Σεπτέμβριος 2024. Τα νερά στη λίμνη του Μόρνου έχουν υποχωρήσει δραματικά | REUTERS/Stelios Misinas
Επικαιρότητα

Πόσο θα ακριβύνει το νερό; Για αυξήσεις στο επίπεδο του πληθωρισμού μιλάει η κυβέρνηση

Η λειψυδρία και οι ανάγκες επενδύσεων για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα οδηγούν στην αναπροσαρμογή των τιμολογίων. «Το μάξιμουμ είναι αναπροσαρμογή στο επίπεδο του πληθωρισμού, που κανείς δεν πρόκειται να το προσέξει στον λογαριασμό του», διαβεβαίωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Protagon Team

Πόσο θα αυξηθεί η τιμή του νερού λόγω λειψυδρίας; Η όλη συζήτηση εισέβαλε με βιάση στη δημόσια σφαίρα μετά τα όσα προανήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 88ης ΔΕΘ, ενώ και ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνέντευξη Τύπου, την Τετάρτη, για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, αναφέρθηκε σε νέα τιμολόγηση.

Το Σαββατοκύριακο, από τη ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός είχε αναφερθεί στη λειψυδρία, στους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Αττική και στο έργο που πρέπει να υλοποιηθεί με την ένωση του ταμιευτήρα του Ευήνου και Μόρνου με την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών.

«Αν θέλουμε να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η Αττική ως προς την ύδρευση της είναι θωρακισμένη για τις επόμενες δεκαετίες και πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τα πιο ακραία σενάρια της κλιματικής κρίσης, είναι ένα έργο το οποίο οφείλουμε να υλοποιήσουμε. Το κόστος του δεν είναι ευκαταφρόνητο, αλλά όχι και τεράστιο», είχε πει χαρακτηριστικά, για να επισημάνει στη συνέχεια ότι αυτό το έργο θα επηρεάσει τους λογαριασμούς νερού που πληρώνουν οι καταναλωτές, «με ελάχιστη επιβάρυνση τελικά, αμελητέα επιβάρυνση», όπως προσέθεσε.

Λίγα 24ωρα αργότερα, ο κ. Σκυλακάκης, σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, περιέγραψε το πρόβλημα της λειψυδρίας και ανέλυσε τις πρωτοβουλίες που δρομολογούνται –μεταξύ αυτών και η υπό έκδοση ΚΥΑ κοστολόγησης σε σχέση με την τιμολόγηση των υπηρεσιών ύδατος. Ο ίδιος πάντως, παρέπεμψε στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ)

«Στην ΚΥΑ το όριο είναι ο δείκτης τιμών καταναλωτή υπό κανονικές συνθήκες», ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης παραπέμποντας στην ΡΑΑΕΥ, η οποία θα ελέγξει τα αιτήματα των παρόχων που πρέπει να είναι αιτιολογημένα: «Η κουβέντα για τις ανατιμήσεις είναι δημοσιογραφική. Αντιλαμβάνομαι την ελκυστικότητά της, αλλά δεν αφορά το υπουργείο, το οποίο δημιουργεί ένα πλαίσιο», είπε.

Στο θέμα αναφέρθηκε εκ νέου και ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος σε συνέντευξή του στο Talk Radio το πρωί της Πέμπτης είπε: «Δεν πάμε για αυξήσεις στο νερό, το νερό στην Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει φθηνό για τις λογικές καταναλώσεις, δεν θα πειράξουμε τα τιμολόγια. Το μάξιμουμ είναι αναπροσαρμογή στο επίπεδο του πληθωρισμού, που κανείς δεν πρόκειται να προσέξει στον λογαριασμό του», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης, για να προσθέσει:

«Η Αττική δεν αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή πρόβλημα λειψυδρίας, αντέχει ακόμα για τέσσερες κακούς χειμώνες. Τα νησιά μας έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο καλύπτεται σε πρώτη φάση με αφαλατώσεις, αλλά χρειάζεται πιο αποτελεσματικό πρόγραμμα. Μιλάμε πάντα για ύδρευση όχι για την άρδευση, όπου πηγαίνει το 85% του νερού που καταναλώνεται στη χώρα», εξήγησε ο Πρωθυπουργός.

Σε ξεχωριστή συνέντευξη, στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι «ζητάμε κατανάλωση με μέτρο. Σε ένα χρόνο από σήμερα αφού δούμε τι χειμώνα θα έχουμε, θα εξετάσουμε ποια διοικητικά μέτρα θα εφαρμόσουμε για να περιοριστεί η κατανάλωση».

Ο ίδιος είπε ότι στους λογαριασμούς του νερού θα υπάρξει κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με την κατανάλωση.