Κοντά στην ανοσία της αγέλης θεωρεί ότι βρίσκεται το Ισραήλ κορυφαίος ισραηλινός γιατρός, χάρη στη μεγάλη επιτυχία του εμβολιαστικού του προγράμματος, ωστόσο βρετανοί ειδικοί δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία του.
Οπως σημειώνει το BBC, μέχρι τώρα, στο Ισραήλ έχουν εμβολιαστεί 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι, περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους του, ενώ άλλοι 830.000 έχουν αρρωστήσει με κορονοϊό και άρα έχουν και αυτοί αποκτήσει ανοσία, σε μεγάλο βαθμό.
Για την Covid, οι ειδικοί υπολογίζουν ότι η ανοσία της αγέλης επιτυγχάνεται όταν το 65%-70% του πληθυσμού έχει ανοσία στον SARS-CoV-2. Στο Ισραήλ, το ποσοστό έχει φτάσει το 68%, από τα υψηλότερα στον κόσμο.
Η Σάρα Πιτ, λοιμωξιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μπράιτον, πιστεύει ότι αυτό θα είναι πολύ δύσκολο, ακόμα και αν εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
«Θα πρέπει να δούμε τα κρούσματα να πέφτουν πολύ και να παραμείνουν σταθερά χαμηλά για να μπορούμε να πούμε κάτι τέτοιο», είπε στο BBC.
Αυτό το ποσοστό ανοσίας είναι σωτήριο για άτομα που δεν μπορούν να εμβολιαστούν ή που έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό και δεν μπορούν να παραγάγουν ισχυρά αντισώματα.
Ανοσία της αγέλης
Ο Εγιάλ Λεσέμ, διοικητής στο μεγαλύτερο νοσοκομείο του Ισραήλ, το Ιατρικό Κέντρο Σίμπα, είπε ότι η ανοσία της αγέλης είναι η μόνη εξήγηση για το γεγονός ότι τα κρούσματα συνεχίζουν να πέφτουν, ενώ τα μέτρα χαλαρώνουν.
«Παρ’ όλο που επιστρέφουμε στην κανονικότητα, η μείωση είναι συνεχής. Αυτό μας λέει ότι αν ένα άτομο είναι μολυσμένο, δεν θα μολύνει τους περισσότερους ανθρώπους που περπατούν γύρω του», είπε.
Τα κρούσματα πέφτουν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, και στους κάτω των 16 ετών, παρόλο που τα παιδιά δεν εμβολιάζονται.
Πώς λειτουργεί
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι χωρίς περιοριστικά μέτρα, κάποιος που έχει μολυνθεί με το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού, θα μολύνει, κατά μέσο όρο, άλλα τρία με τέσσερα άτομα.
Αν είναι τρία, τότε θεωρητικά, μόλις τα δύο τρίτα του πληθυσμού αποκτήσουν ανοσία στον ιό, ένα μολυσμένο άτομο θα τον μεταδώσει σε έναν μόνο άνθρωπο. Αυτό αρκεί για να συνεχίσει να μεταδίδεται, όχι όμως για να αυξηθεί εκθετικά, καθώς έχεις βγάλει από την εικόνα δύο από τους τρεις ανθρώπους, στους οποίους θα μπορούσε να μεταδοθεί.
Ενστάσεις
Στα χαρτιά είναι απλό, όμως στην πραγματικότητα πιο πολύπλοκο. Ιδού γιατί:
– Τα εμβόλια δεν είναι 100% αποτελεσματικά και ακόμα και αν οι άνθρωποι σταματήσουν να αρρωσταίνουν πια, δεν σταματούν τελείως τη μετάδοση. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι εμβολιασμένοι θα συνεχίσουν να μεταδίδουν τον ιό σε άλλους και
– δεν αναπτύσσουν ισχυρή πολύμηνη ανοσία όλοι όσοι έχουν αρρωστήσει, ενώ οι νέες παραλλαγές του ιού είναι πιο μεταδοτικές.
Αρα πρέπει να εμβολιαστούν περισσότεροι άνθρωποι –πέραν του 70%– πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο.
Πάντως, η Σάρα Πιτ τονίζει ότι δεν χρειάζεται η ανοσία της αγέλης για να αρχίσουν να αίρονται οι περιορισμοί. Το σημαντικό είναι να πέσει και να παραμείνει χαμηλός ο αριθμός των κρουσμάτων.
Στο Ισραήλ, βεβαίως, τα έχουν καταφέρει: στις αρχές Ιανουαρίου, δύο εβδομάδες μετά το ξεκίνημα των εμβολιασμών στη χώρα, τα κρούσματα έφταναν τα 10.000 την ημέρα. Την Τρίτη, ήταν μόλις 176.