Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της μελέτης του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης, αναφορικά με φάρμακο που αποδείχθηκε για πρώτη φορά ότι αντιμετωπίζει μέτρια και βαριά νοσούντες με Covid-19, εξέφρασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟY), κάνοντας λόγο για «επιστημονική επιτυχία».
«Αυτή είναι η πρώτη θεραπεία που αποδεδειγμένα μειώνει τη θνησιμότητα ασθενών με Covid-19 που χρειάζονται μάσκα οξυγόνου ή μηχανική υποστήριξη αναπνοής (αναπνευστήρα)», σχολίασε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο οποίος συνεχάρη τη βρετανική κυβέρνηση και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που πραγματοποίησε τη μελέτη.
Την Τρίτη η Βρετανία ανακοίνωσε ότι ένας τύπος κοινής κορτιζόνης, που χρησιμοποιείται ως φάρμακο πρώτης επιλογής σε καταστάσεις φλεγμονώδους αντίδρασης από πολλές αιτίες, είναι το φάρμακο που τελικά σώζει ζωές ανθρώπων που έχουν νοσήσει σοβαρά από τον κορονοϊό.
«Οι ερευνητές μοιράστηκαν τις πρώτες πληροφορίες για τα αποτελέσματα της δοκιμής με τον ΠΟΥ και περιμένουμε με ανυπομονησία την πλήρη ανάλυση των δεδομένων τις επόμενες ημέρες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΟΥ.
Επόμενο βήμα είναι ο ΠΟΥ να προχωρήσει στη μετα-ανάλυση της μελέτης, ώστε να γίνει πλήρως κατανοητή η χρήση της κορτιζόνης και ακολούθως να ανανεώσει τις οδηγίες χορήγησης, ώστε να αντανακλούν στο πώς και το πότε πρέπει να χρησιμοποιείται το φάρμακο, δηλαδή να του δώσει «ένδειξη».
Βρετανία vs ΗΠΑ
Σε «εθνικό θέμα» έχουν αναγάγει την ανακάλυψη της δράσης του φαρμάκου οι Βρετανοί, καθώς δεν είναι μόνο τα αναμενόμενα διθυραμβικά σχόλια στον Τύπο, αλλά και η σύγκριση με τις ΗΠΑ και τον πρόεδρο Τραμπ που κάνουν αρκετά Μέσα.
Σε ανάλυσή του ο επιστημονικός συντάκτης των Times του Λονδίνου, Τομ Γουίπλ, αναφέρει ότι η χώρα του «άνοιξε» πολύ προσεκτικά το φαρμακείο και χορήγησε τα κατάλληλα φάρμακα στους ασθενείς.
«Ο πρόεδρος Τραμπ είχε ισχυριστεί ότι η υδροξυχλωροκίνη είναι ένα παιχνίδι αλλαγής και μάλιστα είχε δηλώσει ότι τη λαμβάνει προληπτικά και ο ίδιος. Χθες ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ανακάλεσε την άδεια επείγουσας χρήσης του φαρμάκου», σχολιάζει, θέλοντας να «ακυρώσει» τον Τραμπ.
«Ομως το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατάφερε να αποκαλύψει στατιστικά δεδομένα που δείχνουν την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, τουλάχιστον σε όσους νοσούν», συμπληρώνει, παίρνοντας ξεκάθαρα ανταγωνιστική θέση.
Μία αποτυχημένη σύγκριση μεταξύ των χωρών, καθώς συγκρίνει πολιτικούς με επιστήμονες, ενώ σε μία σοβαρή ανάλυση θα έπρεπε να βάλει στην πολιτική «ζυγαριά» τον Ντόναλντ Τραμπ με τον Μπόρις Τζόνσον και να συγκρίνει τις μελέτες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με αυτές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.