Ο πρώην υπουργός Οικονομικών σε πρόσφατη ομιλία του στις Βρυξέλλες | Aris Oikonomou / SOOC
Επικαιρότητα

Πόσο μας κόστισε ο Γιάνης Βαρουφάκης

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μίλησε για τη συνεργασία του με τον πρώην υπουργό Οικονομικών και επιχείρησε να υπολογίσει το κόστος της εξάμηνης «διαπραγμάτευσης» του 2015. Ποιους άλλους υπουργούς... κάρφωσε. Τι λέει για τη διαφωνία που υπάρχει με το ΔΝΤ
Protagon Team

Το πολιτικό κεφάλαιο του Γιάνη Βαρουφάκη είναι αμφίβολο εάν έχει εξαντληθεί. Δεν έχει κριθεί, άλλωστε, στις κάλπες από τους πολίτες της χώρας, ο ίδιος δεν κατέβηκε ποτέ ξανά υποψήφιος μετά την αποχώρησή του από την ενεργό εγχώρια πολιτική σκηνή.

Η παρουσία του, όμως, σε αυτή ήταν επιζήμια. Τουλάχιστον έτσι αναφέρουν όσοι γνωρίζουν τα πράγματα. Και, πλέον, έρχονται να μιλήσουν με νούμερα και αριθμούς για να αποτυπώσουν τη ζημιά που έγινε στη χώρα από τον πρώην υπουργό Οικονομικών.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ βρέθηκε στην Ελλάδα τις προηγούμενες ημέρες. Και εκτός από το συνέδριο του Economist (διαβάστε εδώ περισσότερα) μίλησε και στον ΣΚΑΪ, αναφερόμενος στην περίοδο Βαρουφάκη και στο κόστος της.

Ο επικεφαλής του ESM είπε πως δεν είναι σε θέση να σχολιάσει τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ δεν παρέλειψε να επαναλάβει τους όρους που πρέπει να εκπληρώσει η Αθήνα για να πάρει και την υπόλοιπη δόση

Η αρχή ήταν εύκολη. Ο επικεφαλής του ESM είπε πως δεν είναι σε θέση να σχολιάσει τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, αφού εκ θέσεως δεν συμμετέχει ο ίδιος στη διαδικασία με την οποία καθορίζεται το ύψος του, ενώ δεν παρέλειψε να επαναλάβει τους όρους που πρέπει να εκπληρώσει η Αθήνα για να πάρει και την υπόλοιπη δόση, μετά από αυτή των 7,5 δισεκατομμυρίων. Μίλησε για τις καθυστερήσεις και για το ποιος ευθύνεται γι αυτές, αλλά κυρίως επανέλαβε το ζήτημα τις ιδιοκτησίας του προγράμματος που εφαρμόζεται, αναφερόμενος σε υπουργούς που δεν υποστηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις που προτείνονται.

Ο Βαρουφάκης και τα δισεκατομμύριά του

Και την ώρα που τελείωνε η συνέντευξη, ο Κλάους Ρέγκλινγκ κλήθηκε να σχολιάσει τον πρώην υπουργό Οικονομικών και τη δράση του. Ο γενικός διευθυντής του ESM ήταν ξεκάθαρος και τόνισε πως «είναι πολύ δύσκολο να γίνει» μία αποτίμηση, αφού «δεν υπάρχει επιστημονικός τρόπος να υπολογίσει κανείς» αυτά τα νούμερα. Ωστόσο, θύμισε με νόημα τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος (80 δισεκατομμύρια) για το κόστος του πρώτου εξαμήνου του 2015 και προσέθεσε πως σε όλα αυτά «πρέπει να προστεθούν και οι προβλέψεις που μιλούσαν για αναπτυξιακή πορεία, πριν αλλάξει η κυβέρνηση μετά το τέλος του 2014».

Το άθροισμα όλων των παραπάνω δημιουργούσε ένα νούμερο που άγγιζε το 6% για ανάπτυξη, ενώ το αποτέλεσμα στην πραγματική οικονομία ήταν τελείως διαφορετικό, αφού παρουσιάστηκε μικρή ύφεση. «Εξι μονάδες του ΑΕΠ, άρα αυτό κάνει  περισσότερο από 100 δισ. ευρώ. Σαφώς εκείνη την περίοδο, δεν υπήρχε καλή συνεργασία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση -και ειδικά τον τότε υπουργό Οικονομικών, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ. Τα πράγματα χάλασαν, οι μεταρρυθμίσεις σταμάτησαν κι αυτό δεν ήταν προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η διαφωνία με το ΔΝΤ

Το ότι η Ευρώπη δεν τα βρίσκει σε όλα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι γνωστό. «Το ΔΝΤ έχει σε ένα θέμα μία διαφορετική άποψη. Εχουμε συμφωνήσει σε πολλά άλλα θέματα τα τελευταία χρόνια. Εχουμε συμφωνήσει σε ένα πλαίσιο μέσα από το οποίο θα αντιμετωπίσουμε το ελληνικό πρόβλημα χρέους. Εχουμε συμφωνήσει στις βασικές αρχές, πώς δηλαδή θα επιτύχουμε μείωση του ελληνικού χρέους κι αυτό είναι πολύ καλό. Στο χρόνο έχουμε μια διαφορετική άποψη. Το ΔΝΤ θέλει το ελληνικό πρόγραμμα να ανταποκρίνεται στο καταστατικό του, είναι λογικό, ενώ εμείς πιστεύουμε ότι το καταστατικό του ΔΝΤ είναι μεν πολύ καλό και έχει αποδειχθεί σε πολλές χώρες, όμως δεν ανταποκρίνεται στην περίπτωση της Ελλάδας. Δεν είναι το κατάλληλο πλαίσιο γι αυτήν την περίπτωση. Γιατί οι δικοί μας θεσμοί παρέχουν χρηματοδότηση για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι έκανε το ΔΝΤ. Συνήθως το ΔΝΤ έχει να κάνει με ιδιώτες πιστωτές που θέλουν να πάρουν τα χρήματά τους από μία χώρα το συντομότερο δυνατό αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Αυτές οι χώρες όμως δεν έχουν άλλη επίσημη πηγή χρηματοδότησης. Εδώ στην περίπτωση της Ελλάδας τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά», τόνισε χαρακτηριστικά.