Λιγότεροι Ελληνες ταξίδεψαν εφέτος σε εγχώριους προορισμούς με αφορμή την εορτή του Αγίου Πνεύματος, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των ταξιδιωτικών γραφείων της χώρας FedHatta, Λύσανδρος Τσιλίδης. Συγκεκριμένα έκανε λόγο για μια πτώση στην εγχώρια κινητικότητα κατά 15% σε σχέση με το 2023, γεγονός που απέδωσε σε οικονομικούς λόγους.
Αυτή την περίοδο την τιμητική τους έχουν οι αποδράσεις σε νησιωτικούς προορισμούς αλλά και όσοι προορισμοί έχουν εγγύτητα με τα αστικά κέντρα αλλά διαθέτουν παραλίες, πρόσθεσε.
Σε κάθε περίπτωση, Μύκονος και Σαντορίνη έχουν μειωμένη κινητικότητα για το τριήμερο, ενώ ανοδικά κινήθηκαν η Πάρος και η Νάξος.
Την ίδια περίοδο πολύ καλή κινητικότητα έχουν τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και η Κρήτη, με τα Χανιά και το Ρέθυμνο να προσελκύουν σημαντικά μερίδια Ελλήνων, όπως ανέφερε ο κ. Τσιλίδης.
Κερδισμένοι οι «outsiders» προορισμοί
Τα στοιχεία από την Aegean συμφωνούν πως την παράσταση «κλέβουν» προορισμοί που εγγυώνται λιγότερο «φασαριόζικες» διακοπές και συχνά μένουν πίσω για χάρη των πιο δημοφιλών προορισμών, αλλά υπόσχονται πιο ήσυχες, πιο αυθεντικές ή και πιθανά πιο οικονομικές αποδράσεις, μακριά από τα μεγάλα πλήθη.
Ενδιαφέρον συγκεντρώνει η τάση που καταγράφεται για προορισμούς όπως η Σκιάθος, η Ικαρία, η Χίος, η Λήμνος, η Μυτιλήνη και τα Κύθηρα, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι οι Κυκλάδες δεν εξακολουθούν να αποτελούν αγαπημένο προορισμό των Ελλήνων, ιδίως των νεαρότερων σε ηλικία. Μία τάση η οποία πέραν της ανάπτυξης για τις ίδιες τις περιοχές, συμβάλλει και στην προσπάθεια που γίνεται για τη διάχυση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος σε περισσότερους προορισμούς της χώρας
Προορισμοί όπως το Ηράκλειο, τα Χανιά και η Ρόδος παραμένουν πάντα σε υψηλό επίπεδο, αλλά τείνουν να παρουσιάζουν κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.