Η Κατερίνα Στεφανίδη προχώρησε σε σοβαρές καταγγελίες... | Adam Nurkiewicz/ IntimeSports
Επικαιρότητα

Πού έμπλεξες, βρε Κατερίνα…

Οι νόμοι για τα πριμ των πρωταθλητών μας συντάσσονται από άσχετους και εφαρμόζονται από τους αρμόδιους κατά το δοκούν. Αυτό είναι το δάσος πίσω από το δέντρο των καταγγελιών της Κατερίνας Στεφανίδη. Ιδίως η περίπτωση της εθνικής πόλο Γυναικών, αγγίζει τα όρια της φαρσοκωμωδίας...
Sportscaster

Η καταγγελία της Κατερίνας Στεφανίδη στο «Insidethegames» έκανε τον γύρο του Διαδικτύου: της ζητήθηκε να επιστρέψει χρήματα που αντιστοιχούν στο πριμ κατάκτησης του χάλκινου μεταλλίου στο παγκόσμιο κλειστού στίβου του 2016. Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι οι πρωταθλητές μας δεν έχουν λάβει μπόνους για τα μετάλλιά τους σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα κλειστού στίβου από το 2017 και μετά – και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα τα εισπράξουν. Αλλά αυτό, παραπάει.

«Προσπαθούν να βρουν τρόπους να γλιτώσουν χρήματα, πληγώνοντας αθλητές και, βασικά, πηγαίνοντας κόντρα στους νόμους με αστείες δικαιολογίες. Ο νυν υπουργός υποτίθεται ότι θα προσπαθούσε να το λύσει, αλλά έχουν περάσει πολλοί μήνες που δεν υπήρχε πρόοδος και ο υπουργός δεν απαντά, καν, στα email που του στέλνει κάθε κάτοχος μεταλλίου στον κλειστό στίβο από το 2016», τόνισε η «χρυσή» Ολυμπιονίκης.

Η Στεφανίδη ανέβασε το σχετικό link στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter, σχολιάζοντας: «Φτάσαμε να μας ζητάνε και χρήματα πίσω, τελικά». Ακολούθησε ένας διαδικτυακός διάλογος της Κατερίνας με τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, Γιώργο Μαυρωτά, και τον υφυπουργό, Λευτέρη Αυγενάκη:

– Μαυρωτάς: Κατερίνα, όπως ίσως γνωρίζεις από το περιβάλλον σου, προσπαθούμε να βρούμε νομοθετική λύση στο θέμα που έχει δημιουργηθεί λόγω του ότι ο νόμος αναγνωρίζει μόνο τις διοργανώσεις ανοικτού στίβου ως επιβραβευόμενες. Το ζήτημα που βρήκαμε, προσπαθούμε να το λύσουμε.

– Στεφανίδη: Κύριε Μαυρωτά, ο νόμος δεν αναφέρεται πουθενά σε συνθήκες (ανοικτού ή κλειστού στίβου). Μόνο σε Πανευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Αλλά, ανεξάρτητα από αυτό, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για νομοθετική λύση. Ψάξτε να βρείτε όλα τα email μου που δεν έχουν απαντηθεί.

– Αυγενάκης: Εχεις ενημερωθεί από τις 29 Οκτωβρίου, από εμένα και από συνεργάτες της ΓΓΑ, ότι η βούληση είναι ξεκάθαρη: το ζήτημα θα λυθεί άμεσα και νόμιμα. Εκανα σαφές ότι προχωράμε σε νομοθετική ρύθμιση, αφού δεν μπορεί να βρεθεί άλλος τρόπος σε συνεργασία με την Ομοσπονδία. Καλή συνέχεια.

– Στεφανίδη: Κύριε Αυγενάκη, δεν έχω απολύτως καμία ενημέρωση και έχω στείλει δυο email στο γραφείο σας την τελευταία βδομάδα, από τα οποία δεν απαντήθηκε κανένα. Δεν έχω ακούσει από κανέναν για νομοθετική ρύθμιση.

Η υπόθεση δεν αφορά μόνο τη Στεφανίδη και τη Βούλα Παπαχρήστου, από την οποία, επίσης, ζητείται να επιστραφούν χρήματα, αλλά και άλλους κορυφαίους αθλητές μας, που δεν έχουν εισπράξει ακόμη τα πριμ τους για μετάλλια που έχουν κατακτήσει σε αγώνες κλειστού στίβου: τον Κώστα Φιλιππίδη (επί κοντώ), τη Νικόλ Κυριακοπούλου (επί κοντώ), τον Μίλτο Τεντόγλου (μήκος) και τον Κώστα Μπανιώτη (ύψος).

