Σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των καινούριων αυτοκινήτων θα επιφέρει η κατάργηση του μέτρου της απόσυρσης. Η ελληνική αγορά των επιβατηγών μοντέλων δεινοπαθεί εδώ και μία πενταετία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και πέρυσι καταγράφηκαν 71.218 ταξινομήσεις καινούριων Ι.Χ., ενώ το 2013 είχαν περιοριστεί σε περίπου 57.000. Η αύξηση του 21,3% εντυπωσιάζει, είναι όμως πλασματική αφού ο μέσος όρος πωλήσεων Ι.Χ. στην Ελλάδα την πενταετία της ευμάρειας, μεταξύ 2004 και 2007, ανερχόταν σε 276.746 τεμάχια! Δηλαδή το –σχετικά καλό- έτος 2014 πουλήθηκε περίπου το ¼ των αυτοκινήτων, που ταξινομούνταν ετήσια πριν μία δεκαετία.
Η εφαρμογή του μέτρου της απόσυρσης παλαιών οχημάτων με οικονομικό κίνητρο για την αγορά ενός νέου μοντέλου αντιρρυπαντικών προδιαγραφών ωφέλησε το περιβάλλον, κυρίως στις ιδιαίτερα επιβαρυμένες ελληνικές πόλεις, αλλά ταυτόχρονα ανακούφισε και τις τσέπες των –λίγων πλέον- αγοραστών αυτοκινήτων. Η απόσυρση λειτούργησε τα τελευταία χρόνια σαν αναπνευστήρας για μία αγορά που πνίγεται και βρίσκεται σε βαθύτατη κρίση με χιλιάδες απολύσεις και λουκέτα σε εταιρείες από τον χώρο των δύο και των τεσσάρων τροχών. Γιαυτό και σχεδόν όλα τα καινούρια Ι.Χ. πωλούνταν με τελικές τιμές, στις οποίες περιλαμβανόταν το όφελος της απόσυρσης ενός παλαιού οχήματος, αφού οι έμποροι είχαν πάντα στη διάθεσή τους τέτοια πιστοποιητικά.
Κάποιοι θα πουν, ότι το οικονομικό κίνητρο της απόσυρσης δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικό, για τα φτηνά μοντέλα χαμηλού κυβισμού που αγοράζει πλέον ο μέσος Έλληνας. Ακόμη όμως και μερικές εκατοντάδες ευρώ έχουν άλλη βαρύτητα σήμερα για την τσέπη από ό,τι πριν λίγα μόνον χρόνια. Επίσης οι επιβαρύνσεις δεν είναι πάντα τόσο αμελητέες και σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να χαρακτηριστούν σημαντικές.
Πόσο θα επιβαρυνθούν ωστόσο οι αγοραστές καινούριων Ι.Χ. από την επόμενη χρονιά, εφόσον καταργηθεί όντως, όπως ακούγεται, η απόσυρση; Στον κατάλογο, που ακολουθεί καταγράψαμε τις τιμές δεκάδων μοντέλων με και χωρίς απόσυρση και υπολογίσαμε τη διαφορά, με την οποία θα επιβαρυνθεί ο πελάτης. Nα επισημάνουμε πάντως, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις (όπως π.χ. των Citroen, Hyundai, κλπ.) έχουν ενσωματώσει οι αντιπροσωπείες στο όφελος της απόσυρσης και δικές τους εκπτώσεις, γιαυτό και εμφανίζονται μεγάλες διαφορές.