Ο Οκτώβριος είναι μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού. Ο έγκαιρος εντοπισμός της νόσου σημαίνει πολύ περισσότερες πιθανότητες για θεραπεία, και μάλιστα με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές.
Στην Ελλάδα αναφέρονται περίπου 7.772 νέες περιπτώσεις ανά έτος, ενώ υπολογίζεται ότι μία στις επτά γυναίκες παγκοσμίως θα παρουσιάσει καρκίνο του μαστού σε κάποια φάση της ζωής της.
Δυστυχώς, η νόσος είναι τόσο συχνή που αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο σε γυναίκες. Ωστόσο, οι μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας έχουν εξελιχθεί τόσο πολύ, ώστε να είναι δυνατή η διάγνωση της νόσου σε πρώιμο στάδιο, τότε που μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.
Για να υπάρξει όμως πρώιμη διάγνωση, χρειάζονται συνεχής ενημέρωση αλλά και σοβαρές δράσεις, όπως ο διάσημος πλέον αγώνας δρόμου «Greece Race for the Cure».
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μήνας που είναι αφιερωμένος στον καρκίνο του μαστού ξεκινά με τον συγκεκριμένο αγώνα δρόμου, ο οποίος έχει εξελιχθεί σε μια μεγάλη γιορτή ενδυνάμωσης, ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών.
Εφέτος συμμετείχαν περισσότερα από 32.000 άτομα και η εικόνα ήταν συγκλονιστική, καθώς βλέπαμε ανθρώπους σε κάθε περιοχή της Αθήνας να μεταφέρουν το μήνυμα «Μαζί πιο δυνατοί».
Ποιος είναι όμως ο βασικός στόχος της εμβληματικής αυτής ετήσιας διοργάνωσης και πώς ακριβώς συνδράμει τον αγώνα των γυναικών κατά του καρκίνου του μαστού;
«Ο βασικός στόχος του “Greece Race for the Cure” είναι η ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού. Εχουμε καταφέρει να βάλουμε στο επίκεντρο ένα πολύ σοβαρό θέμα υγείας, όπως είναι ο καρκίνος του μαστού, αλλά με την ενεργή συμμετοχή όλων, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή κατάστασης. Η μεταφορά των μηνυμάτων της πρόληψης, της στήριξης, της αλληλοβοήθειας από τόσες χιλιάδες κόσμου δρα πολλαπλασιαστικά και συμβάλλει στην απομυθοποίηση της ασθένειας και στην αλλαγή των στάσεων και αντιλήψεων για τη νόσο. Ο συγκεκριμένος αγώνας συνδράμει πολλαπλά τον αγώνα των γυναικών κατά του καρκίνου του μαστού. Πρώτα πρώτα, με τη συμμετοχή τους: φορώντας το ροζ μπλουζάκι, γίνονται η προσωποποίηση της απομυθοποίησης της ασθένειας, ενδυναμώνονται, γεμίζουν δύναμη και αισιοδοξία βλέποντας πόσος κόσμος είναι σύμμαχος σε αυτόν τον αγώνα και γίνονται το ζωντανό παράδειγμα της ελπίδας για τις γυναίκες που είναι στα πολύ δύσκολα αρχικά στάδια της νόσου. Τέλος, μέσα από τα καθαρά έσοδα του αγώνα, ο σύλλογος καταφέρνει να υλοποιεί προγράμματα τα οποία παρέχει δωρεάν σε όλες τις γυναίκες και γενικότερα στο κοινωνικό σύνολο», εξηγεί η κυρία Μιχαλοπούλου.
Στον αγώνα δεν συμμετέχουν μόνο γυναίκες που είτε έχουν διαγνωστεί είτε έχουν περάσει από διάφορα στάδια της θεραπείας της νόσου, αλλά και οι φροντιστές και οι οικογένειές τους, που στέκονται δίπλα τους, καθώς ο ρόλος τους είναι κομβικός για την αντιμετώπιση της νόσου.
«Το εφετινό “Greece Race for the Cure” ήταν ξεχωριστό για μένα. Υστερα από τόσα χρόνια απουσίας, ένιωσα ξανά τη δύναμη της εκδήλωσης και τη χαρά του κόσμου να συμμετέχει. Το να βλέπεις χιλιάδες ανθρώπους με άσπρα και ροζ μπλουζάκια να γεμίζουν το Ζάππειο και τους δρόμους της πόλης ήταν πραγματικά συγκινητικό και ελπιδοφόρο. Το “Race for the Cure” επέστρεψε για τα καλά και περιμένω με ανυπομονησία το επόμενο!», σχολιάζει ο Δημήτρης Χατόγλου, συγγενής γυναίκας που είχε διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού και το αντιμετώπισε επιτυχώς.
«Σίγουρα, το “Greece Race for the Cure” αφορά όλους, τόσο το οικογενειακό όσο και το ευρύτερο περιβάλλον, και πολύ περισσότερο τους φροντιστές. Ο ρόλος του φροντιστή είναι πολύ καθοριστικός στη διαχείριση της ασθένειας. Η νόσος φέρνει μια μεγάλη ανατροπή στη ζωή της γυναίκας σε πολλούς τομείς, εξασθενεί το σώμα, πιθανόν να καταβάλλει και την ψυχή κάποιες φορές, οπότε το να έχεις ανθρώπους γύρω σου που σε βοηθούν, τόσο σε πρακτικά θέματα όσο και σε θέματα υποστήριξης και ενδυνάμωσης, κάνει την αντιμετώπιση της ασθένειας καλύτερα διαχειρίσιμη και τις επιπτώσεις λιγότερο οδυνηρές», εξηγεί η κυρία Μιχαλοπούλου.
