Τουλάχιστον το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει κάποια μορφή ανοσίας στον κορονοϊό SARS-COV-2 είτε λόγω της μόλυνσής του είτε λόγω του εμβολιασμού του, δήλωσε την Παρασκευή ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους προειδοποιώντας για τον κίνδυνο μείωσης του βαθμού επαγρύπνησης.
Τα κενά στις στρατηγικές για την αντιμετώπιση της Covid-19 συνεχίζουν να δημιουργούν τις τέλειες συνθήκες για την εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής, ανέφερε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με φόντο την αύξηση των μολύνσεων σε περιοχές της Κίνας.
«Είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να πούμε ότι η φάση έκτακτης ανάγκης της πανδημίας έχει τελειώσει, αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμα εκεί», σημείωσε ο Τέντρος.
«Τα κενά σε τεστ και σε εμβολιασμούς συνεχίζουν να δημιουργούν τις τέλειες συνθήκες για να εμφανιστεί μια νέα παραλλαγή ανησυχίας που θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική θνησιμότητα», πρόσθεσε.
Οι δηλώσεις του σηματοδοτούν μια αλλαγή στον τόνο του επικεφαλής του ΠΟΥ λίγους μήνες αφότου ο ίδιος έλεγε ότι ο κόσμος δεν ήταν ποτέ σε καλύτερη θέση για να βάλει τέλος στην πανδημία, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, επικαλούμενο τηλεγραφήματα των πρακτορείων Reuters και AFP.
Οι μολύνσεις από Covid-19 βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα στην Κίνα ενώ, μεταξύ άλλων περιοχών, έχουν αρχίσει να αυξάνονται και στη Βρετανία ύστερα από μήνες πορείας αποκλιμάκωσης της επιδημίας στη χώρα.
«Ενώ η Covid-19 και η γρίπη μπορεί να είναι ήπιες λοιμώξεις για πολλούς, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια ή ακόμα και θάνατο για τους πιο ευάλωτους στις κοινότητές μας», δήλωσε η Μέρι Ράμσεϊ, διευθύντρια προγραμμάτων δημόσιας υγείας στην Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο ΠΟΥ προέτρεψε τις κυβερνήσεις παγκοσμίως προσεγγίσουν τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο για την υγεία τους, όπως αυτά που είναι άνω των 60 ετών και αυτά με υποκείμενα νοσήματα, και να τα ενθαρρύνουν να εμβολιαστούν.