Από τη μία πλευρά, χώρες που σπεύδουν να αποκτήσουν πρώτες τις δόσεις και να αρχίσουν τη χορήγησή τους με σχεδόν πανηγυρικό τρόπο. Και από την άλλη, φτωχότερες χώρες, που πρέπει να περιμένουν (και) τη καλή διάθεση των πλουσιότερων που τους παραχωρούν ένα συμβολικό και, άρα, ανεπαρκή αριθμό δόσεων.
Οι ανισότητες του κόσμου μας εμφανίζονται και στην πρόσβαση στα εμβόλια κατά της Covid-19. Πρόκειται για «καταστροφική ηθική αποτυχία», προειδοποίησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
Δεν είναι δίκαιο, τόνισε, οι νεότεροι και πλουσιότεροι από τα εύπορα κράτη να εμβολιάζονται νωρίτερα από τους ευπαθείς που ζουν σε φτωχότερα κράτη. Εξάλλου, το δείχνουν και οι αριθμοί, πρόσθεσε ο ίδιος: πάνω από 39 εκατ. δόσεις έχουν δοθεί σε 49 πλουσιότερα κράτη, αλλά υπάρχει και ένα φτωχό κράτος που έχει λάβει μόλις 25 δόσεις.
Το τίμημα για αυτή την ηθική αποτυχία είναι η απώλεια ανθρώπινων ζωών και ποιότητας ζωής των πολιτών σε φτωχότερες χώρες, είπε ο Γκεμπρεγέσους. Αυτή η τακτική της πρωτιάς στην εξασφάλιση εμβολίων αποτυγχάνει, είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, γιατί ευνοεί τη συσσώρευση εμβολίων και την άνοδο των τιμών.
Ο ΠΟΥ έχει εγκαινιάσει την πρωτοβουλία COVAX, που έχουν υπογράψει 180 χώρες, με την οποία οι πλουσιότερες χώρες θα δωρίσουν μέρος των εμβολίων τους σε όσες δεν έχουν τους πόρους να αγοράσουν επαρκείς ποσότητες για τον γενικό πληθυσμό.
Στόχος του Οργανισμού, είπε ο Γκεμπρεγέσους, είναι ως τις 7 Απριλίου, την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, να έχουν φτάσουν εμβόλια σε κάθε χώρα. Οι διανομές στο πλαίσιο του COVAX θα αρχίσουν τον Φεβρουάριο.