Βέβαια, δίχως την έντονα ενεργό δράση του Συλλόγου «Αλμα Ζωής», είναι πολύ πιθανό οι γυναίκες στη χώρα μας να μην ήταν τόσο ευαισθητοποιημένες και ενημερωμένες, καθώς το «Greece Race for the Cure» είναι μόνο μία από τις σημαντικές δράσεις που διοργανώνει ο σύλλογος.
«Είμαι υπερήφανη για κάθε δράση του συλλόγου, είτε αφορά πολύ κόσμο είτε αφορά την τηλεφωνική γραμμή στήριξης (210 8253,253) για τη στήριξη μιας γυναίκας τη στιγμή που τη χρειάζεται. Τα προγράμματα, σχεδιασμένα από επαγγελματίες ψυχικής υγείας, στηρίζονται στην εμπειρία των μελών μας, που είναι όλες γυναίκες που έχουν βιώσει την ασθένεια, και έτσι καλύπτουν με επιστημονικό τρόπο πολλά θέματα, όπως είναι η ψυχοκοινωνική στήριξη, η νομική συμβουλευτική, οι συμβουλές διατροφής, η έγκυρη ενημέρωση, όπως και προγράμματα βελτίωσης της ποιότητας ζωής. Επιπλέον, είμαι ιδιαίτερα υπερήφανη για το υπόμνημα που καταθέσαμε πέρυσι τέτοια εποχή στον υπουργό Υγείας με τις θέσεις μας για την πρόληψη και τη διαχείριση της ασθένειας σε όλη την πορεία της νόσου, σε συνεργασία με τις ιατρικές επιστημονικές εταιρείες ΕΧΕΜ, ΕΟΠΕ και ΕΕΑΜ, με στόχο ο καρκίνος του μαστού να γίνει προτεραιότητα της δημόσιας υγείας. Παραμένουμε αφοσιωμένες στην επίτευξη και αυτού του στόχου», συμπληρώνει η πρόεδρος του Συλλόγου «Αλμα Ζωής».
Η ίδια, ως γυναίκα με καρκίνο του μαστού, αγωνίζεται για πολλά πράγματα και οι στόχοι που έχει θέσει δεν είναι απλοί ούτε εύκολοι…
Κατερίνα Χοτζόγλου – survivor
«Αγωνίζομαι για να μην υπάρχει γυναίκα σε οποιαδήποτε γωνιά της χώρας μας που δεν γνωρίζει ότι θα πρέπει να επισκεφθεί νωρίς τον ειδικό γιατρό που έχει εξειδικευθεί στον μαστό και να σχεδιάσει ένα πλάνο πρόληψης σύμφωνα με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό της, αλλά και να έχει εύκολη πρόσβαση στην ανίχνευση της ασθένειας και στη βέλτιστη θεραπεία, τη στιγμή που τη χρειάζεται. Αγωνίζομαι για να έχει στήριξη και να ενδυναμωθεί κάθε γυναίκα που έρχεται αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις από τη διάγνωση της νόσου, όπως και για να μάθει ότι σε αυτόν τον αγώνα δεν είναι μόνη. Είμαστε εκεί για εκείνη όταν έχει ανάγκη, γιατί κατανοούμε ακριβώς ό,τι βιώνει. Τέλος, αγωνίζομαι ώστε να γίνει κάποια στιγμή πραγματικότητα το όραμά μας, που είναι ένας κόσμος χωρίς θανάτους από καρκίνο του μαστού, αλλά και ποιότητα ζωής όταν νοσούμε», λέει η κυρία Μιχαλοπούλου.
Το 2014 δήλωσα πρώτη φορά συμμετοχή στο «Race for the Cure» ως εθελόντρια, θέλοντας να στηρίξω το Αλμα Ζωής και να βοηθήσω στην ενημέρωση των γυναικών για τον καρκίνο του μαστού. Οκτώ χρόνια μετά, έχω βρει μία οικογένεια, με την οποία κάθε χρόνο «τρέχουμε» για τον πιο όμορφο σκοπό. Μέσα από την συμμετοχή μου στο «Race for the Cure», γνώρισα υπέροχους ανθρώπους και γυναίκες με τα πιο όμορφα χαμόγελα, που μου έδειξαν έναν διαφορετικό κόσμο προσφοράς και αγάπης. Ο εθελοντισμός είναι η ευκαιρία μας να γίνουμε κι εμείς με τη σειρά μας μέρος μιας καλύτερης πραγματικότητας, οπότε, όπως θα έλεγε και ο David Nicholls, «Δεν θα σας ζητήσω να αλλάξετε τον κόσμο. Θα σας ζητήσω, όμως, να αλλάξετε εκείνο το μικρό κομμάτι που βρίσκεται γύρω σας». (Τα λέμε του χρόνου εκεί.)
Μαριλίζα Παραδείση – εθελόντρια
Παράλληλα, στέλνει το δικό της μήνυμα σε όλες τις γυναίκες που θα κληθούν να περάσουν αυτή τη δυσκολία στη ζωή τους. «Γνωρίζουμε ότι συνήθως ο καρκίνος του μαστού δεν έχει συμπτώματα στα αρχικά στάδια, όπως και ότι η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές. Χρειάζεται επομένως να έχουμε τον έλεγχο της ζωής μας, επιλέγοντας να φροντίζουμε τον εαυτό μας και την υγεία μας, γιατί με αυτόν τον τρόπο επιλέγουμε τη ζωή, και μάλιστα τη ζωή με ποιότητα».