| Shutterstock
Επικαιρότητα

Πού μπορούν να δουλέψουν ιδιωτικά οι γιατροί του ΕΣΥ

Αναλυτικά οι υπηρεσίες που μπορούν να παρέχονται εκτός ΕΣΥ. Ποιοι γιατροί και υπό ποιες προϋποθέσεις μπορούν να ασκούν ιδιωτικό έργο
Protagon Team

Από τις 19 Ιουλίου, μπορούν και επισήμως οι γιατροί του ΕΣΥ να αναζητήσουν συμπληρωματικό εισόδημα εκτός του δημόσιου συστήματος, παρέχοντας ιδιωτικά τις υπηρεσίες τους.

Η υπουργική απόφαση που δίνει αυτήν την δυνατότητα δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, οπότε εφεξής μπορούν να αρχίσουν οι διαδικασίες σχετικής αδειοδότησης των γιατρών.

Ποιοι γιατροί μπορούν να ασκήσουν ιδιωτικό έργο

Εκτός ΕΣΥ μπορούν πλέον να απασχοληθούν όλοι οι γιατροί και οδοντίατροι του κλάδου ΕΣΥ, που υπηρετούν σε Γενικά Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας καθώς και στο «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης. Στην υπουργική απόφαση δεν αναφέρονται ρητά οι γιατροί του ΕΚΑΒ οι οποίοι επίσης ανήκουν στον κλάδο ΕΣΥ. Συμπεραίνεται, λοιπόν, ότι οι τελευταίοι δεν μπορούν να ασκήσουν ιδιωτικό έργο, εκτός αν διευκρινιστεί διαφορετικά.

Πού μπορούν να δουλέψουν

Οι γιατροί του ΕΣΥ διατηρούν το καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, αλλά μπορούν επίσης:

– Να ανοίξουν ιδιωτικό ιατρείο

– Να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες με οποιαδήποτε σχέση, συμπεριλαμβανόμενης και αυτής του συμβούλου ή εμπειρογνώμονος/τεχνικού συμβούλου και για θέματα εκπαίδευσης/επιμόρφωσης/ εποπτείας των επαγγελματιών υγείας, οργάνωσης διαλέξεων και επιστημονικών εκδηλώσεων, συγγραφής επιστημονικών άρθρων, ιατρικών ενημερώσεων, σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο ή φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ή εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας.

Είναι όμως ασυμβίμβαστη η συνεργασία με προμηθευτές του ΕΣΥ.

Εξάλλου, οι παραπάνω ιατρικές υπηρεσίες αποκλείεται να παρέχονται με σχέση μισθωτής εργασίας. Επίσης, οι προσωπικοί γιατροί δεν έχουν δικαίωμα να παρέχουν ιδιωτικές υπηρεσίες στον πληθυσμό που έχει εγγραφεί σε αυτούς.

Πώς και πότε

Για την άσκηση ιδιωτικού έργου, κάθε γιατρός θα πρέπει να λάβει ειδική άδεια από την διοίκηση της υγειονομικής μονάδας στην οποία υπηρετεί.

Για να πάρουν αυτή την άδεια, οι γιατροί δεν πρέπει να «μπερδεύουν» το ιδιωτικό με το δημόσιο έργο. Δεν πρέπει δηλαδή να παρέχουν ιδιωτικές υπηρεσίες σε ασθενείς που κουράρουν εντός του ΕΣΥ, ούτε σε ασθενείς που βρίσκονται στην ενιαία λίστα χειρουργείου.

Επιπλέον, η όποια ιδιωτική απασχόληση θα πρέπει να ασκείται πέραν του τακτικού ωραρίου και χωρίς να διαταράσσεται το πρόγραμμα εφημέρευσης. Θα λαμβάνεται, δε, υπόψη η απόδοση του τμήματος όπου ανήκει ο εκάστοτε γιατρός το τελευταίο εξάμηνο. Δεν θα αξιολογείται δηλαδή το ατομικό του έργο εντός ΕΣΥ αλλά το συλλογικό έργο της κλινικής – τμήματος.

Οι γιατροί που βρίσκονται σε μακροχρόνια άδεια δεν μπορούν να ασκούν ιδιωτικό έργο.

Για όσους δεν θα τηρήσουν τις παραπάνω προϋποθέσεις, προβλέπονται κυρώσεις.