Ο Σωτήρης Τσιόδρας και σε πρώτο πλάνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου | ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Επικαιρότητα

Πόσο κοντά θα φτάσουμε στο Μπέργκαμο;

Θα φτάσουμε στο σημείο οι γιατροί να επιλέγουν ποιος αξίζει να μπει σε ΜΕΘ και ποιος όχι; Η εκτίμηση στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι μπορεί να… φλερτάρουμε με εικόνες υπερφόρτωσης στο σύστημα Υγείας, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά στο τέλος θα περάσουμε ξυστά από το «σημείο μηδέν». Διότι υπάρχουν και καλά νέα...
Protagon Team

Πρώτα τα καλά νέα: στο κυβερνητικό επιτελείο, όπου καθημερινά μελετούν σε πραγματικό χρόνο τα νούμερα από όλα τα σημεία της Ελλάδος, αρχίζουν και βλέπουν τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα. Ο ρυθμός μετάδοσης, το περίφημο Rt, αρχίζει και φρενάρει, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο μεγάλος αριθμός θετικότητας (θετικά τεστ επί συνολου τεστ) παρουσιάζει σταθεροποιητικές τάσεις. Όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη και επιστήμονες, αν η τάση συνεχιστεί και οι πολίτες περιορίσουν την κινητικότητα τους, μπορεί τις επόμενες εβδομάδες να ξεκινήσουμε να βλέπουμε μια κάμψη στον ημερήσιο αριθμό θετικών κρουσμάτων, με την ελπίδα κάποια στιγμή τον Δεκέμβριο να μπορέσουμε να επανέλθουμε και σε έναν πιο διαχειρίσιμο, τριψήφιο αριθμό ημερήσιων μολύνσεων.

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτή η αχτίδα αισιοδοξίας. Η κυβέρνηση καταστρώνει ένα σχέδιο εμβολιασμού του πληθυσμού που μπορεί, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να ξεκινήσει από το τέλος Ιανουαρίου. Η χώρα θα έχει διαθέσιμες, βάσει ευρωπαϊκού προγραμματισμού, 25 εκ. Δόσεις εμβολίων της Pfizer, της Moderna και της Astra Zenecca, με στόχο ως την άνοιξη να έχει εμβολιαστεί ένα ικανό και ως το καλοκαίρι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Θα υπάρχουν πάνω από 1000 σημεία εμβολιασμού σε όλη τη χώρα, ειδικά στις δομές πρωτοβάθμιας υγείας και σε κέντρα υγείας. Μάλιστα, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία αναμένεται να κάνει από τους πρώτους το εμβόλιο, για να σταλεί ένα μήνυμα σε όλους τους πολίτες να μην υποκύψουν σε συνωμοσιολογικές θεωρίες.

Και τώρα τα κακά νέα: η πίεση στο σύστημα υγείας τις επόμενες εβδομάδες θα είναι ασφυκτική. Θα είναι μακράν χειρότερη από αυτή την εικόνα που ήδη καταγράφεται στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης. Ήδη, εκεί υπάρχει σχέδιο εκτάκτου ανάγκης: ακόμα και χειρουργεία μετατρέπονται σε θαλάμους Covid-19, ενώ, εφόσον χρειαστεί μπορεί και διάφοροι κλειστοί χώροι, όπως συνεδριακά κέντρα, να χρησιμοποιηθούν για τη νοσηλεία ασθενών. Παράλληλα και με δεδομένο ότι η χώρα είναι πλέον μια υγειονομική περιφέρεια, θα δούμε το επόμενο διάστημα διακομιδές ή και αεροδιακομιδές σε άλλα σημεία της Ελλάδας, αλλά το πιθανότερο όχι σε νησιά.

Η κατάσταση προβλέπεται ως το τέλος Νοεμβρίου να είναι εξαιρετικά δύσκολη για το σύστημα Υγείας. Ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξάνεται καθημερινά δραματικά: χθες ήταν 366, ενώ προχθές ήταν 336. Με δεδομένο, επίσης, ότι είχαμε και 38 θανάτους, είναι σαφές ότι ο ρυθμός εισαγωγών και, συνακόλουθα, διασωληνώσεων υπερβαίνει τις δυνάμεις, πολλές, φορές του ίδιου του συστήματος, το οποίο κατά τόπους φλερτάρει με το «κόκκινο». Ευτυχώς, η κατάσταση στην Αττική παραμένει ακόμα αρκετά διαχειρίσιμη, ενώ η πρωτεύουσα θα μείνει εκτός του πλάνου των εσωτερικών διακομιδών ασθενών.

Το ερώτημα, συνεπώς, λοιπόν είναι πόσο θα απέχουμε τις επόμενες εβδομάδες από καταστάσεις τύπου Μπέργκαμο, όπου οι γιατροί διάλεγαν στα εξωτερικά ιατρεία ποιος θα μπορέσει να μπει σε ΜΕΘ. «Δεν θα τεθεί τέτοιο ζήτημα», διαβεβαιώνει το Protagon αρμόδια πηγή, εκτιμώντας ότι και τις επόμενες εβδομάδες στο σύστημα θα ανοίγουν νέες κλίνες. Με άλλα λόγια, η εκτίμηση στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι μπορεί να… φλερτάρουμε με εικόνες υπερφόρτωσης στο σύστημα Υγείας, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά στο τέλος θα περάσουμε ξυστά από το «σημείο μηδέν». Και, αν όλα πάνε καλά, από τον Δεκέμβριο θα φανεί μια αισιόδοξη χαραμάδα.