Εδώ ο Κριστιάνο μάς δείχνει το μούσι του (υπό την σκέπη της γλώσσας του). Οσο σκοράρει, κανένας δεν μπορεί να τον κατηγορήσει ότι θέλει πάντα να πρωταγωνιστεί | REUTERS/Maxim Shemetov
Επικαιρότητα

Πόσο θα μακρύνει το μουσάκι του Ρονάλντο;

Στη Ρωσία ο Κριστιάνο υπαγορεύει στην Ιστορία τι θα γράψει κάποια ημέρα γι' αυτόν. Το έβαλε σκοπό να οδηγήσει τους μέτριους συμπαίκτες του στο Εβερεστ του ποδοσφαίρου. Οπως είχε κάνει, κάποτε, ο Ντιέγκο Μαραντόνα με την Αργεντινή. Δύσκολο στοίχημα, σε ένα Μουντιάλ που φαίνεται να μην ευνοεί τις ομάδες του ενός
Sportscaster

«Στόχος μου είναι να σπάσω όσα περισσότερα ρεκόρ γίνεται». Αμέσως μετά το χατ-τρικ που πέτυχε εις βάρος της Ισπανίας, ο Κριστιάνο Ρονάλντο είχε παραδεχθεί αυτό που όλοι πιστεύουμε για το άτομό του: ότι, πάνω απ’ όλα, είναι κυνηγός εξαιρετικών ατομικών επιδόσεων. Εντεκα στους δέκα ποδοσφαιριστές στη θέση του θα δήλωναν πως το μόνο τους μέλημα είναι να βοηθήσουν την ομάδα τους να φθάσει μακριά σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο. Οχι ο «CR7». Δεν τον νοιάζει μήπως γίνει (ακόμη πιο) αντιπαθής, δεν φοβάται μην τον πουν «νούμερο». Με τέτοια αυτοπεποίθηση, δεν έχει κανέναν λόγο να κρύβεται. Ξέρει ότι θα τα καταφέρει.

Του πήρε μόλις τέσσερα λεπτά. Στο παιχνίδι της Τετάρτης, με το Μαρόκο, με μια κεφαλιά από εκείνες που μοιάζουν ραντεβού με την μπάλα, έφθασε τα 85 γκολ με την Πορτογαλία, ξεπερνώντας τον θρυλικό Φέρεντς Πούσκας (της Εθνικής Ουγγαρίας), που με 84 τέρματα ήταν, μέχρι χθες, ο κορυφαίος σκόρερ των ευρωπαϊκών γηπέδων σε επίσημους αγώνες εθνικών ομάδων. Ογδόντα πέντε γκολ σε 152 συμμετοχές, σε διάστημα 14 ετών. Θυμάστε ποιο ήταν το πρώτο του; Αυτό που πέτυχε εναντίον της Ελλάδας στο -τραυματικό για εκείνον- Euro 2004.

Πλέον, ο Ρονάλντο είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην ιστορία των εθνικών ομάδων της Ευρώπης, και δεύτερος σε ολόκληρο τον κόσμο. Τον ξεπερνά μόνον ο μυθικός ήρωας του ιρανικού ποδοσφαίρου, Αλί Νταεΐ, με 109 τέρματα σε 149 παρουσίες (από το 1993 έως το 2006). Αλλά, ποιος σκοτίστηκε για τον Νταεΐ; Του Κριστιάνο του αρκεί να βλέπει τον Μέσι στη 18η θέση της σχετικής λίστας (64 γκολ). Αντε και τον Πελέ, που θεωρείται η πιο εμβληματική μορφή των Παγκοσμίων Κυπέλλων, στην έβδομη (77 γκολ).

Ο,τι και να κάνει σε αυτή τη ζωή, οι συγκρίσεις με τον αργεντινό σούπερ σταρ είναι αναπόφευκτες. Και να θέλει να τον ξεχάσει, δεν τον αφήνουν. Ακόμη και οι μαροκινοί οπαδοί φώναζαν ρυθμικά το όνομά του -«Μέσι, Μέσι»- για να πικάρουν τον Πορτογάλο. Και εκείνος τους «απάντησε». Οχι μόνο με το γκολ που τους έστειλε πίσω στο σπίτι τους, αλλά και βγάζοντάς τους κοροϊδευτικά τη γλώσσα. Μήπως φαντάζεστε ότι στο αποψινό (21:00) ματς της Αργεντινής κόντρα στην Κροατία, ο Μέσι δεν θα έχει να αντιμετωπίσει και τη σύγκριση με τον Ρονάλντο, που έχει πετύχει, ήδη, τέσσερα γκολ;

