερνταμ των ποδηλάτων, των καναλιών και της οικολογίας διαρκεί λίγες ώρες – κάτι παραπάνω από την παρακολούθηση του εμβληματικού ντοκιμαντέρ του πρώην αμερικανού αντιπροέδρου Αλ Γκορ «An Inconvenient Truth». Εναλλακτικά, υπάρχει η επίσης κοντινή Κοπεγχάγη, μια από τις πιο πράσινες πρωτεύουσες της Ευρώπης, με δίκτυο ποδηλατοδρόμων 500 χιλιομέτρων και πληθώρα χώρων με βλάστηση.

Φυσικά, υπάρχουν και οι κεντρώοι «μακρονιστές», με τις μετριοπαθείς πολιτικές πεποιθήσεις. Ιδανικό προορισμό διακοπών για τους ευρωβουλευτές του κέντρου, σύμφωνα με το Politico, θα μπορούσε να αποτελέσει η Ελβετία – με τον τέλειο καιρό για να απολαύσουν μια μπίρα λάγκερ, να περιηγηθούν στις γραφικές πόλεις της και να επιδοθούν σε πεζοπορίες στα βουνά της.

Η χώρα διαθέτει άφθονες σοκολάτες –που ενδέχεται να είναι ανώτερης, αν όχι ίδιας, ποιότητας με αυτές του Βελγίου–, ενώ οι κεντρικοί δρόμοι μεγαλουπόλεων όπως η Γενεύη και η Ζυρίχη προσφέρουν αρκετή πολυτέλεια στους μετριοπαθείς επισκέπτες τους – αν και το Politico τους συστήνει να προσέχουν τις αγορές τους, που συχνά είναι πολύ ακριβές, ακόμα και για τον διόλου ευκαταφρόνητο μισθό που προσφέρει η ΕΕ.

Τώρα, αν είσαι απλώς δημοσιογράφος του Politico, πήγαινε όπου θες… εκτός από τις Βρυξέλλες. Εκεί σε ψάχνουν.