Ο Σταύρος Θεοδωράκης «αφήνει» το Ποτάμι που δημιούργησε το 2014. Το μέλλον άδηλο... | IntimeNews
Επικαιρότητα

Παραιτήθηκε από την ηγεσία του Ποταμιού ο Σταύρος Θεοδωράκης

O παραιτηθείς πρόεδρος εισηγήθηκε να μην κατέβει το κόμμα στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Ξεκαθάρισε δε, για άλλη μια φορά ότι ο ίδιος δεν θα διεκδικήσει να είναι στην επόμενη Βουλή
Protagon Team

Ηταν δεδομένο ότι τα άσχημα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα έφερναν εξελίξεις στο Ποτάμι (το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη απέσπασε ποσοστό 1,51% και δεν εξέλεξε ευρωβουλευτή).

Ο κ. Θεοδωράκης από την πρώτη στιγμή, το βράδυ της Κυριακής, ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για την εκλογική αποτυχία και έτσι τα ερωτήματα είχαν περιοριστεί σε δύο: α) τι θα έκανε ο ίδιος σε ένα κόμμα που είχε αποτύχει και β) τι θα έκανε το κόμμα (το αν ποτέ υπήρξε τέτοιο και όχι απλώς μια λέσχη καλών προθέσεων είναι ένα ερώτημα που θα απαντηθεί στο μέλλον) εν όψει των εκλογών που είχε ήδη ανακοινώσει ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Θεοδωράκης είχε εδώ και μήνες θέσει τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου ως σημείο καμπής. Αν τα κατάφερνε το Ποτάμι (που το 2014 είχε εκλέξει, με 6,60%, δύο ευρωβουλευτές) θα συνέχιζε στις εθνικές εκλογές, αν όχι…

Τα ερωτήματα απαντήθηκαν στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού νωρίς το βράδυ της Τρίτης.

Ο κ. Θεοδωράκης εξέφρασε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος.

Το ότι, κατά πληροφορίες, είπε ότι θα ακούσει πρώτα τα στελέχη του κινήματος σε όλη την Ελλάδα για να καταλήξει την τελική του θέση, είναι ευγενικό αλλά δεν προσφέρει διέξοδο. Το πώς τα ήδη αποθαρρυμένα από την αποτυχία στελέχη μπορούν να «μεταπείσουν» έναν άνθρωπο που έχει ήδη πει ότι τους εγκαταλείπει, είναι ένα ακόμα δείγμα των εγγενών αδυναμιών του Ποταμιού που, πέντε και κάτι χρόνια από την ίδρυσή του δεν κατάφερε να αναπτύξει ούτε τις απαραίτητες δομές ούτε την απαιτούμενη σκληράδα που σε κάνει να αντέχεις στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Ο κ. Θεοδωράκης «έδειξε» για διάδοχό του τον νυν αντιπρόεδρο του κόμματος, Γιώργο Μαυρωτά.

Και εισηγήθηκε να μην κατέβει το κόμμα του στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Ξεκαθάρισε δε, για άλλη μια φορά, ότι ο ίδιος δεν θα είναι στην επόμενη Βουλή μετέχοντας σε ψηφοδέλτιο άλλου κόμματος. Ηταν μια απάντηση σε όσους κατά καιρούς τον έφερναν να βρίσκεται σε επαφή τη μία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την άλλη με τον Αλέξη Τσίπρα.

Στην ουσία ο κ. Θεοδωράκης με αυτό τον τρόπο έβαλε ο ίδιος τέλος στην πολιτική του καριέρα, η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2014 με την ίδρυση του Ποταμιού και ύστερα από μια πενταετία κατά την οποία ο πολιτικός χρόνος υπήρξε απίστευτα πυκνός, δεν μπορεί παρά να αποτιμάται θετικά.

Ο κ. Θεοδωράκης έφερε ένα νέο ύφος στον πολιτικό λόγο της χώρας, ουδέποτε προσέβαλε αντιπάλους και ψηφοφόρους, συγκέντρωσε γύρω του εξαιρετικής ποιότητας ανθρώπους και έδωσε μάχες για το αυτονόητο.

Ωστόσο, είχε από την αρχή θέσει ένα στοίχημα για υψηλά ποσοστά —κάποτε μιλούσε για 10% αλλιώς θα πήγαινε σπίτι του— αναζητώντας έναν κυρίαρχο ρόλο αν όχι για τον ίδιο, σίγουρα για το δημιούργημά του. Αυτά τα ποσοστά δεν του τα έδωσαν ποτέ οι πολίτες. Δεν πείστηκαν, δεν τους έπεισε. Τέλος.