Το νέο ρεκόρ του «CR7» έγινε, από χθες, πρωτοσέλιδο σε όλα τα αθλητικά ΜΜΕ παγκοσμίως. Υπάρχει, όμως, και κάτι πολύ πιο εντυπωσιακό από αυτό: σε ένα του σπριντ ο Κριστιάνο έπιασε ταχύτητα 33,98 χιλιομέτρων/ώρα και έγινε ο ταχύτερος παίκτης του Μουντιάλ. Στα 33 του (προς 34), ο αθεόφοβος, τρέχει πιο γρήγορα απ’ ό,τι έτρεχε πιο νέος, δυο-τρία χρόνια πριν! Το 2016, σε αγώνα της Ρεάλ Μαδρίτης, είχε αναπτύξει ταχύτητα 31 χιλιομέτρων/ώρα. Τα 33 χιλιόμετρα τα έχουν ξεπεράσει άλλοι τρεις ποδοσφαιριστές. Μόνο που, ο Λουίς Αντβίνκουλα (Περού) είναι 28 ετών, ο Αντε Ρέμπιτς (Κροατία) 24, και ο Μάρκο Ουρένια (Κόστα Ρίκα) 28.

«Ο Ρονάλντο είναι σαν ένα καλό κρασί πορτό. Ξέρει πώς να τελειοποιήσει τις ικανότητές του. Διαρκώς εξελίσσεται, ωριμάζει ποδοσφαιρικά, και αυτό έχει αντίκτυπο σε όλη την ομάδα. Αυτά που κάνει σήμερα δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που έκανε πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια» σχολίασε μετά το χθεσινό παιχνίδι ο προπονητής του, Φερνάντο Σάντος. Το παρατήρησε και η στατιστική: ο Κριστιάνο έχει πετύχει τα τέσσερα τέρματά του στα γήπεδα της Ρωσίας έπειτα από μόλις πέντε προσπάθειες για γκολ. Για τα υπόλοιπα τρία που είχε σκοράρει στα τρία προηγούμενα Μουντιάλ (2006, 2010, 2014) χρειάστηκε 69 τελικές.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία: ο Πορτογάλος είναι αποφασισμένος να ξαναγράψει το κεφάλαιο «ο Ρονάλντο στο Παγκόσμιο Κύπελλο», το μοναδικό στη μυθική του καριέρα που δεν ικανοποιούσε τη ματαιοδοξία του. Ονειρεύεται να οδηγήσει τους μέτριους συμπαίκτες του στο Εβερεστ του ποδοσφαίρου, όπως κάποτε είχε κάνει ο Ντιέγκο Μαραντόνα με την Αργεντινή. Θέλει να «τη βγει» στον Μέσι. Να αποστομώσει όσους τον αντιπαθούν. Να κλείσει μια κι έξω και για πάντα τη συζήτηση για το ποιος είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της εποχής μας. Αυτό το πιο ανταγωνιστικό πλάσμα που γνώρισε ο αθλητισμός είναι η μόνη ελπίδα της κατά τα άλλα απογοητευτικής Πορτογαλίας να σηκώσει το χρυσό αγαλματίδιο.

Στη Ρωσία ο Ρονάλντο υπαγορεύει στην Ιστορία τι θα γράψει κάποια ημέρα γι’ αυτόν. Αλλά η υστεροφημία του δεν είναι το μοναδικό του κίνητρο. Πρέπει και να πείσει τον επόμενο εργοδότη του να του προσφέρει μια ολόκληρη περιουσία. Σύμφωνα με την Confidencial, στην πρόσφατη επαφή που είχε ο Ζόρζε Μέντες -ατζέντης και κουμπάρος του- με παράγοντες της Ρεάλ Μαδρίτης, απαίτησε καθαρές ετήσιες αποδοχές 50 εκατομμυρίων ευρώ, για τρία χρόνια. Μαζί με τους φόρους, το συνολικό κόστος για τη Βασίλισσα εκτιμάται στα 240 εκατ. ευρώ. Δεν σκοπεύει να του τα δώσει. Απομένουν, λοιπόν, μόνο δυο σύλλογοι (στην Ευρώπη) που θα ήθελαν τον Ρονάλντο και θα μπορούσαν να πληρώσουν για να τον αποκτήσουν: η Παρί Σεν Ζερμέν και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το σκέφτονται. Και κάθε του γκολ στη Ρωσία κάνει το «ναι» όλο και πιο πιθανό.

Οταν ο Κριστιάνο θέλει κάτι πολύ, συνηθίζει να βάζει ένα στοίχημα με τον εαυτό του. Αυτή τη φορά άφησε το σαγόνι του αξύριστο. Το μουσάκι δεν πρόκειται να το κόψει -είπε- όσο η Πορτογαλία θα προχωρεί. Εχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πόσο θα μακρύνει, σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο που -μέχρι στιγμής- φαίνεται να μην ευνοεί τις ομάδες του ενός.