Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, μεσούσης της ανησυχίας που προκαλούν οι ειδήσεις για την επιτάχυνση της επιδημίας του κορονοϊού στην Κίνα, όπου μόνο κατά τις πρώτες εβδομάδες του Δεκεμβρίου ο ιός μόλυνε περίπου 250 εκατομμύρια ανθρώπους.
Ειδικότερα, σε ανάρτησή του σχετικά με «τη μυθολογία γύρω από τις παραλλαγές του ιού στην Κίνα», όπως έγραψε χαρακτηριστικά ο διακεκριμένος γιατρός και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ανέλυσε «δύο βασικούς μύθους που κυκλοφορούν» σχετικά:
«Μύθος 1: Κάτι γνωρίζουν για κάποια επικίνδυνη παραλλαγή στην Κίνα και μας το κρύβουν.
Απάντηση: Αν στην Κίνα είχαν στοιχεία για κάποια επικίνδυνη παραλλαγή, θα τα χρησιμοποιούσαν για να παρατείνουν την ανερμάτιστη πολιτική της zero-Covid. Προφανέστατα δεν έχουν κάτι ιδιαίτερο. Μην ξεχνάμε ότι η Κίνα έδωσε στη δημοσιότητα το γονιδίωμα του SARS-CoV-2 εντός ημερών από την ταυτοποίησή του. Αυτό βοήθησε σημαντικά στο να αναπτυχθούν τα εμβόλια ταχύτατα.
Μύθος 2: Η μόλυνση 1,5 δισεκατομμυρίων ατόμων στην Κίνα ελλοχεύει τον κίνδυνο ανάπτυξης κάποιας επικίνδυνη παραλλαγής.
Απάντηση: α) Ο πληθυσμός της γης είναι περίπου 8 δισεκατομμύρια. Εκτός Κίνας ο ιός κυκλοφορεί πλέον χωρίς περιορισμούς, συνεπώς η πιθανότητα να έχουμε επικίνδυνη παραλλαγή εκτός Κίνας είναι πολλαπλάσια από ό,τι εντός Κίνας.
β) Το επίπεδο υβριδικής ανοσίας εκτός Κίνας είναι υψηλότερο (λόγω εμβολιασμού και μεγαλύτερου ποσοστού φυσικής ανοσίας). Αυτό σημαίνει ότι στην Κίνα ο γενετικός φραγμός (αριθμός μεταλλάξεων) για την ανάπτυξη παραλλαγών που θα διαφεύγουν της ανοσίας είναι χαμηλότερος. Με απλά λόγια, δεν διαφαίνεται εξελικτική πίεση εντός της Κίνας, που θα επιλέξει στέλεχος που θα είναι επιτυχημένο να διαφεύγει της ανοσίας εκτός Κίνας, προς το παρόν.
γ) Ολες οι επικίνδυνες παραλλαγές που έχουμε δει μέχρι στιγμής σχετίζονται με χρόνιες λοιμώξεις σε ανοσοκατεσταλμένους και όχι στην αλυσίδα μετάδοσης σε μεγάλο πληθυσμό. Ενώ θεωρητικά υπάρχει ο κίνδυνος ανάπυξης παραλλαγών από αλυσίδα μεταδόσεων, στο άρθρο μου στο Trends in Microbiology αναλύω ότι κάποιο τέτοιο φαινόμενο δεν έχουμε δει μέχρι τώρα.
δ) Ο πληθυσμός της Αφρικής, όπου έχουμε σχεδόν μηδενική επιτήρηση και ελάχιστα μέτρα από την αρχή της πανδημίας, είναι 1,4 δισεκατομμύρια, σχεδόν ανάλογος του πληθυσμού της Κίνας. Γιατί δημιουργεί ιδιαίτερο προβληματισμό ο πληθυσμός της Κίνας και όχι άλλοι πληθυσμοί, που έχουν και υψηλότερα ποσοστά ανοσοκαταστολής;».