Το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο – και δεν αφορά τις ελληνικές διακρίσεις μόνο στον κλειστό στίβο, αλλά και στην κολύμβηση σε 25αρα πισίνα. Ο Γιώργος Βασιλειάδης, υφυπουργός αθλητισμού της προηγούμενης Κυβέρνησης, απέφυγε να δώσει οριστική λύση. Περιορίστηκε στην ανακοίνωση (τον Αύγουστο του 2018) των πριμ για τις επιτυχίες του 2017, χωρίς να συμπεριλάβει τον κλειστό στίβο και την 25αρα πισίνα, και πέταξε την «καυτή πατάτα» στη σημερινή Κυβέρνηση. Η οποία, με τη σειρά της, έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα να προωθήσει μια ξεκάθαρη νομοθετική ρύθμιση.

Για το ζήτημα έχει ενημερωθεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, από τον Ανδρέα Βαζαίο. Αφορμή της επικοινωνίας τους ήταν το γεγονός ότι τον περασμένο Δεκέμβριο ο Βαζαίος και η Αννα Ντουντουνάκη είχαν επιστρέψει από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης σε 25αρα πισίνα (Γλασκώβη) με δύο χρυσά μετάλλια, δύο χάλκινα και ένα ευρωπαϊκό ρεκόρ, όμως η ΓΓΑ τους αρνήθηκε οποιαδήποτε οικονομική επιβράβευση.

Ποιος αποφασίζει γι’ αυτό; Τυπικά, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγωνιστικού Αθλητισμού. Ετσι προέκυψε και το θέμα με τους αθλητές του στίβου. Αφού έκοψε τα πριμ στην κολύμβηση (με αφορμή τις διακρίσεις του Βαζαίου και επικαλούμενος έναν νόμο του 1999), η υπηρεσία του ζήτησε πίσω εκείνα που είχαν δοθεί στον κλειστό στίβο επί Βασιλειάδη για το 2016. Και η Στεφανίδη, πολύ σωστά αναρωτιέται: γιατί να επιστραφούν μόνο τα πριμ εκείνης της χρονιάς, κι όχι και του 2015, του 2014, ή του 2013;

Αν ο νόμος του 1999 προστάζει να μην πάρουν πριμ, ο δευτεραθλητής Κόσμου της κολύμβησης σε 25αρα πισίνα (ο Βαζαίος) και οι έλληνες θριαμβευτές στον κλειστό στίβο (λες και πρόκειται για μίτινγκ «της πλάκας», ας μην τα πάρουν. Αλλά ποιος θα πιστέψει ο ίδιος νόμος προβλέπει μπόνους σχεδόν 20.000 ευρώ για τον παγκόσμιο πρωταθλητή μεταμοσχευμένων – αιμοκαθαριζόμενων βετεράνων του μπόουλινγκ, το οποίο ο εν λόγω αθλητής (άξιος πολλών συγχαρητηρίων) εισέπραξε για το 2015; Περίπου τόσα πήραν (ή θα πάρουν), ο Γιαννιώτης για το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοιχτής θαλάσσης της Βαρκελόνης, ο Ηλιάδης για το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο του τζούντο (2014) και ο Πετρούνιας για το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο της ενόργανης γυμναστικής…

Η περίπτωση, δε, της εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης Γυναικών αγγίζει τα όρια της φαρσοκωμωδίας. Το 2012 κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πόλο, όμως δεν θα εισπράξει ποτέ το προβλεπόμενο έπαθλο των 200.000 ευρώ. Επειδή -λέει- στην τελική φάση της διοργάνωσης συμμετείχαν μόνον οκτώ ομάδες (αντί για, τουλάχιστον, 12). Τι θέλει να πει ο νομοθέτης, δηλαδή; Οτι αν η Εθνική κατακτούσε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου στην τελική φάση συμμετέχουν οκτώ ομάδες, δεν θα έπρεπε να επιβραβευτεί;

Να, λοιπόν, το δάσος πίσω από το δέντρο της καταγγελίας Στεφανίδη: οι νόμοι για τα πριμ των πρωταθλητών μας συντάσσονται από άσχετους και εφαρμόζονται από τους αρμόδιους κατά το δοκούν. Αν ο κ. Αυγενάκης θέλει να κάνει μια σοβαρή δουλειά, αντί να φιλονικεί με την κορυφαία αθλήτρια της χώρας του, ας φτιάξει έναν κατάλογο που θα προβλέπει εξαντλητικά κάθε πιθανή και απίθανη διάκριση, αντιστοιχίζοντας το ποσό της οικονομικής επιβράβευσης που δικαιούται. Πόσο καιρό χρειάζεται η «ξεκάθαρη βούληση» για να ωριμάσει και να γίνει νομοθετική ρύθμιση;